Elokuvien ja sarjojen kuvauspaikat New Yorkissa

Elokuvien ja sarjojen kuvauspaikat New Yorkissa

Elokuvien ja sarjojen kuvauspaikat New Yorkissa eivät aina löydy niin helposti, koska monia kaupungista tuttuja leffoja ja tv-sarjoja kuvataan studioissa. Elokuvat näyttävät siltä kuin ne olisi kuvattu New Yorkissa, mutta usein niissä käytetään maisemakulisseja. Tästä huolimatta on joitakin tyypillisiä New Yorkin elokuvia ja sarjoja, joiden tapahtumapaikat voi selkeästi sijoittaa Isoon Omenaan. Alta löydät yhteenvedon tunnetuimmista kuvauspaikoista!

Contents

New Yorkin elokuvat

Tunnistat elokuvista heti vähintäänkin yhden New Yorkin ravintolan ja se on melko varmasti Lower East Sidella sijaitseva Katz’s Delicatessen. Kuulostaako tutulta? Muistatko elokuvahistorian kuuluisan ravintolakohtauksen leffasta “Kun Harry tapasi Sallyn” (When Harry met Sally). Jos haluat tilata suositun “I’ll have what she’s having” -annoksen, mutta et kehtaa, tilaa pastrami-voileipä. Kyseinen lause löytyy muuten roikkumasta pöydässä, jossa Meg Ryan ja Billy Crystal istuivat.

Voit myös käydä kahvilla pankissa, joka ryöstettiin elokuvassa Inside Man (2006). Vanha pankki, joka toimi elokuvan kuvauspaikkana, on sittemmin muutettu kauniiksi kahvilaksi New Yorkissa. Astu sisään Conwell Coffee Halliin osoitteessa 6 Hanover Street, istu alas ja kuvittele hetki, että olet osa elokuvaa.

TriBeCassa, osoitteessa 14 North Moore Street, sijaitsee myös kuuluisa rakennus. Se on Hook & Ladder Company 8:n paloasema, joka toimi Ghostbusters-päämajana vuoden 1984 elokuvassa Haamujengi. Siitä lähtien Ghostbusters-paloaseman luona on parveillut turisteja. Sama koskee Flatiron Buildingia, joka oli “Spider-Man – Hämähäkkimies” -leffassa sanomalehti Daily Buglen toimitus. Brooklyn Battery Tunnel Ventilation Building oli puolestaan päämaja elokuvassa “Men In Black – miehet mustissa”. Marvel- ja DC-sarjakuvafanien listalle kuuluu ehdottomasti supersankarit-kierros New Yorkissa. Opastetulla kierroksella pääsee näkemään lisää kuvauspaikkoja.

Elokuvien ja sarjojen kuvauspaikat New Yorkissa - Frendit Elokuvien ja sarjojen kuvauspaikat New Yorkissa - Haamujengi

Joskus elokuvan tapahtumapaikkana toimii New York, mutta kuvauspaikkana on käytetty muita kaupunkeja. Moni kohtaus vuoden 2019 elokuvasta “Joker” on itse asiassa kuvattu New Jerseyn Newarkissa. Yksi kohtaus kuitenkin teki hyvin tavallisista rappusista Bronxissa kulttikohteen pian leffan julkaisun jälkeen. Ns. Joker-portaat löytyvät osoitteesta 1150 Anderson Avenue.

New Yorkin klassikkoelokuvat

Listalle kuuluu tietenkin myös mustavalkoiset klassikkoelokuvat. Manhattan-elokuvan kohtauksesta tuttua näkymää Queensboro Bridgelle ja East Riverille voi edelleen ihailla 58th Streetiltä. Sillan valot loistavat kirkkaana, mutta samoin myös katuvalot veden äärellä. Ne olivat sammutettu erikseen elokuvan kuvauksia varten.

Ja kun puhutaan klassikoista – kultasepänliike Tiffany & Co. New York (Fifth Avenuen ja East 57th Streetin kulmassa) on yksi ylellisimmistä kuvauspaikoista New Yorkissa ja kaikille tuttu elokuvasta “Breakfast at Tiffany’s – Aamiainen Tiffanylla”. Tänä päivänä sinun ei tarvitse syödä aamiaista liikkeen ulkopuolella kuten Audrey Hepburn, vaan voit tehdä sen hieman elegantimmin sisällä sijaitsevassa Blue Box Caféssa.

Kuvauspaikat: Yksin kotona 2 – Eksynyt New Yorkissa

Plaza Hotel joulun klassikkoelokuvassa “Home Alone 2: Lost in New York” on myös unohtumaton kuvauspaikka. Sisäinen lapsesi saattaa pettyä nyt hieman, sillä New Yorkissa ei ole “Duncan’s Toy Chest” -lelukauppaa, vaan se sijaitsee Chicagossa. Moni aito New Yorkin nähtävyys kuitenkin esiintyy elokuvassa, kuten Empire Diner, Battery Park, Gapstow Bridge ja Bethesda Terrace kuten myös Wollman Rink Central Parkissa ja tietenkin Rockefeller Center.

