Manhattan New Yorkissa

Manhattan New Yorkissa

Manhattan New Yorkissa on hallintoalue, josta löytyy eniten kaupungin nähtävyyksiä ja hotelleja. Manhattanin saari on maailmankuulu ikonisten pilvenpiirtäjien täyttämästä siluetista. Se on New York Cityn sykkivä sydän; muun muassa Times Square, Broadway, Wall Street, Empire State Building ja Central Park sijaitsevat alueella. Tämä New Yorkin hallintoalue on liian iso, jotta voisi nimetä kaiken, mitä siellä voi nähdä ja tehdä. Alla mainitsen paikkoja, jotka tulevat mieleen, kun ajattelen Manhattania.

Manhattanin historia

Ennen kuin Hollannin Itä-Intian kauppakomppania saapui New Yorkiin vuonna 1609, vehreässä maassa asui intiaaniheimo algonquin. Hollantilaiset pitivät aluetta, jota he kutsuivat Uudeksi Alankomaaksi, hyvänä kauppapaikkana, koska Hudsonjoki oli täynnä kalaa ja ympäröivistä metsistä sai paljon turkiksia. Tämä hollantilaisten asuttaman maan pääkaupunki nimettiin Uudeksi Amsterdamiksi (New Amsterdam). Tämä maa tunnetaan nykyään Manhattanina. Kaupungin suotuisan sijainnin vuoksi kaupunki kasvoi. Myöhemmin, 1600-luvulla, Uusi Alankomaa päätyi englantilaisten käsiin. Bredan sopimuksen myötä maat sopivat, että Englanti sai pitää Uuden Alankomaan ja Alankomaat Surinamin siirtomaan. Englantilaiset muuttivat maankappaleen nimeksi New York.

Amerikan vallankumouksessa siirtomaavalta päättyi ja New Yorkista tuli amerikkalainen. 1800-luvun aikana väkiluku kasvoi 60 000:sta yli 3,4 miljoonaan, pääasiassa Ellis Islandin kautta saapuvien siirtolaisten myötä. Maanomistajat myivät tontteja lohkoina. Tämän myötä New York otti käyttöön vuonna 1811 ruutukaavasuunnitelman, jolla Manhattanin katuverkko jaettiin tietyn mallin mukaan. Broadway kulki kuitenkin edelleen koko saaren läpi. New Yorkin historiallinen katuverkko löytyy vain Lower Manhattanilta.

Manhattanin saavutettavuus

Manhattan on saari, joten se on täysin riippuvainen tunneleista ja silloista, sillä sitä ympäröi Hudsonjoki ja East River. Tämän takia maailmankuulu Brooklynin silta ja Manhattan Bridge rakennettiin. Myös itse saarelle lisättiin kulkuväline, joka helpotti liikkumista. 1800-luvun lopulla ensimmäiset maanpäälliset metrot otettiin käyttöön. Suunnitteilla oli kuitenkin myös maanalainen järjestelmä, joka lopulta avattiin vuonna 1904. Tänä päivänä New Yorkin metroverkostossa on yli 35 maan alla kulkevaa metrolinjaa ja lähes 400 kilometriä raidetta.

Manhattan New Yorkissa - Brooklyn Bridge

Pilvenpiirtäjät New Yorkissa

New Yorkin skyline on maailmankuulu. 1800-luvun lopussa 86-metrinen Trinity Church oli New Yorkin korkein rakennus. Nyt kirkkoa ympäröivät pilvenpiirtäjät. Vuosien mittaan rakennuksia lisättiin yhä enemmän, esimerkiksi ikoninen Flatiron Building ja Chrysler Building. Nykyään on mahdotonta ajatella kuuluisaa siluettia ilman lähes satavuotiasta Empire State Buildingiä. Uusia pilvenpiirtäjiä rakennetaan New Yorkissa edelleen joka pävä, mutta One World Trade Center pysyy kaupungin korkeimpana rakennuksena 417 metrin korkeudellaan.

Manhattan New Yorkissa - Skyline

Manhattanin kaupunginosat

Manhattan on suuri ja sinne mahtuu paljon kaupunginosia, mutta minulla on muutamia suosikkeja. Kun ajattelen New Yorkia, ajattelen naapurustojen monimuotoisuutta ja kaikkia nähtävyyksiä.

