Naapurusto: Harlem

Harlem New York

Harlem New Yorkissa on yksi Manhattanin pohjoisimmista kaupunginosista ja se sijaitsee Upper Manhattanilla. Harlemissa ei ole paljon nähtävyyksiä, mutta jos haluat kokea “todellisen” New Yorkin, jossa on paljon kulttuuriperintöä, kannattaa tutustua alueeseen. Yhden Harlemin pääkaduista, Martin Luther King Jr Boulevardin varrella on useita kauppoja, ravintoloita ja kuuluisa Apollo Theater. Tähän monipuoliseen Manhattanin kaupunginosaan pääsee metrolla tai vaihtoehtoisesti voit tutustua siihen Hop on Hop off -bussilla.

Harlemin historia

Harlemilla on erittäin mielenkiintoinen historia, johon sisältyy traagisia hetkiä, mutta myös kauniita tapahtumia. Tämä kaupunginosa pitää sisällään mielenkiintoisia tarinoita. Lyhyesti: Kaikki alkoi vuonna 1626, kun hollantilaiset nimesivät alueen “Nieuw Haarlem” (New Harlem). 1800-luvun lopulla alue oli erittäin tyylikäs naapurusto. Arkkitehtuuri todistaa tämän: alueelta löytyy paljon kauniita taloja. Kun asuntomarkkinat romahtivat 1930-luvulla, rikkaat asukkaat lähtivät alueelta. Pian tämän jälkeen etelän osavaltioiden asukkaat saapuivat Harlemiin etsimään töitä. Hop on Hop off -bussi pysähtyy Harlemissa, joten voit hypätä pois pysäkillä, jos haluat tutustua pikaisesti alueen tunnelmaan.

Onko Harlem turvallinen?

Turistit ovat usein huolissaan Harlemin turvallisuustilanteesta New Yorkissa, ja moni pitää New Yorkia erittäin vaarallisena kaupunkina. Tämä mielikuva syntyi 1980-1990-luvuilla, kun kaupungissa oli suuri heroiiniongelma. Paljon on kuitenkin muuttunut viime vuosina. New York on nykyään yksi Amerikan turvallisimmista kaupungeista. Harlemilla oli myös aikoinaan erittäin huono maine, mutta se on nyt paranemaan päin. Minä kävelen ongelmitta siellä yksin öisin. Ja niin tekee myös Bill Clinton, jonka henkilökohtainen toimisto sijaitsee siellä.

Ericin vinkki: Harlem koostuu useasta eri alueesta, joista osa on turvallisempia kuin toiset. Ohjenuoraksi voisin sanoa, että alue 125th Streetille ja Park Avenuen länsipuoli on turvallista aluetta vierailla. Jos haluat kierrellä alueella, niin tee se päiväsaikaan. Jos puolestaan haluat käydä Harlemin muissa osissa tai suunnitelmissasi on vierailla Harlemissa ilta-aikaan, niin suosittelen ottamaan taksin – en kuljeskelemaan ympäriinsä jalkaisin.

Harlem New York - Brownstone-taloja Harlem New York - Kirkko

Apollo Theater

Harlem on tietenkin hyvin tunnettu musikaalisesta menneisyydestään. Musiikki näkyy ja kuuluu siellä vielä tänäkin päivänä. Käy ehdottomasti Apollo-teatterissa 125th Streetillä, Frederic Douglasin ja 7th Avenuen välissä. Siellä järjestetään joka viikko amatööri-ilta, jossa voittaja valitaan buuausten tai aplodien perusteella. Tämän lisäksi moni maailmankuuluista jazzmuusikoista on kotoisin Harlemista.

Opastettu gospelkierros on myös suosittu Harlemissa. Kirkkoon ei voi noin vain kävellä sisään sunnuntaiaamuna, joten opastetulle kierrokselle osallistuminen on melkeinpä ainoa vaihtoehto. Kierroksia järjestetään keskiviikkoisin ja sunnuntaisin.

Harlem New York - Tienviittoja Harlem New Yorkissa - soul foodia

Ruokaa ja juomaa Harlemissa

Maista Harlemin perinteistä afroamerikkalaista soul foodia. Se muistuttaa paljon etelän osavaltioiden ruokaa (Louisiana, Mississippi jne.). Uppopaistettu kana, bataatti ja pavut eivät kuitenkaan ole dieettiruokaa. Uusi paikka ja hotspot Red Rooster (jossa Obama järjesti hyväntekeväisyystapahtuman) sijaitsee 126th Streetillä ja Lenox Avenuella. Pöytä pitää luultavasti varata viikkoja etukäteen, mutta olen myös kävellyt sisään ja saanut pöydän 15 minuutissa. Mutta jos paikka on täynnä, kävele eteenpäin Sylvia’s-ravintolaan ja nauti kunnon soul-ruokaa. Shrine Adam Clayton Jr bulevardilla ja 134th Streetillä. Live-musiikkia eikä paljon turisteja. Erittäin hyvä valinta.

Hotellit Harlemissa

Koska Harlem sijaitsee kaukana Central Parkin pohjoispuolella, Midtown Manhattanille päästäksesi sinun on käytettävä metroa. Yöllä palaaminen  takaisin Harlemiin on turvallisempaa taksilla. Ja vaikka naapurusto on nykyään yleensä ottaen turvallinen, en suosittele kävelemään siellä yöaikaan. Jos haluat silti varata hotellin Harlemista, Aloft Harlem on hyvä valinta.

Harlem New Yorkissa - Apollo-teatteri Harlem in New York Restaurants

Oliko artikkelista hyötyä? Suosittele sitä muille antamalla arvosana:

Jatkamalla tämän sivun käyttöä hyväksyt evästeet ja yksityisyyskäytännöt. Lue lisää tästä.

Tilaa uutiskirje


Hae lippuja
alkaen
saakka
Hae lippuja