Jos haluat Kevinin tapaan kokea upeat joulukoristeet joulukuussa, suosittelen Dyker Heightsin jouluvaloja. Tämä on todellinen spektaakkeli, sillä pääset näkemään mahtavasti koristeltuja taloja, jotka ovat tavallisesti tuttuja vain elokuvista ja sarjoista!

Elokuvien ja sarjojen kuvauspaikat New Yorkissa - Yksin kotona Elokuvien ja sarjojen kuvauspaikat New Yorkissa - Yksin kotona Dyker Heights

New Yorkin televisiosarjat

New Yorkissa kuvattuja tv-sarjoja on myös satoja, joten kaupunki näkyy televisiossa lähes päivittäin. “C.S.I. New York” -sarjassa poliisit etsivät rikollisia yhdeksän tuotantokauden verran, kun taas “Brooklyn Nine-Nine” kertoo rikoksia ratkaisevasta kaoottisesta poliisiryhmästä. Sarjojen “Mad Men” ja “The Marvelous Mrs. Maisel” (Mainio rouva Maisel) tapahtumat puolestaan sijoittuvat 1950- ja -60-luvun New Yorkiin. Ne, jotka haluavat katsella hieman modernimpaa New Yorkia, voivat nähdä Manhattanilla kuvattuja kohtauksia sarjassa “Master of None”, mukaan lukien helikopterilento toisella tuotantokaudella.

Frendit: New Yorkin kuvauspaikat

Kun miettii New Yorkia, yksi ensimmäisistä mieleen tulevista televisiosarjoista on varmastikin “Frendit” (Friends). Tosin sarja oikeasti kuvattiin elokuvastudiolla Los Angelesissa! Oikea ei ole valitettavasti myöskään Central Perk Café, jossa kuusi frendiä tapasi toisensa säännöllisesti. Groven ja Bedford Streetin kulmassa sijaitseva rakennus Greenwich Villagessa toimi sarjassa kuitenkin Monican ja Rachelin asunnon julkisivuna ja alakerrasta löytyy oikeasti ravintola. The Little Owl on peruspaikka, mutta kokemus on hauska. Ravintolakäynnille voi tulla hintaa kallis, mutta pääset selvästi halvemmalla kun tilaat esimerkiksi hampurilaisen ja limun. Kaiken kaikkiaan New Yorkista löytyy silti hieman “Frendejä”! Voit myös shoppailla Bloomingdale’s-tavaratalossa, ja jos käy tuuri, törmäät Racheliin. Niille, jotka haluavat tutustua Frendit-sarjan lavasteisiin, on nyt auki näyttely FRIENDS Experience.

Sex and the City -kuvauspaikat New Yorkissa

Sarja, jossa New York on lähes pääosassa, on tietenkin Sinkkuelämää (Sex and the City). Carrien asunto (66 Perry Street) houkuttelee paikalle vuosittain niin paljon turisteja, että omistajat ovat joutuneet laittamaan esteen portaiden juurelle. Jos haluat täysillä mukaan Carrien, Mirandan, Samanthan ja Charlotten maailmaan, Sex and the City -kierros on yksi parhaista vaihtoehdoista.

How I Met Your Mother New Yorkissa

“Frendien” tapaan sarjan “Ensisilmäyksellä” (How I Met Your Mother) keskiössä on New Yorkissa asuva kaveriporukka. Tedin asunto sijaitsee Amsterdam Avenuen ja West 75th Streetin kulmassa. Mutta ei kannata odottaa, että sieltä löytyisi McLaren’s Pub. Sitä ei valitettavasti ole olemassa. Hyvä uutinen on, että voit käydä  McGee’s Pubissa (250 West 55th Street), joka toimi inspiraatiota sarjan suosikkibaarille. Tosifanien tulee käydä myös Gray’s Papayassa (2090 Broadway), jossa Ted ja Robin juhlistivat uutta vuotta. Paikan hotdogit ovat todella herkullisia!

Gossip Girl -kuvauspaikat New Yorkissa

Teinidraama Gossip Girl on myös yksi New Yorkin sarjoista, jossa NYC toimii pääpaikkana. Se seuraa rikkaiden teinien elämää Upper East Sidella. Tässä tapauksessa kuvauspaikat ovat yhtä näyttäviä kuin Serenan ja Blairin käyttämät korut: alkaen sarjan ensimmäisestä kohtauksesta Grand Central Terminalissa Met-museon portaiden kautta aina Empire State Buildingiin asti. Pääset näkemään Gossip Girlin kuvauspaikat New Yorkissa parhaiten opastetulla Gossip Girl -kierroksella.

