Central Park New Yorkissa

Central Park New Yorkissa

Central Park New Yorkissa on suuri puisto, joka sijaitsee keskellä Manhattania New Yorkissa. Puisto ulottuu 59th Streetiltä 110th Streetille (ja Fifth Avenuelta 8th Avenuelle), ja se on täysin rakennettu lukuunottamatta muutamaa kohtaa, joista löytyy koskematonta luontoa. Yli 42 miljoonaa ihmistä vierailee vuosittain tässä puistossa, joka on Manhattanin sydän. Central Parkin maisemareitit ovat autottomia ja puisto tarjoaa myös laajan valikoiman aktiviteetteja. Oli kesä tai talvi, puistosta löytyy aina tekemistä.

Ericin vinkki: Central Park on valtava, kuten kuvailen alla. Voit tutustua puistoon jalkaisin, tekemällä esimerkiksi Eric’s New York -sovelluksessa olevan kävelyreitin. Voit myös vuokrata polkupyörän ja pyöräillä puiston läpi muutamassa tunnissa tutustuen sen päänähtävyyksiin.

Central Parkin nähtävyydet

Central Parkissa on paljon nähtävyyksiä. Et luultavasti ehdi näkemään kaikkea ensimmäisellä kerralla. Olen listannut alle puistosta löytyvät suosikkinähtävyydet.

The Great Lawn

The Great Lawn on suuri kenttä keskellä puistoa (79th Streetiltä 86th Streetille). Sieltä löytyy sekä baseball- että koripallokenttä ja tilaa harrastaa muita urheilulajeja. Kesällä aukiolla järjestetään ilmaiskonsertteja.

Strawberry Fields

Beatlesin John Lennon ammuttiin kuoliaaksi asuntonsa edessä (Dakota Building) lähellä Central Parkia vuonna 1980. Strawberry Fields suunniteltiin hänen kuolemansa muistoksi rauhan symbolina paikkaan puistossa, jossa hän oli aina onnellinen. Lennon-fanit jättävät paikalle edelleen kukkia, runoja ja kynttilöitä.
West side, 71st ja 74th Street

Central Park New Yorkissa - Strawberry Fields

Belvedere Castle

Vista Rockin päälle rakennettiin 1800-luvulla linna. Vista Rock on yksi harvoista aidoista kallioista Central Parkissa, ja se on yli 450 miljoonaa vuotta vanha! 1960-luvulle asti paikkaa käytti New York Meteorological Observatory sään ennustamiseen. Belvedere on italiaa ja tarkoittaa “kaunista maisemaa”. Linna todella on nimensä arvoinen!
79th Street, keskellä puistoa Turtle Pondin lähellä.

Central Park New Yorkissa - Belvedere Castle

Central Parkin eläintarha ja lasten pieneläinpuisto

Central Parkin eläintarhasta löytyy kaikkea leijonista, apinoista, pingviineistä ja jääkarhuista lähtien. Tämä eläintarha näkyy myös elokuvassa Madagaskar. Eläinpuistosta löytyy myös erityisesti lapsille suunnattu alue, jossa lapset voivat silittää vuohia, lampaita ja lehmiä, sekä nähdä possuja läheltä.
East side 63rd Streetin ja 66th Streetin välissä.

Central Park New Yorkissa - Eläintarha Central Park New Yorkissa - Central Park Zoo

Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir

Tekoallas nimettiin Jacqueline Kennedy Onassiksen mukaan vuonna 1994 kiitoksena hänen sitoutumisestaan kaupunkiin ja mieltymyksestään juoksemiseen. Paikka on edelleen juoksijoiden suosiossa, erityisesti keväällä kun kaikki puut kukkivat. Lenkki on noin 2,5 kilometriä pitkä.85th ja 96th Street, idästä länteen.

