Ellis Island

Ellis Island New Yorkissa

Monet tuntevat Ellis Islandin New Yorkissa maahanmuuttajien saarena. Saarella sijaitsi maahanmuuttajien vastaanottokeskus ja siellä myönnettiin maahanpääsy miljoonille siirtolaisille Yhdysvaltoihin. Miljoonat pääsivät toteuttamaan unelmaansa Amerikkaan, “land of the free and home of the brave”, kuten kansallislaulussa lauletaan. Amerikassa kaikkien oli mahdollista saavuttaa amerikkalainen unelma, American Dream, vaikka se ei kotimaassa olisi ollutkaan mahdollista.

Osta lauttaliput Vapaudenpatsaalle ja Ellis Islandille tästä

Kyynelten saari

Moni ei ehkä tiedä, että Ellis Islandia käytettiin siirtolaisten vastaanottamiseen vasta vuodesta 1892 lähtien. Sitä ennen maahanmuuttajien vastaanottokeskus (Castle Garden Immigration Depot) sijaitsi noin 35:n vuoden ajan Lower Manhattanilla. Yli kahdeksan miljoonaa siirtolaista saapui sen kautta maahan. Kun Ellis Island avattiin se vastaanotti 700 siirtolaista ensimmäisenä päivänä. Heistä ensimmäinen oli 15-vuotias Annie Moore. Siirtolaisille tehtiin nopea terveystarkastus ja heiltä kysyttiin muutama rutiinikysymys. Noin kaksi prosenttia siirtolaisista ei läpäissyt tätä tarkastusta ja heidän maahanpääsynsä evättiin terveydellisistä tai muista syistä johtuen. Täten saari tunnetaan myös nimellä kyynelten saari, The Island of Tears.

Saari on nimetty Samuel Ellisin mukaan joka osti sen vuonna 1785. Saari luovutettiin Yhdysvalloille vuonna 1808. Vuoteen 1814 asti saarella säilytettiin liittovaltion arsenaalia ja siitä tuli sotilastukikohta 80 vuoden ajaksi. Tänä päivänä Ellis Island on liittovaltion omaisuutta, mutta kuuluu sekä New Yorkin, että New Jerseyn osavaltioille. Itse asiassa saari sijaitsee Jersey Cityssä. Tämä johtuu saaren historiasta ja byrokratiasta.

Ellis Island New Yorkissa - museo Ellis Island New Yorkissa - maahanmuuttajien lista

Oyster Island

Ellis Islandia (yhdessä Liberty Islandin ja Black Tomin kanssa) kutsuttiin pitkään Oyster Islandiksi saarta ympyröivän runsaan osterikannan vuoksi. Kolmen vuosisadan ajan suurin osa ostereista tuli nimenomaan Oyster Islandilta. Saaren laajennus täytemaalla kuitenkin tuhosi suurimman osan kannasta. Saaren laajennus herätti paljon keskustelua osavaltion suvereenisuudesta. Korkein oikeus määräsi vasta 1998, että suurin osa täytemaalla rakennetusta saaresta kuuluu New Jerseyn osavaltiolle. Alkuperäinen saari (noin 20%) sen sijaan kuuluu New Yorkin osavaltiolle. Täten osa saarta on New Jerseyssa ja osa New Yorkissa. Tämä ei vaikuta saarella vierailuun, sillä molemmilla osavaltioilla on yhteinen toimintavalta. Ellis Islandin “osoite” kuitenkin on Manhattan Block 1, Lot 201.

Vuonna 1965 Ellis Islandista tuli osa Vapaudenpatsaan kansallismonumenttia (Statue of Liberty National Monument). Siirtolaismuseo avattiin vuonna 1990. Siellä esillä olevat asiakirjat ovat kesän 1887 jälkeen. Sitä edeltävät asiakirjat tuhoutuivat suuressa tulipalossa.

Ericin vinkki: Ellis Islandin museossa on tietokoneita, joita käyttämällä kenellä tahansa on pääsy maahanmuuttoarkistoihin. Alkoiko sinua kiinnostaa vierailusi aikana oma henkilöhistoriasi? Saapuivatko sinun sukulaisesi Yhdysvaltoihin Ellis Islandin kautta? Etsi sukunimelläsi, ehkä se tuottaa osuman.

Ellis Island New Yorkissa - museon sisaankaynti Ellis Island New Yorkissa - nakyma Manhattanille

Miten löydän Ellis Islandille?

Ellis Islandille pääsee ainoastaan lautalla. Lautta lähtee Battery Parkista ja tekee kierroksen pysähtyen ensin Vapaudenpatsaalla. Lauttoja lähtee 40 minuutin välein, mutta ne ovat todella suosittuja. Ellis Island -lauttalippu sisältyy New York CityPASSiin, New York Passiin sekä Explorer Passiin.

Jonon ohi opastetulla kävelykierroksella

Lähde opastetulle kävelykierrokselle jos et halua seistä jonossa, mutta haluat silti tutustua paremmin Ellis Islandiin ja Vapaudenpatsaaseen. Pääset ohittamaan usein todella pitkän jonon ja kierroksen oppaat osaavat kertoa paljon saarten historiasta.

Varaa Vapaudenpatsas ja Ellis Island opastettu kierros tästä

 

Ellis Island New Yorkissa - Statue Cruises Ellis Island New Yorkissa - Registry Room

Käytännön tietoa

  • Sijainti: Ellis Island sijaitsee New Yorkin sataman edustalla. Lautta lähtee Battery Parkista Downtown Manhattanilla ja pysähtyy ensin Vapaudenpatsaalla.
  • Aukioloajat: Auki päivittäin (poikkeuksena kiitospäivä ja joulupäivä). Ensimmäinen lautta lähtee Battery Parkista joko klo 8.30 tai klo 9.00 sesongista riippuen.

Miksi Ellis Island on niin kuuluisa?

Ellis Island on monille tuttu siirtolaisuuden saarena, jonka kautta miljoonat siirtolaiset saapuivat Yhdysvaltoihin paremman elämän toivossa.

Mitä Ellis Islandilla voi tehdä?

Saarella sijaitsee Ellis Island National Museum of Immigration, jossa voit käydä. Lue Ellis Islandista lisää tästä.

Mikä on Ellis Islandin tarkoitus?

Ellis Island toimi porttina maahanmuuttoon vuosina 1892–1924. Miljoonat siirtolaiset saapuivat Yhdysvaltoihin saaren kautta.

Onko Ellis Island ilmainen?

Ei, sillä tarvitset lauttalipun Ellis Islandille. Sama lautta vie myös Vapaudenpatsaalle.

Oliko artikkelista hyötyä? Suosittele sitä muille antamalla arvosana:

Jatkamalla tämän sivun käyttöä hyväksyt evästeet ja yksityisyyskäytännöt. Lue lisää tästä.

Tilaa uutiskirje

Hae lippuja