Elokuvien ja sarjojen kuvauspaikat New Yorkissa - Gossip Girl Metin portaat Elokuvien ja sarjojen kuvauspaikat New Yorkissa - Gossip Girl

Sopranos-kuvauspaikat New Yorkissa

Vaikka italialais-amerikkalaisista mafiosoista kertova rikosdraamasarja The Sopranos sijoittuu pääasiassa New Jerseyyn, Tony Soprano, hänen kaverinsa ja vihollisensa nähdään hengailemassa myös New Yorkin italialaisissa ravintoloissa. Tunnetuin kuvauspaikka New Yorkissa on Little Italyn Mulberry Street Bar, joka tunnetaan sarjassa New Yorkin mafian Averna Social Club -nimisenä kotipaikkana. Sarjassa nähdään myös Benito One, Caffé Palermo, Caffé Roma ja Bamonte’s Brooklynissa. Jos haluat nähdä kaikki ikoniset kuvauspaikat New Jerseyssa, suosittelen kaikkia sarjan faneja lähtemään opastetulle The Sopranos -kierrokselle.

Elokuvien tunnetut kuvauspaikat New Yorkissa

New Yorkiin sijoittuvat elokuvat ja sarjat eivät lopu kesken. Niitä on niin valtava määrä, että mieleen tulee varmasti heti useampi esimerkki. New York on ehdottomasti yksi valkokankaan ja television kuvatuimpia kaupunkeja. Katso alla olevasta listasta lisää tapahtumapaikkoja, joissa televisio- ja elokuvafanien kannattaa käydä.

Brooklyn Bridge

Brooklyn Bridge on yksi Ison Omenan maamerkeistä, joten sitä käytetään hyvin usein New Yorkin kuvauspaikkana. Usein silta ei ole vain tapahtumapaikka, vaan sillä on myös tietty merkitys sarjan tai leffan rakkaustarinassa. Esimerkiksi elokuvassa “Sex and the City – Sinkkuelämää” Miranda kohtaa Steven Brooklynin sillalla merkkinä heidän suhteensa uudesta alusta. Elokuvassa “Lumottu” (Enchanted) New Yorkin matkamuistoilla kuorrutettu prinssi Edward yrittää saada siellä takaisin rakastamansa Gisellen ja “Kate & Leopoldissa” Brooklyn Bridge jopa muodostaa yhteyden menneeseen.

Elokuvien ja sarjojen kuvauspaikat New Yorkissa - Sinkkuelämää Brooklyn Bridge Elokuvien ja sarjojen kuvauspaikat New Yorkissa - Brooklyn Bridge

Central Park

Central Park esiintyy lukemattomissa elokuvatuotannoissa, joten New Yorkiin sijoittuvista elokuvista ja sarjoista muodostuu uskomattoman pitkä lista! Elokuvassa “Die Hard – Koston enkeli” (Die Hard with a Vengeance) John McClane ja Zeus ajavat taksilla holtittomasti läpi puiston, kun taas Yksin kotona 2 – Eksynyt New Yorkissa (Home Alone 2: Lost in New York) -leffassa puisto toimii Kevinin turvapaikkana useamman kerran. “Avengersissa” supersankarit kokoontuvat Bethesda Terracen luo ja elokuvassa “New York, rakkaudella” (New York, I love you) Central Park on tietenkin myös yksi kuvauspaikoista. Jos haluat tietää lisää filmauksesta Central Parkissa, suosittelen lähtemään kävelykierrokselle Central Parkin kuvauspaikoille.

Elokuvien ja sarjojen kuvauspaikat New Yorkissa - Central Park Elokuvien ja sarjojen kuvauspaikat New Yorkissa - Avengers Central Park

Grand Central Terminal

Grand Central Terminal on myös suosittu kuvauspaikka. Mahtava arkkitehtuuri ja suuri Yhdysvaltain lippu tekevät rakennuksesta todellisen katseenvangitsijan, jota käytetään usein valkokankaan tapahtumapaikkana. Ei siis mikään ihme, että New Yorkin suurin rautatieasema näkyy niin paljon elokuvissa, muun muassa “Tahraton mieli” (Eternal Sunshine of the Spotless Mind), “Superman”, “Nainen junassa” (Girl on the Train), “Vaarallinen romanssi” (North by Northwest) ja “21 Bridges”.

