Brooklynin silta New Yorkissa

Brooklynin silta New Yorkissa

Brooklynin silta (Brooklyn Bridge) rakennettiin vuosina 1869–1883 ja avattiin toukokuussa 1883. Se oli maailman ensimmäinen teräksinen riippusilta. Jonkin aikaa Brooklynin silta oli ainoa yhteys Brooklynin ja Manhattanin välillä. Kävelemällä sillan yli Brooklynista Manhattanille näet New Yorkin upean horisontin.

Contents

Brooklynin sillan historia

Brooklynin sillan suunnitteli John August Roebling, joka valitettavasti kuoli rakennustapaturmassa ennen sillan valmistumista. Hänen kuolemansa jälkeen hänen poikansa, Washington Roebling, tuli projektin johtoon. Hänellekin sattui tapaturma, jonka johdosta hän ei voinut jatkaa työssään. Hän jatkoi kuitenkin sillan rakentamisen seuraamista teleskoopilla asunnostaan vaimonsa, Emily Warren Roeblingin, avustuksella. Hän avusti Washingtonin ja rakennustyötekijöiden välisessä kommunikoinnissa. Rakentamisen aikana kuoli vielä 27 ihmistä. Brooklynin silta avattiin 24.5.1883. Emily Warren Roebling oli sen ensimmäinen ylittäjä. Häntä seurasivat 1800 ajoneuvoa ja 150 300 jalankulkijaa samana päivänä. Siihen aikaan Brooklynin silta oli ainoa yhteys Manhattanin ja Brooklynin välillä.

Brooklynin sillan rakentaminen maksoi 19 miljoonaa dollaria. Vuonna 2007 tämä summa vastasi 320 miljoonaa dollaria. Hauska fakta: Kuusi päivää sillan avaamisen jälkeen alkoi kiertää huhu sen vakaudesta. Sanottiin, että silta sortuisi. Todistaakseen huhun päättömäksi sirkusmies P.T. Barnum johdatti 21 elefanttia sillan yli vuotta myöhemmin.

Nykyään sillan ylittää päivittäin noin 120 000 autoa, 4000 jalankulkijaa ja 2600 pyöräilijää.

Näkymä Brooklynin sillalta

Vuosien saatossa Brooklynin sillasta on tullut sekä nähtävyys että New Yorkin symboli. Paras tapa tutustua siltaan on kävellen. Paras suunta ylittää silta on Brooklynista Manhattanille, jolloin katsot New Yorkia ja sen horisonttia kohti. Toinen hyvä puoli on, että silta viettää hiukan tähän suuntaan. Sillan ylittäminen vie noin 45 minuuttia, mutta varaa siihen enemmän aikaa, jos haluat ottaa valokuvia.

Matkusta A- tai C-metrolinjalla High St. -asemalle Brooklyniin. Seuraa Brooklyn Bridge -kylttejä. Sillan sisäänkäynti on Washington Streetillä.

Toinen tapa tutustua siltaan on polkupyörän vuokraaminen ja pyöräily sillan yli. Jos taas lähtisit mieluummin opastetulle kierrokselle ja haluat oppia enemmän sillan historiasta samalla kun ylität sen, niin lue tästä lisää.

Brooklyn Bridge -kävelyreitti

Jos haluat käydä Brooklynin sillalla, mukava kävelyreitti, jota kannattaa seurata, on “DUMBO – Brooklyn Bridge” -reitti, joka löytyy sovelluksestani Eric’s New York App. Löydät luomani reitin avaamalla sovelluksen ja valitsemalla kohdan “kävelyreitit”. Reitin varrella pääset tutustumaan muun muassa Brooklyn Heightsiin, DUMBOon ja Brooklyn Bridge Parkiin ennen Brooklyn Bridgen ylittämistä.

Brooklynin silta New Yorkissa - Näkymä Squibb-Bridgeltä Brooklyn Bridge - Squibb Bridge

Mitä tehdä Brooklynissa

Nimi ‘Brooklyn’ tulee hollantilaisesta kylästä Breukelen. Brooklyn on yksi New Yorkin rennoimmista alueista. Se on myös yksi kaupungin monikulttuurisimmista alueista. Jokaisella kulttuurilla on oma pieni naapurustonsa Brooklynissa.

Käy kahvilla ja voileivällä Brooklynin Empire Storessa aivan sillan vieressä. DUMBOn urbaanilla kauppapaikalla voit nauttia myös Brooklynin sillalle ja Manhattanille avautuvista näkymistä. Empire Stores aukeaa aikaisin, joten se on loistava paikka aloittaa päivä.

Oletko nälkäinen tai haluatko syödä todella hyvää pizzaa? Mene Juliana’s-pizzeriaan 19 Old Fulton Streetillä. Jos etsit baaria, riittää Brooklynissa valinnanvaraa.

Brooklynin silta New Yorkissa - Skyline

Brooklyn Bridge Park

Suuntaa Brooklyn Bridge Parkiin, jos haluat paeta Manhattanin kiireitä. Aurinkoisena päivänä voit käydä puistossa piknikillä ja nauttia upeista näkymistä Manhattanin ja Brooklynin sillan suuntaan. Kävele sen jälkeen sillan yli takaisin Manhattanille. Muista ottaa kamera mukaan.

Ericin vinkki: Jos et halua kävellä kovin paljon, ota siinä tapauksessa NYC Ferry joen yli. Matka Manhattanilta Pier 1 -laiturille Brooklyn Bridge Parkiin vie vain muutaman minuutin. Matkalla näet upeat näkymät kaupunkiin sekä Brooklynin sillalle.

Brooklynin silta New Yorkissa - Lenkillä

Miksi Brooklynin silta on kuuluisa?

Kun Brooklyn Bridge valmistui vuonna 1883, se oli ainoa tie Manhattanin ja Brooklynin välillä. Nykyään se on yksi New Yorkin tunnetuimmista maamerkeistä ja lähes jokaisen turistin käyntilistan kärjessä. Lue Brooklynin sillasta lisää tästä.

Kuinka kauan kestää ylittää Brooklynin silta?

Varaa vähintään 45 minuuttia Brooklynin sillan ylitykseen rauhalliseen tahtiin, jolloin sinulla on myös aikaa ottaa valokuvia matkan varrella. Suosittelen ylittämään sillan Brooklynista Manhattanille. Lue kaikki vinkkini täältä.

Kannattaa käydä Brooklynin sillalla?

Kyllä. Brooklyn Bridge on ehdottomasti näkemisen arvoinen! Ikoniselta sillalta avautuu kauniit näköalat ja se on yksi kaupungin kohokohdista. Pakollinen käyntikohde jokaiselle New Yorkiin matkustavalle!

Oliko artikkelista hyötyä? Suosittele sitä muille antamalla arvosana:

Jatkamalla tämän sivun käyttöä hyväksyt evästeet ja yksityisyyskäytännöt. Lue lisää tästä.

Tilaa uutiskirje

Hae lippuja