Jazz ja blues New Yorkissa

Jazz ja blues New Yorkissa

Jazz ja blues ovat erittäin hyvin edustettuina New Yorkissa. Erilaiset ja eri kokoiset tapahtumapaikat tarjoavat konsertteja viikon jokaisena iltana. New Yorkissa käydessä kannattaakin ehdottomasti käydä myös konsertissa! Klubin tai keikkapaikan konserttitarjonta kannattaa tarkistaa aina etukäteen. Jos jazz tai blues ei innosta, katso tästä New Yorkin konserttikalenteri, josta löytyy lisää vaihtoehtoja.

Contents

Jazzin historia New Yorkissa

Jazz-musiikki syntyi 1800-luvun lopulla Yhdysvaltojen etelävaltioissa. Jazz-musiikissa on vaikutteita eurooppalaisesta musiikista sekä afrikkalaisen musiikin elementtejä.

Harlem

Etelänvaltioiden lisäksi Harlemilla oli iso rooli jazzin kasvussa Yhdysvalloissa. Harlemin Lenox ja Seventh Avenuelta löytyi 1920-luvulla ainakin 20 jazz-klubia. Nuori 17-vuotias Billie Holiday löydettiin juuri täältä. Jazz-museo Harlemissa kertoo lisää jazzin ja Harlemin historiasta.

Greenwich Village

Myös Greenwich Village, josta nykyään löytyy paljon jazz-klubeja, on aina ollut tärkeä maamerkki jazzin maailmassa. “Villagen” asukkaat olivat tunnettuja edistyksellisistä asenteistaan ja alue onkin usein ollut uusien kulttuuristen ja poliittisten liikkeiden keskipiste. Villagen musiikkiskene on aina ollut aikaansa edellä, ja jazzin suurimmat nimet ovat esiintyneet siellä. Moni alla mainituista klubeista sijaitsee Villagessa.

Jazz-kierros Harlemissa

Harlemissa sijaitsevan paikallisen klubin jammaus-sessiossa pääset tutustumaan alueen kulttuurihistoriaan. Nauti jazzohjelmasta, jossa esiintyy luovia ja lahjakkaita artisteja. Esityksissä kuullaan aina eri ryhmä tai soolo.

Varaa Jazz Series tästä
Varaa jazz-kierros illalla tästä

Manhattanin jazz-risteily illalla

Nauti juhlavasta jazz-musiikista ja ihaile samalla nähtävyyksiä vesiltä käsin. Live jazztrio soittaa sekä klassista jazz-musiikkia että uusia tulkintoja ja moderneja hittejä. 1920-luvun tyyliin sisustettu jahti antaa tälle risteilylle erityisen tunnelman.

Varaa Manhattan Evening Jazz Cruise tästä

Jazz-purjehdus New Yorkissa

Tässä purjehduksessa yhdistyvät nähtävyydet, jazz ja upea laiva. Historiallinen purjelaiva purjehtii New Yorkin edustalla samalla kun taitavat jazz-muusikot soittavat taustalla. Tämä kausiluonteinen risteily järjestetään kesäkuusta syyskuuhun.

Varaa liput jazz-purjehdukselle tästä

Sunnuntain jazzbrunssi

Lähde nauttimaan jazzbrunssista ainutlaatuiseen ympäristöön: vuonna 1767 rakennettuun merkkirakennukseen, joka toimi hevosvaunujen tallina. Se tunnetaan nykyään New Yorkin romanttisimpana ravintolana. Siellä pääset kuuntelemaan New Yorkin parhaita jazzmuusikoita siemaillen samalla lipun hintaan sisältyvää cocktailia tai viinilasillista. Brunssimenu ei sisälly hintaan, vaan se on ostettava erikseen paikan päällä.

Varaa jazzbrunssi tästä

Jazz ja blues New Yorkissa - Jazz-konsertti Jazz ja blues New Yorkissa - Iridium

Jazz-klubit New Yorkissa

New Yorkissa ei tule pulaa jazz-klubeista! Joka illalle löytyy taatusti laadukas konsertti. Alla lisää tietoa New Yorkin parhaimmista jazz- ja blues-klubeista.

Jazz at Lincoln Center

Jazz at Lincoln Center (JALC) on osa Lincoln Center for the Performing Artsia New Yorkissa. Monien mielestä paikka tarjoaa tasokkainta jazz-musiikkia koko New Yorkissa.

Lincoln Center on New Yorkin kulttuurikeskus ja konsertti siellä on elämys. Jazz at Lincoln Centerissä on konsertteja läpi vuoden ja kaiken ikäisille. Paikassa on kolme eri lavaa:

1. Rose Theater (1233 paikkaa)

2. The Appel Room, (467 paikkaa ja iso ikkuna, josta näkyy Central Park)

3. Dizzy’s Club Coca-Cola, (140 paikkaa, intiimi jazz-klubi, joka on nimetty kuuluisan muusikon Dizzy Gillespien mukaan)

Jazz at Lincoln Center sijaitsee Lincoln Centerin päärakennuksen eteläpuolella Time Warner Centerin sisällä aivan Columbus Circlen vieressä.

Varaa tästä liput Jazz at Lincoln Centeriin

The Iridium

The Iridium on myös erittäin arvostettu esiintymispaikka New Yorkissa, joka on erikoistunut jazz- ja kitaramusiikkiin. Iridiumin buukkaus-strategia on “Jazz any instrument, guitar any genre”, ja se on nimetty monesti parhaaksi jazz- ja kitaraklubiksi. The Iridium on pysynyt pinnalla 1994 vuodesta lähtien ja käynyt läpi muutaman remontin. Iridiumissa voi myös syödä.

Varaa tästä liput Iridiumiin

Smalls Jazz Club

New Yorkin Greenwich Villagessa sijaitsevassa Smalls Jazz Clubilla on loistava underground-tunnelma. Smalls Jazz Club perustettiin 1993 ja siitä tuli nopeasti paikka, jossa nähtiin New Yorkin uusimmat jazz-artistit. Taloudellisista vaikeuksista johtuen paikka suljettiin vuonna 2003, mutta se avattiin uudestaan 2006.

Ensimmäinen setti alkaa yleensä kello 19.30 ja illassa soitetaan kahdesta kolmeen settiä. Sisäänpääsy on noin 25$ per henkilö.

Varaa tästä liput Smalls Jazz Clubille

Blue Note Jazz

Vuodesta 1981 lähtien toiminut Blue Note on yksi maailman johtavista jazz-klubeista ja todellinen kulttuuri-instituutti Greenwich Villagessa. Blue Notessa on livemusiikkia joka ilta kello 20.00–22.30. Viikonloppuisin late night groove series jatkuu kello 00.30 asti. Pöytäpaikat klubilla ovat kaikenikäisille!

Varaa tästä liput Blue Note -klubiin New Yorkissa

Terra Blues

Jos olet kiinnostunut enemmän bluesista lähde Terra Bluesiin New Yorkin Greenwich Villagessa. Tämä moderni blues-paikka on sijainnut Bleecker Streetillä jo yli 20 vuotta.

Lue tästä lisää Terra Bluesista

Jazz ja blues New Yorkissa - Jazz at Lincoln Center

Oliko artikkelista hyötyä? Suosittele sitä muille antamalla arvosana:

Jatkamalla tämän sivun käyttöä hyväksyt evästeet ja yksityisyyskäytännöt. Lue lisää tästä.

Tilaa uutiskirje

Hae lippuja