Empire State Building

New Yorkin kuuluisten kuvauspaikkojen listalle kuuluu tietenkin Ison Omenan ikoni Empire State Building. Jo vuonna 1933 New Yorkin ehkäpä tunnetuin pilvenpiirtäjä toimi tietämättään elokuvan “King Kong” tähtenä. Myös vuoden 2005 versiossa jättiläisgorilla kiipeää rakennukseen. Empire State Building on lisäksi kuuluisa elokuvan “Uneton Seattlessa” (Sleepless in Seattle) lopukohtauksesta ja jouluelokuvassa “Elf” nimihahmo etsii siellä isäänsä.

American Museum of Natural History

American Museum of Natural History ei ole pelkästään paleontologi Rossin työpaikka “Frendeissä”, vaan se on esiintynyt myös sarjassa “Ensisilmäyksellä” (How I Met Your Mother) varainhankintagaalan juhlatilana. Barney väitti pudottaneensa lapsena museon kuuluisan sinivalaan katosta. Lisäksi museo näkyi taustalla elokuvissa “Men in Black 2 – Miehet mustissa 2”, “Paholainen pukeutuu Pradaan (The Devil Wears Prada) ja “Eräänä kauniina päivänä” (One Fine Day). Eikä pidä unohtaa Ben Stillerin elokuvaa “Yö museossa” (Night at the Museum), joka kertoo museosta ja sen näyttelyistä.

Public Library

Vaikka New Yorkin kaupunginkirjasto Public Library ei ole jokaisen New Yorkissa kävijän listalla, tai sen kärjessä, televisio- ja elokuvafanien tulee ehdottomasti tehdä sinne visiitti. New Yorkin kirjasto on aivan yhtä kuuluisa elokuvista kuin kaupungin muut päänähtävyydet. Haamujengi (Ghostbusters) kävi jahtaamassa siellä aaveita, Carrie halusi mennä siellä naimisiin “Sex and the City – Sinkkuelämää” -elokuvassa ja “The Day After Tomorrow’ssa” Public Library toimii jäätyneen maailman viimeisenä turvapaikkana.

Elokuvien ja sarjojen kuvauspaikat New Yorkissa - Public Library Elokuvien ja sarjojen kuvauspaikat New Yorkissa - The Day After Tomorrow Public Library

Yankee Stadium

New York Yankeesin koti Yankee Stadium on esiintynyt useissa elokuvissa. Mieleen tulevat esimerkiksi “Die Hard”, “Anger Management” ja “The Adjustment Bureau”. Peliin meneminen on entistä hauskempaa, jos on nähnyt jonkin näistä elokuvista. Vielä erityisempää on, jos menet peliin, jossa jaetaan New York Yankees -ilmaislahjoja.

Elokuvien ja sarjojen tämänhetkiset kuvauspaikat New Yorkissa?

Elokuva- ja tv-sarjan fanina ei ole mitään parempaa kuin kuvausten kokeminen livenä New Yorkissa – ja mahdollisuudet siihen eivät ole mitenkään olemattomat. Jossain päin New Yorkia on lähes aina meneillään elokuvan tai sarjan kuvaukset! Jos esimerkiksi jokin katu on suljettu, on melko todennäköistä, että siellä on käynnissä kuvaukset.

Jos sinulla on pikkuisen onnea matkassa, pääset näkemään lomasi aikana kohtauksen tai kaksi – tai jos todella määrätietoinen – voit suunnitella päiviäsi etukäteen etsimällä netistä meneillään olevat kuvaukset New Yorkissa ja missä niitä tällä hetkellä kuvataan. Jos haluat tietää lisää elokuvista New Yorkissa, kannattaa ehdottomasti tehdä New York tv- ja elokuvakierros! Opastetulla kierroksella näet monet alkuperäiset kuvauspaikat New Yorkissa, ja saatat kuka ties todistaa myös elokuvan kuvaukset livenä New Yorkissa.

Elokuvien ja sarjojen kuvauspaikat New Yorkissa - Ei pysäköintiä

Mitkä elokuvat on kuvattu New Yorkissa?

New Yorkiin keskittyviä ja siellä kuvattuja elokuvia on uskomattoman suuri määrä. Löydät osan elokuvista täältä.

Missä päin New Yorkia on parhaillaan kuvauksia?

New Yorkissa kuvataan lähes aina jotain elokuvaa, joten on vain ajan kysymys milloin bongaat meneillään olevat kuvaukset. Katso lisätietoa tästä.

Missä hotellissa kuvattiin “Yksin kotona 2 – Eksynyt New Yorkissa”?

Elokuvassa "Home Alone 2: Lost in New York" näkyy monia tunnettuja paikkoja New Yorkissa, myös Plaza Hotel.

Oliko artikkelista hyötyä? Suosittele sitä muille antamalla arvosana:

Jatkamalla tämän sivun käyttöä hyväksyt evästeet ja yksityisyyskäytännöt. Lue lisää tästä.

Tilaa uutiskirje

Hae lippuja