Tarvitsenko ESTA-matkustusluvan New Yorkiin?

Tarvitsenko ESTAn New Yorkiin

ESTA (Electronic System for Travel Authorisation eli Yhdysvaltojen sähköinen matkustuslupajärjestelmä) on sähköinen dokumentti, jonka tarvitset New Yorkin matkaa varten. ESTA on osa Yhdysvaltojen turvatoimia. Jokainen, joka matkustaa Yhdysvaltoihin Visa Waiver -ohjelman (WVP, viisumivapausohjelma) alla, tarvitsee myös ESTA:n. Viisumivapausohjelma sallii Suomen kansalaisten, joilla on voimassa oleva ja koneluettava passi, matkustaa Yhdysvaltoihin enintään 90 päivän ajaksi ilman viisumia. Vaikka et tarvitse viisumia, pitää sinun täyttää ESTA-lomake vähintään kolme päivää ennen kuin lähdet New Yorkiin. Hakemus kannattaa kuitenkin täyttää jo hyvissä ajoin ennen tätä.

Contents

Miten haen ESTA-matkustuslupaa?

ESTA:n voi täyttää helposti netissä. Näet sivuston ja hakuprosessin suomeksi valitsemalla “Suomi” ylävalikosta oikealla. ESTA-hakemus maksaa 21$, jonka voi maksaa luottokortilla tai PayPalilla. Matkustuslupa New Yorkiin hyväksytään yleensä päivän sisällä, mutta joskus se voi myös viedä pidempään. Suosittelen hankkimaan matkustusluvan ajoissa, jotta vältyt ongelmilta. Huolehdi myös, että matkakumppanisi ja muut perheen jäsenet täyttävät lomakkeen. Jopa ilman lippua matkustavat vauvat tarvitsevat oman ESTA:n.

ESTA-hakuprosessi

Hakemuksen aikana saat sähköpostin, jossa olevalla koodilla vahvistat sähköpostiosoitteesi. Jos sinulla on ongelmia hakemuksen tekemisessä, voit ottaa yhteyttä suoraan ESTA-viranomaisiin heidän verkkosivujensa alareunassa olevasta puhelinnumerosta.

Täytettyäsi hakemuksen saat siitä vahvistuksen. Sinulle lähetetään sähköpostia, kun hakemuksen tila muuttuu, tai vaihtoehtoisesti voit klikata verkkosivuilla kohtaa “Tarkista ESTA-tila” ja kirjautua sisään katsomaan hakemuksen tila. Matkustuslupa myönnetty (Authorization approved) tarkoittaa, että ESTA on myönnetty ja voit matkustaa. Matkustuslupa evätty (Travel not authorized) tarkoittaa, että sinun pitää olla yhteydessä Yhdysvaltojen ulkoministeriöön. Matkustuslupa ratkaisematta (authorization pending) tarkoittaa, että sinun pitää tarkistaa hakemuksen tila myöhemmin uudestaan.

Huomioithan, että on olemassa yrityksiä, jotka haluavat täyttää ESTA-hakemuksen puolestasi ja laskuttavat siitä enemmän. Maksat siinä tapauksessa turhasta palvelusta. Täytä itse virallinen ESTA-hakemus tästä.

Ericin vinkki: “ESTAn voi täyttää myös ryhmähakemuksena useammalle ihmiselle samalla kertaa. Ryhmähakemuksessa on kokemukseni perusteella kuitenkin usein enemmän hankaluuksia. Siksi suosittelen tekemään ESTA-hakemukset jokaiselle erikseen. Hakemusten täyttäminen kestää hieman kauemmin, mutta takaa että hakemus menee läpi mutkitta.”

Mitä tarvitsen ESTA-hakemukseen?

Kun teet ESTA-hakemuksen, tarvitset:

  • Luottokortin tai PayPal-tilin, jolla maksat 21 dollarin hakemusmaksun
  • passin
  • valokuvan passistasi, joka ladataan hakemukseen

Kuinka kauan ESTA on voimassa?

ESTA on voimassa kaksi vuotta ja voit ladata sen netistä uudestaan ennen seuraavaa New Yorkin matkaa. Sinun ei tarvitse täyttää tietoja uudelleen. Ainoastaan siinä tilanteessa, että olet tällä välin uusinut passisi, sinun pitää täyttää tietosi ja maksaa ESTA-hakemus uudestaan.

Mobile Passport Control App

Kun ESTA-hakemuksesi on hyväksytty, voit ladata Mobile Passport Control -sovelluksen ja täyttää tietosi. MPC:n avulla pääset erilliseen jonoon Yhdysvaltain maahantulotarkastuksessa, mikä yleensä lyhentää odotusaikaa ja nopeuttaa passintarkastusta.

Miten pitkään passin tulee olla voimassa?

Onko sinulla Suomen passi ja matkustat ESTA-matkustusluvalla? Päästäksesi Yhdysvaltoihin passisi täytyy olla voimassa siihen päivään saakka ja mukaan lukien sen päivän, kun matkustat takaisin. Ongelmien välttämiseksi yllättävissä tilanteissa, kuten lennolta myöhästyessä tai sairaustapauksissa, on turvallisempaa matkustaa passilla, jossa on pidempi voimassaoloaika. Jokaisella matkustajalla (mukaan lukien lapset) täytyy myös olla oma passi. (Nämä tiedot on päivitetty 12. lokakuuta 2023).

ESTA hoidettu ja haluat saada tietoa tarjouksista? Tilaa alla joka toinen viikko ilmestyvä uutiskirjeeni:

Tarvitseeko New Yorkiin viisumin?

Jos sinulla on ESTA-matkustuslupa, voit Suomen kansalaisena matkustaa Yhdysvaltoihin enintään 90 päiväksi ilman viisumia. Lue lisää ESTA-hakemuksesta tästä.

Tarvitseeko New Yorkiin ESTAn?

Kaikki viisumivapausohjelman (VWP, Visa Waiver Programme) nojalla Yhdysvaltoihin matkustavat tarvitsevat ESTA:n.

Kuinka paljon maksaa ESTA New Yorkiin?

ESTA-hakemus maksaa virallisella sivustolla 21 dollaria.

Kuinka paljon etukäteen ESTA on hankittava?

ESTAa tulee hakea vähintään 3 päivää ennen matkustamista, mutta hakemus kannattaa täyttää jo ennen tätä hyvissä ajoin.

Kuinka hakea ESTA New Yorkiin?

ESTA-lomake on helppo täyttää verkossa. Lue vinkkini tästä.

Tarvitsenko muita lomakkeita?

Jos matkustat ESTA:lla, sinun ei tarvitse täyttää ylimääräisiä lomakkeita. Jos kuitenkin matkustat viisumilla, täytyy sinun täyttää myös muita papereita.

Oliko artikkelista hyötyä? Suosittele sitä muille antamalla arvosana:

Jatkamalla tämän sivun käyttöä hyväksyt evästeet ja yksityisyyskäytännöt. Lue lisää tästä.

Tilaa uutiskirje

Hae lippuja