American Museum of Natural History New Yorkissa
Osta liput nytAmerican Museum of Natural History New Yorkissa (usein vain lyhennettynä AMNH) on New Yorkin luonnontieteellinen museo, jossa on esillä vaikuttava kokoelma dinosaurusten luurankoja ja erilaisia täytettyjä eläimiä. Vuonna 1869 perustettu American Museum of Natural History NYC on erikoistunut diorama-näyttelyihin, joissa erilaiset eläimet näkee heidän omaa luontaista elinympäristöään muistuttavassa asetelmassa. Tutustu luontoon läpi näiden “ikkunoiden” ja anna New Yorkin AMNH-museon viedä sinut matkalle luonnonhistorian mielenkiintoiseen maailmaan.
Osta American Museum of Natural History -liput tästä
Mielenkiintoisia näyttelyitä AMNH:ssa
AMNH (nimi lyhennettynä) keskittyy täysin luontoon, ei Yhdysvaltain historiaan, vaikka museo sekoitetaankin joskus nimeen American National History Museum. Jos museo on sinulle tuttu Yö museossa (Night at the Museum) -elokuvan kautta, tiedät todennäköisesti kuinka suuri rakennus se on! American Museum of Natural History on yksi maailman suurimmista luonnonhistorian museoista, joten sinne on helppo eksyä. Kannattaa siis päättää etukäteen mitä haluat nähdä.
Museossa on useita pysyviä näyttelyitä, joissa kannattaa käydä, sekä vaihtuvia erikoisnäyttelyitä. Natural History Museumin erikoisnäyttelyt esitetään usein 3D-elokuvien ja muiden interaktiivisten elementtien avulla ja saatat tarvita näihin näytöksiin oman erillisen lipun. Koska erikoisnäyttelyjen liput eivät yleensä sisälly sisäänpääsyyn alennuspassin kanssa, kannattaa harkita erikseen onko näytös lisämaksun arvoinen.
Jos sinulla on aikaa, voit tutustua 45 kiehtovaan näyttelytilaan, jotka kuvaavat Amerikan mantereen ja koko maapallon luonnonhistoriaa. Löydät varmasti jotain jännittävää 33 miljoonan esineen kokoelmasta! Tässä ovat omat suosikkini, jota suosittelen aivan kaikille, niin nuorille kuin vanhoille.
Osta American Museum of Natural History -liput tästä
Fossiilisalien dinosaurukset
Aloitetaan museon kenties kuuluisimmasta osasta, joka sijaitsee neljännessä kerroksessa. Dinosaurusten siivessä näet lukemattomia esimerkkejä näistä uskomattomista esihistoriallisista olennoista. Pelkästään joidenkin luiden pituus saa sinut tuntemaan itsesi pieneksi. Tervehdi Titanosaurusta. Tämä hiljattain löydetty laji on yli 37 metriä pitkä ja mahtuu juuri ja juuri näyttelytilaan. Linnunlantioisten salissa (Ornithischian Dinosaurs) sijaitsee kaksi suosikkiani: Stegosaurus eli Harjalisko, jolla oli selässä kilpiä, sekä sarvipäinen Triceratops. Esillä on jopa dinosauruksen munia pesässä!
Mignone Halls of Gems and Minerals – jalokiviä ja mineraaleja
Mignone Halls of Gems and Minerals esittelee yli 5000 mineraalilajia ympäri maailmaa. Kun saavut näyttelyyn, heti ensimmäisenä näet valtavan violetin jalokiven, joka muodostui lähes 135 miljoonaa vuotta sitten, mutta näytillä on myös jalokiviä, joita käytetään koruissa ja kaiverruksissa. Opit lisää siitä, kuinka monimuotoinen mineraalien joukko syntyi ja miten niitä tutkitaan.