Sheep Meadow

Sheep Meadow on ihastuttava paikka levätä. Newyorkilaiset tulevat tänne mielellään kesäisin piknikille ja ottamaan aurinkoa. Pilvenpiirtäjät pilkottavat puiden takaa tarjoten uniikin maiseman. Vuoteen 1934 asti aukio oli laidun, jolla lampaat laidunsivat ja paimenet asuivat lähellä olevassa rakennuksessa, joka on tänä päivänä kuuluisa Tavern on the Green -ravintola. Paikalla näytetään elokuussa ulkoilmaelokuvia, joihin on vapaa pääsy.
Länsipuoli 66th Streetiltä 69th Streetille

Central Park New Yorkissa - Sheep Meadow

Tavern on the Green

Tavern on the Green on Central Parkin länsipuolella sijaitseva tyylikäs ravintola. Heidän menunsa sisältää pääosin paikallisista ja kausittaisista raaka-aineista valmistettuja annoksia. Voit syödä lounasta tai illallista klassisessa miljöössä. Tavern on the Green on kiva ravintola erityisen tilaisuuden juhlistamiseen tai romanttiseksi illallispaikaksi pariskunnalle.
West side, 67th Street

Central Park New Yorkissa - Tavern on the Green -ravintola Central Park New Yorkissa - Tavern on the Greenin baari

Shakespeare Garden

Tämä on kaunis puutarha, jossa kasvaa kukkia ja kasveja, joita mainitaan Shakespearen kirjoituksissa. Puutarhassa kasvaa mulperipuu, jonka väitetään saaneen alkunsa Shakespearen itsensä istuttamasta puusta vuonna 1602.

Tämä puutarha sijaitsee lähellä Delacorte-teatteria, jossa esitetään Shakespearen näytelmiä toukokuusta elokuuhun Shakespeare in the Parkin aikana. Se on sarja uskomattoman suosittuja teatteriesityksiä, joissa kuuluisat julkkikset kuten Al Pacino, Meryl Streep ja Natalie Portman ovat esiintyneet viime vuosien aikana. Esityksiin on saatavana ilmaisia lippuja, mutta ne saadaksesi sinun täytyy seisoa lippujonossa esityspäivänä. Lippuja on myös myytävänä esityksiin rajoitettu määrä.
West side 79th ja 80th Streetin välissä

Central Park New Yorkissa - Shakespeare Garden

Kätketyt vesiputoukset

Tiesitkö, että Central Parkista löytyy myös vesiputouksia? Tämä ei ole yleisesti turistien tiedossa ja paikka onkin todella rauhallinen. Rakennettuja vesiputouksia on yhteensä viisi, ja New Yorkin juomavesi kulkee niiden läpi. Tule puistoon sisään länsipuolelta 102nd Streetin korkeudella ja seuraa “the Loch” -reittiä (106th Streetille asti).

Central Park New Yorkissa - Vesiputoukset Central Park New Yorkissa - Vesiputous

Bethesda Terrace

Bethesda Terrace on suunniteltu Central Parkin sydämeksi. Sen rappusilta on kaunis näkymä järvelle ja Great Lawnille. Katusoittajat esiintyvät usein portaiden alla sen loistavan akustiikan takia. Aukion keskellä on yksi maailman kuuluisimmista suihkulähteistä, Bethesda Fountain. Se tunnetaan myös nimellä Angel of Waters – Vetten enkeli. Ison enkelin alla on neljä kerubia, jotka symbolisoivat terveyttä, puhtautta, kohtuutta ja rauhaa.
Keskellä puistoa, lähellä 72nd Streetiä

Central Park New Yorkissa - Bethesda Fountain Central Park New Yorkissa - Bethesda Terrace

Loeb Boathouse

Bethesda-suihkulähdettä vastapäätä, veden toisella puolen on idyllinen Loeb Boathouse (venevaja), josta voi vuokrata soutuveneen, polkupyörän tai romanttisen gondolin. Tai pysähdy vain nauttimaan maisemasta rentoutuen juoman äärellä.
East side 74th ja 75th Street