Upper East Side

New Yorkin Upper East Side vauras kaupunginosa, jossa rikkaimmat perheet asuvat kauniissa kodeissaan. Tämä Central Parkin itäpuolella sijaitseva naapurusto tunnetaan myös luksusmerkkien ostosparatiisina, josta löytyy Ralph Laurenin kaltaisia liikkeitä. Museoiden ystävät pääsevät myös hemmottelemaan itseään Upper East Sidella. Muun muassa Guggenheim ja The Met -museot löytyvät kaupunginosan Museum Mile -nimellä tunnetulta kadunpätkältä. Myös Manhattanin historiasta kertova museo, Museum of the City of New York, sijaitsee siellä.

Greenwich Village

Mielestäni Greenwich Village on New Yorkin kaunein kaupunginosa. “The Village”, kuten naapurustoa myös tuttavallisemmin kutsutaan, on tunnettu matalista rakennuksistaan, monista puutarhoistaan ja viihtyisistä kaduistaan. Se on täydellinen paikka viettää aurinkoista päivää. Moni paikallisista asuu Greenwich Villagessa ja NYU – New Yorkin yliopisto sijaitsee myös kaupunginosassa.

Manhattan New Yorkissa - Upper East Side Manhattan New Yorkissa - Greenwich Village

Chinatown

New Yorkin monimuotoisuus näkyy hyvin Chinatownissa. Käynti naapurustossa saa tuntemaan olosi kuin olisit oikeasti Kiinassa. Kaduilla löytyy kaikkialta ruokaa eksoottisista hedelmistä kalakoreihin. Chinatownista voi ostaa tuttuja matkamuistoja pikkurahalla tai ruokailla yhdessä sen monista ravintoloista. New Yorkin -matkalla suosittelen ehdottomasti käymään kävelyllä tässä ainutlaatuisessa naapurustossa.

Financial District

Wall Street on finanssimaailman sykkivä sydän, mutta sillä oli myös tärkeä rooli New Yorkin synnyssä. Saaren eteläpäästä Lower Manhattanilta kaupunki on hitaasti kasvanut siksi, minkälaisena tiedämme sen tänään. Siellä tiet ovat päällystetty mukulakivillä ja löydät paikkoja, joissa on tehty historiaa. Esimerkiksi Federal Hallissa George Washington vihittiin Yhdysvaltain ensimmäiseksi presidentiksi. Vieraile Financial Districtillä ja matkusta ajassa taaksepäin.

Central Park

Central Park New Yorkissa on kaupungin puutarha. Tämä vihreä paratiisi on paikka, jossa kaupunkilaiset voivat rentoutua ja nauttia luonnosta. Manhattanin keskellä sijaitseva puisto on olennainen osa New Yorkia. Kaupungissa, jossa on niin paljon rakennuksia, on erittäin tärkeää, että newyorkilaiset voivat paeta asfalttiviidakkoa.

Times Square

Yksi Manhattanin suosituimmista paikoista on Times Square, joten se kuuluu ehdottomasti tälle listalle! Times Square on paikka, jossa Broadway ja 7th Avenue risteävät ja siellä riittää vilinää ja vilkettä koko päivän. “Maailman risteyskohta” on tunnettu paitsi valtavista mainostauluistaan myös suurista lippulaivamyymälöistään. Lisäksi Times Square on kaikkien musiikin ystävien paikka; alueen yli 40 teatterissa nähdään Broadway-esityksiä joka päivä.

Kulttuuri ja urheilu Manhattanilla

Manhattan on New Yorkin huippunähtävyyksien ja loistavien shoppailumahdollisuuksien ohella myös tärkeä kulttuuripaikka. Saarelta löytyy yli 30 museota, jotka keskittyvät muun muassa taiteeseen ja historiaan. Lisäksi New York on tunnettu Lincoln Centerissä nähtävistä ooppera- ja balettiesityksistä.

Manhattanilla voi mennä myös katsomaan urheiluottelua, esimerkiksi New York Knicksin ja New York Rangersin pelejä. Erityisesti Madison Square Garden on hieno illanviettopaikka. Urheiluotteluiden lisäksi siellä esiintyy myös maailman upeimmat artistit.

Oliko artikkelista hyötyä? Suosittele sitä muille antamalla arvosana:

Jatkamalla tämän sivun käyttöä hyväksyt evästeet ja yksityisyyskäytännöt. Lue lisää tästä.

Tilaa uutiskirje

Hae lippuja