Ihaile jättiläismäistä mammuttia
Advanced Mammals -salissa voit nähdä tuhansia vuosia sitten eläneen mammutin näyttävän luurangon (noin 11 000 vuoden takaa). Tämä norsujen sukulainen löytyy yhdessä muiden nisäkkäiden kanssa Mammals and Their Extinct Relatives -siivestä neljännestä kerroksesta. on the 4th floor. Muista katsastaa myös pelottava Lestodon, joka oli jättiläismäinen maalaiskiainen. Luurankoa katsoessa se ei todellakaan näytä niin ystävälliseltä kuin nykypäivän suloiset laiskiaiset.
Mammal Halls – Nisäkkäiden maailma
Amerikan luonnontieteellisen museon Nisäkässalit on jaettu 6 alaluokkaan: Pohjois-Amerikkaan, Afrikkaan, Aasiaan, New Yorkiin, kädellisiin ja pieniin nisäkkäisiin. Jos sinulla ei ole käytettävissä paljon aikaa, valitse näistä vähintään yksi tai mieluummin kaksi salia, koska nämä eri lajien kiinnostavat dioraamat kannattaisi todella nähdä. Tuntuu kuin eläimet heräisivät henkiin omissa elinympäristöissään.
Älä jätä väliin Afrikan norsuja ja leijonia, jotka sijaitsevat toisessa ja kolmannessa kerroksessa. Asetelmista todella huokuu näiden eläinten majesteettisuus. Myös toisessa kerroksessa olevat aasialaiset nisäkkäät ovat näkemisen arvoisia. Jos olet kiinnostunut New Yorkin osavaltion villieläimistä, suuntaa New York State Mammals -saliin. Älä myöskään unohda Pohjois-Amerikan nisäkkäitä ensimmäisessä kerroksessa! Sieltä löytyy 43 dioraamaa, joissa näet esimerkiksi harmaakarhuja, Alaskanhirviä ja pörröisiä myskihärkiä.
Sukella merimaailmaan AMNH New Yorkissa
Ensimmäisen kerroksen Ocean Life -salissa voit sukeltaa merten syvyyksiin. Pääset tutustumaan merien elämän monimuotoisuuteen ja näkemään maailman suurimman eläimen, sinivalaan, suoraan yläpuolellasi. Sinivalas on vain yksi esillä olevista 750 merenelävästä. Saatat kohdata meren ssinessä myös kaskelotin ja jättiläiskalmarin taistelemassa tai valashain, maailman suurin elossa olevan kalalajin.
Space Odyssey – Rose Center for Earth and Space
Rose Center for Earth and Space sijaitsee ensimmäisessä ja toisessa kerroksessa. Tässä keskuksessa American Museum of Natural History New York antaa sinulle mahdollisuuden nähdä ääretön avaruus ja universumimme. Tutustu maailmankaikkeuden digitaaliseen kartastoon planetaariossa tai käy kosmisella kävelykierroksella. Täällä tuntuu kuin olisit avaruusalus USS Enterprisen kyydissä. Käynnin arvoinen on myös alempi kerros, jossa esillä on suurin Yhdysvalloista löydetty meteoriitti. Yli 15 tonnia painava Willamette-meteoriitti syöksyi maahan yli 64 000 kilometrin tuntivauhdilla.
Gilder Center
American Museum of Natural Historyn Richard Gilder Center for Science on museon uusi laajennusosa, joka sijaitsee museon kaikissa neljässä kerroksessa. Voi käyttää myös sen sisäänkäyntiä, joka sijaitsee Theodore Roosevelt Parkissa. Ensimmäisenä vastassa on kanjonimainen Griffin Atrium, joka näyttää kuin se olisi hakattu kallioon; aivan kuin jostain Kivisistä ja Sorasista. Gilder Centerissä voi nähdä yli 1 000 perhosta Davis Family Butterfly Vivariumissa, tutkia kaikenlaisia hyönteisiä ja tutustua Invisible Worlds Immersive Experienceen.