Central Park New Yorkissa - Loeb Boathouse

Naumburg Bandshell

Naumburg Bandshell rakennettiin 1923, ja se on Central Parkin ainoa neoklassinen rakennus. Siellä järjestetään akustisia konsertteja. Elkan Naumburg, newyorkilainen pankkiiri ja filantrooppi kustansi bandshellin rakentamisen. Kun lava ei ole käytössä, tykkäävät puistossa kävijät istua sen rappusilla ja ihailla arkkitehtuuria.
Puiston keskipaikkeilla 66th ja 72nd Streetin korkeudella

Talviriehaa

Luistelemaan New Yorkissa voi mennä lokakuun lopusta maaliskuuhun. Central Parkista löytyy Wollman Rink -luistelurata, jolle voi ostaa liput etukäteen.

Wollman Rink: 59th Street ja 6th Avenue (pysyttele oikealla puolella, kun tulet puistoon)

Liikkuminen Central Parkissa

Central Parkissa voi tietenkin liikkua jalkaisin, mutta muitakin mahdollisuuksia löytyy.

Pyörän vuokraus

Parhaiten Central Parkiin tutustuu pyöräillen. Kannattaa varata polkupyörä etukäteen, näin se tulee halvemmaksi ja saat varmasti pyörän. Central Parkissa on yhdensuuntainen lenkki ja puiston ympäri pyöräileminen on helppoa.

Central Park New Yorkissa - Pyöräily Central Park New Yorkissa - Pyöräretki

Sähköpolkupyörän vuokraus

Sähköpolkupyörän vuokraus New Yorkissa on ainutlaatuinen tapa tutustua Central Parkiin. Skuutteja on helppo käyttää ja ne kulkevat melko nopeasti. Varattavissa on myös opastettu kierros sähköpolkupyörällä Central Parkin läpi. Hyppää sähköpolkupyörän kyytiin ja näe puiston kaikki nähtävyydet.

Opastettu kävelykierros Central Parkissa

Tämän kierroksen aikana opit puiston historiaa ja teet pysähdyksiä puiston kuuluisilla paikoilla. Näitä ovat muun muassa Strawberry Fields, Belvedere Castle, Central Park Mall ja Bethesda Fountain. Kierroksen ryhmät pidetään pieninä.

Varaa Central Parkin opastettu kävelykierros tästä

Central Park New Yorkissa - Syksy

Hauskoja faktoja

  • Puistossa on kuvattu yli 350 elokuvaa
  • Central Parkiin mahtuisi 16 miljoonaa New Yorkin asuntoa
  • Puisto on isompi kuin Monaco
  • Kun Central Parkiin rakennettiin neljä tietä, kallioiden räjäyttämisessä jouduttiin käyttämään enemmän ruutia kuin Gettysburgin taistelussa Yhdysvaltain sisällissodassa

Central Park New Yorkissa - Bow Bridge

Miksi Central Park on kuuluisa?

Kaunis Central Park tunnetaan "Manhattanin sykkivänä sydämmenä". Puistossa on paljon nähtävyyksiä ja aktiviteetteja. Lue kaikki Central Parkista ja sen nähtävyyksistä tästä.

Kuinka kauan kestää kävellä Central Parkin ympäri?

Central Park on valtava ja siellä on monia nähtävyyksiä, joten puistossa voi helposti viettää useita tunteja. Vuokraa polkupyörä ja näe koko puisto parissa tunnissa.

Kuinka paljon käynti Central Parkissa maksaa?

Central Parkiin on ilmainen sisäänpääsy. Joudut kuitenkin maksamaan joistakin nähtävyyksistä ja aktiviteeteista, kuten pääsystä Central Parkin eläintarhaan.

Oliko artikkelista hyötyä? Suosittele sitä muille antamalla arvosana:

Jatkamalla tämän sivun käyttöä hyväksyt evästeet ja yksityisyyskäytännöt. Lue lisää tästä.

Tilaa uutiskirje

Hae lippuja