Muut pysyvät näyttelyt luonnontieteen museossa
American Museum of Natural Historylla on myös muita pysyviä näyttelyitä, esimerkiksi Biodiversity ja Environmental Halls, joissa voi oppia lisää uhanalaisista ja sukupuuttoon kuolleista lajeista, kuten dodosta. Jos pidät linnuista, kurkista Birds of the World -saliin toisessa kerroksessa. Näet siellä kuningaspingviinejä, kakaduja ja andienkondoreja. Jos matelijat ovat enemmän juttusi, käy kolmannessa kerroksessa, jossa krokodiilit, myrkkysammakot ja komodonvaraanit ovat pääosassa.
Iso osa museota on myös toisen ja kolmannen kerroksen Humans Origins ja Cultural Halls. Pääset jäljittämään ihmisten ja heidän esi-isiensä evoluutiota muun muassa maorien, Amazonin alkuperäiskansojen, inkojen, jorubien, asteekkien esineiden avulla. Jos olet Yö museossa (Night at the Museum) -elokuvan kivipatsaan fani, Pääsiäissaaren moai löytyy kolmannesta kerroksesta Tyynenmeren kansojen salista.
26.01.2024 alkaen Amerikan alkuperäiskansojen esineet ovat tarkastuksen kohteena ja suljettu yleisöltä.
Ericin 90 minuutin museokäynti
Rehellisesti sanoen American Museum of Natural History NY on paikka, jossa pystyy viettämään kokonaisen päivän, etkä silti ehdi näkemään kaikkea. Museon pinta-ala on nimittäin 190 000 neliömetriä! Käyn yleensä katsomassa ensin dinosaurukset: mene neljänteen kerrokseen ja etsi näyttely “AMNH 5027” Liskonlantioisten salista (Saurischian Dinosaurs). Esillä olevan dinon leuka on 1,2 metriä pitkä ja sillä on hyvin pienet eturaajat. Tyrannosaurus rexinä tai T-Rexinä paremmin tunnettu saalistaja on todellakin nimensä veroinen.
Suuntaa tämän jälkeen alas kolmanteen kerrokseen katsomaan afrikkalaisten nisäkkäiden dioraamat. Tämä on kaksikerroksinen tila, joten yläkerran nähtyäsi mene katsomaan loput näyttelystä alas kakkoskerrokseen. Siitä jatkan aasialaisiin nisäkkäisiin, jotka sijaitsevat samassa kerroksessa. Museossa on helppo unohtaa ajankulku, joten kannattaa tietää etukäteen, missä lempieläimesi sijaitsevat. Älä mene paikoista tosin sekaisin, sillä molemmista löytyy norsuja.
Viimeiset käyntikohteeni sijaitsevat ensimmäisessä kerroksessa. Teen pikavisiitin Ocean Lifen merenalaiseen maailmaan. Salista näkyy sinivalas, joka on suosittu kuvauskohde. Ikuista siis käyntisi ottamalla selfie merinisäkkään kanssa! Sieltä suuntaan Gems and Minerals -näyttelyyn. Erityisen vaikuttavia ovat liila jalokivi ja fluoresoiva laatta, jossa eri mineraalit heräävät eloon ultraviolettivalossa.
American Museum of Natural History NYC – miten suunnitella museokäynti
Kun lähdet tähän luonnontieteen museoon vierailulle, tärkein juttu on tietää mitä haluat nähdä ja missä se sijaitsee. Älä siis unohda napata museokarttaa sisäänkäynnin luota! Ilman karttaa saatat eksyä tai muutoin harhailla museossa näkemättä parhaita näyttelyitä.
Museon valtavan koon, sen aiheen ja monien erilaisten näyttelyiden takia museo on täydellinen aktiviteetti lapsille New Yorkissa. Se sopii mainiosti myös sateiseen päivään tai talvikuukausina kun haluat olla sisällä lämpimässä. Jos käyt museossa hyvällä säädä, lähde sen jälkeen kävelylle tai piknikille Central Parkiin, joka sijaitsee kadun toisella puolella. Rakennuksen koon ja sijainnin vuoksi et todellakaan voi olla huomaamatta American Museum of Natural Historya New Yorkissa. Jopa Hop on Hop off -bussi pysähtyy sen edessä Uptown-kierroksella.
Museossa on useampi kauppa, josta voit ostaa mielenkiintoisia ja ainutlaatuisia tavaroita t-paidoista kirjoihin ja opettavaisiin leluihin. Jos lapsesi rakastaa dinosauruksia, varoituksen sana: joudut ehkä ostamaan Triceratops-pehmolelun tai T-Rexin luurankosetin ennen kuin pääsette lähtemään kaupasta.
Museossa on kaksi kahvilaa, yksi ensimmäisen kerroksen Grand Galleryssa, jossa voit juoda viiniä tai olutta, ja toinen kahvila neljännessä kerroksessa, jossa saat kevyttä syötävää ja muuta pientä purtavaa. Alemmassa kerroksessa metron sisäänkäyntiä vastapäätä sijaitsee myös kattavan valikoiman ruokatori, joka on hyvä paikka ruokailla erityisesti perheille.
American Museum of Natural History New Yorkin yksityiskierros
American Museum of Natural History on hyvin suosittu museo ja lippujonot ovat usein pitkiä. Voit tehdä vierailustasi entistä erityisemmän ja välttää lippujonossa seisomisen, kun varaat yksityiskierroksen, jolla pääset myös jono ohi sisään. Kaksituntisen kierroksen aikana pääset näkemään museon kohokohdat ja voit kysyä oppaalta mitä tahansa esimerkiksi dinosauruksista ja mammuteista.
Osta AMNH:n yksityiskierros tästä
Käytännön tietoa
Vaatesäilytys löytyy Central Parkin puoleisen (79th Street) pääsisäänkäynnin luota. Takit ja laukut voi jättää säilytykseen 2$ hintaan per henkilö. Isoja reppuja ja matkalaukkuja ei voi jättää säilytykseen. Museon kaikki näyttelyt ovat esteettömiä pyörätuolilla. Hissit sijaitsevat lähellä 77th Streetin ja Central Parkin sisäänpääsyä.
Museossa ei saa nauttia mitään syötävää tai juotavaa. Valokuvaus on sallittu omaan käyttöön, mutta selfie-tikkuja ja tribodeja ei saa käyttää. Voit ladata AMNH:n virallisen sovelluksen, josta löydät digitaalisen museokartan ja lisää tietoa museosta.
- Aukioloajat:
- avoinna joka päivä: kello 10:00–17:30
- suljettu kiitospäivänä ja joulupäivänä
- Sijainti: American Museum of Natural Historyn osoite on 200 Central Park West, West 77th Street ja 81st Streetin välissä. Mene metrolinjalla C tai B (vain arkisin) 81st Streetin asemalle, joka on lähimpänä museota. Tai vaihtoehtoisesti linja 1 vie sinut West 79th Streetille, josta on 7 minuutin kävelymatka.
Kuinka ostaa liput American Museum of Natural Historyyn
Osta liput etukäteen verkosta, jotta sinun ei tarvitse jonottaa niin pitkään. Se on nopeampaa kuin lippujen ostaminen paikan päältä. Sisäänpääsy American Museum of Natural Historyyn sisältyy myös New York Passiin ja New York Sightseeing Flex Passiin.
Osta American Museum of Natural History -liput tästä
American Museum of Natural Historyn lisäksi muista katsoa myös muut New Yorkin parhaat museot.
Onko American Museum of Natural History ilmainen?
Kuinka paljon käynti American Museum of Natural Historyssa maksaa?
Kuinka kauan käynti American Museum of Natural Historyssa kestää?
Mitkä ovat American Museum of Natural Historyn kohokohdat?
Oliko artikkelista hyötyä? Suosittele sitä muille antamalla arvosana: