Liikuntarajoitteiset New Yorkin matkailijat

Liikuntarajoitteiset New Yorkin matkailijat

New York on yksi maailman parhaiten sopivimmista matkakohteista liikuntarajoitteisille ja kaupungissa on kiinnitetty paljon huomiota liikuntarajoitteisten liikkumiseen muutaman viime vuoden aikana. Newyorkilaiset ovat erittäin huomaavaisia liikuntarajoitteisia kohtaan ja he ovat yleensä aina valmiita auttamaan. Minulta kysytään usein, kuinka helppoa pyörätuolilla liikkuminen New Yorkissa on ja voin ylpeänä sanoa, että varsin helppoa! Päätin kerätä kaikki aihetta koskevat tiedot samaan paikkaan, jotta Ison Omenan matkasi sujuisi mahdollisimman vaivattomasti. New Yorkissa suurimpaan osaan julkisista rakennuksista, hotelleista ja kaupoista sekä moniin ravintoloihin pääsee pyörätuolilla, joten kaupunki on mitä parhain lomakohde.

Tehtävää ja nähtävää

Alta löydät listattuna eri nähtävyyksiä ja vinkkejä New Yorkin matkan suunnitteluun.

Esteettömät nähtävyydet

Moni New Yorkin tärkeimmistä nähtävyyksistä on liikuntarajoitteisille sopiva. Pääset helposti ihailemaan Top of the Rockista, Empire State Buildingista ja One World Observatorysta avautuvia näkymiä. Kaikista näistä kohteista löytyy hissit, rampit ja esteetön wc. Central Park on suurimmaksi osaksi sopiva pyörätuolin käyttäjälle, kuten myös Brooklynin silta sekä Manhattanin että Brooklynin puolelta. Sillan ainoa osa, joka ei sovi liikuntarajoitteisille, on DUMBOon johtava portaikko.

Museot

Voit käydä New Yorkin parhaimmissa museoissa, kuten 9/11-museossa, MoMA:ssa ja the Metissä. Suurin osa New Yorkin museoista sopii liikuntarajoitteisille, mutta jotkut osat Intrepid Museumissa ja Frick Collectionissa eivät ole esteettömiä. Joistakin museoista jopa saa pyörätuoleja lainaan käynnin ajaksi.

Risteilyt

Risteily on loistava tapa Manhattanin siluetin ihailuun. Lippuja ostaessasi tarkista, että haluamasi risteilyn kohdalla lukee “accessible”, jolloin laivaan pääsee myös pyörätuolilla. Tietoja täyttäessäsi jätä kohtaan “special requirements” tieto siitä, että käytät pyörätuolia tai olet muuten liikuntarajoitteinen. Näin henkilökunta osaa tehdä tarvittavat valmistelut retkeä varten.

Täältä näet eri risteilyvaihtoehdot

Helikopterilento

Helikopterilennolla pääsee tutustumaan New Yorkiin täysin uudesta perspektiivistä. Ystävällinen henkilökunta auttaa pyörätuolista (jos käytät sellaista) pääsemisessä ja helikopteriin nousemisessa. Saat paikan edestä ja pääset nauttimaan uskomattoman hienoista näkymistä.

Lue lisää eri helikopterilentovaihtoehdoista täältä

Urheilutapahtumat

Urheilutapahtumassa käyminen on loistava idea New Yorkissa käydessä. Kaikki stadionit sopivat liikuntarajoitteisille, joten valmistaudu kannustamaan suosikkijoukkueesi voittoon!

Täältä näet eri urheilutapahtumia New Yorkissa

Ericin vinkki: Jos olet ostanut liput urheilutapahtumaan tai konserttiin Madison Square Gardenissa, käytä 8 Penn -sisäänkäyntiä, joka sijaitsee osoitteessa 33rd Street ja 8th Avenue.

Pyöräily

Jos olet kiinnostunut pyöräilystä New Yorkissa, pyöräretki sähköpyörällä voisi olla sopiva vaihtoehto. Kierrätte kaupunkia poljinavusteisilla sähköpyörillä, joten matkan teko Central Parkissa ja Manhattanin kaduilla on paljon helpompaa.

Varaa pyöräretki sähköpyörällä tästä

Katso kolmipyörän vuokrauksesta tästä

Liikuntarajoitteiset New Yorkin matkailijat - Sähköpyörä Liikuntarajoitteiset New Yorkin matkailijat

Broadway

Broadway-teattereita on New Yorkissa viime vuosien aikana muutettu yhä enemmän esteettömiksi. Jos tarvitset apua esteettömien istumapaikkojen varaamisessa Broadway-musikaaliin, lähetä minulle sähköpostia osoitteeseen [email protected].

  • Liikuntarajoitteiset
    Suurimmassa osassa teattereita on ainakin yksi pyörätuolikäyttäjälle sopiva sisäänkäynti/uloskäynti ja suurimmassa osassa uusimpia teattereita on myös hissit. Pyörätuolipaikat sijaitsevat usein orkesterin tasolla, teatterin takaosassa, joten kannattaa varmistaa teatterista, että pyörätuolipaikkoja on saatavilla.
  • Kuurot / heikkokuuloiset
    Osa esityksistä käännetään amerikkalaiselle viittomakielelle (ASL) ja usein saatavilla on myös selostus tapahtumista. Lisätietoja saa TAP:sta (Theatre Development Fund’s Accessibility Programs) numerosta: +1-212-912-9770 ext. 382.
  • Näkövammaiset ja sokeat
    Broadway-esityksestä voi nauttia, vaikka olisit näkövammainen tai sokea. Describe! on palvelu, joka auttaa seuraamaan esitystä erityisen äänilaitteen ja live-selostuksen avulla. Lisätietoja saat HAI:sta numerosta: +1-212-284-4100.

Lentokenttäkuljetukset

Voit vuokrata yksityisauton, jolla pääsee lentokentältä kaupungin keskustaan. CarmelLimo tarjoaa autoja, jotka sopivat liikuntarajoitteisille. Varausta tehdessäsi valitse “I will need a wheelchair accessible vehicle”. Varaa kuljetus aina etukäteen.
Varaa yksityisauto täältä

Lisätietoa liikuntarajoitteisena matkustamisesta lentokentälle ja sieltä pois löytyy JFK:n kohdalla täältä ja Newark-kentän kohdalla täältä.

Liikkuminen New Yorkissa

Varsinkin bussit sopivat liikuntarajoitteisille ja myös suurin osa metroasemista on varustettu hisseillä. Hissit saattavat kuitenkin olla välillä epäkunnossa, joten bussit ovat turvallisempi valinta.

Metro

New Yorkissa on 110 metroasemaa, jonne pääsee pyörätuolilla. Näiltä asemilta löytyy hissi ja MetroCardin myyntilaitteeseen ja sisäänpääsyporteille on esteetön pääsy. On hyvä huomioida, että pienimmät asemat eivät välttämättä ole esteettömiä ja että jopa “esteettömillä asemilla” hissit saattavat olla epäkunnossa. Suosittelen käyttämään bussia aina kun mahdollista. Voit ladata tästä metrokartan, johon on merkitty esteettömät metroasemat.

Sokeille on saatavilla pistekirjoitus- ja kohokarttoja. Näkövammaiset voivat tilata etukäteen myös suurikuvioisia karttoja, joita on olemassa yksi jokaista metrolinjaa kohden. Niitä ei kuitenkaan saa paikan päältä. Ota yhteyttä New York Transitiin 6-8 viikkoa ennen matkustamista: +1-718-596-8273.

Bussi

New Yorkin bussit ovat täysin esteettömiä, joten ne ovat kätevä tapa liikkua kaupungissa. Kaikissa busseissa on ramppi, joten pyörätuolin käyttäjät pääsevät bussiin ongelmitta. New Yorkissa liikennemäärät ovat suuria, joten bussit ovat melko hitaita verrattuna metroon. Jos sinulla on kiire, ota bussin sijaan taksi.

Hop on Hop off -bussit

Hop on hop off -bussit ovat yksi parhaimmista tavoista tutustua kaupunkiin. Osa New Yorkin Hop on Hop off -busseista on täysin esteettömiä ja hyvää vastinetta rahalle, joten monet liikuntarajoitteiset käyttävät niitä liikkuessaan paikasta toiseen New Yorkissa. Vaikka et pääse yläkerrokseen, avautuu myös alakerroksesta hyvät näkymät kaupunkiin.

Lue lisää ja osta Hop on Hop off -bussiliput täältä

New Yorkin taksit

Ovatko New Yorkin taksit esteettömiä? Yleisesti ottaen, ei, mutta älä anna sen lannistaa! Monet taksinkuljettajat tarjoavat apuaan mielellään ja auttavat autoon nousemisessa. Jos käytät pyörätuolia, kuljettaja varmistaa, että sitä säilytetään asianmukaisesti takakontissa.

CarmelLimo

Carmel on kaupungissa liikennöivä, luotettava kuljetuspalvelu. Kun teet varauksen, tee pyyntö ajoneuvosta, joka soveltuu liikuntarajoitteiselle. Carmel tarjoaa lentokenttäkuljetusten lisäksi myös kyytejä Manhattanilla ja muilla hallintoalueilla.

Voit varata Carmel-kuljetuksen tästä

PATH-junat

Jos sinun tarvitsee matkustaa Manhattanin ja New Jerseyn välillä, voit käyttää PATH-junia. Suurimmat asemat, kuten 33rd Street, World Trade Center, Hoboken ja Newark, ovat esteettömiä.

Pyörätuolin vuokraus New Yorkissa

New Yorkissa on useita paikkoja, joista voi vuokrata pyörätuolin. Voit vuokrata manuaalisen pyörätuolin tai sähköpyörätuolin, kainalosauvat tai kävelytuen Chelsea Mobility & Medical Equipmentista. Myös Carnegie Hill Pharmacy Broadway on hyvä vaihtoehto, jos tarvitset pyörätuolia. Se sijaitsee vain kivenheiton päässä Columbus Circleltä ja samoista tiloista löytyy myös kansainvälinen apteekki.

Jos tarvitset sähkömopoa New Yorkissa, suosittelen varaamaan sen netistä etukäteen. Sähköskootteri toimitetaan hotellillesi täyteen ladattuna. Mukana tulee myös akkulaturi. Voit vuokrata sähkömopon yhdestä päivästä jopa kahteen viikkoon asti.

Vuokraa sähkömopo tästä

Liikuntarajoitteiset New Yorkin matkailijat - metro Liikuntarajoitteiset New Yorkin matkailijat - bussi

Hotellit

Jos etsit esteetöntä huonetta, niin Hotel Beacon on hyvä vaihtoehto. Tässä Upper West Sidella sijaitsevassa hotellissa on useita huoneita, jotka on muokattu liikuntarajoitteisille sopiviksi. Naapurustosta löytyy myös useita metroasemia, joista lähellä olevalla 72nd Street Station -asemalla on hissi metrolaiturille. Hilton Midtown on toinen hotelli, jossa erikoisjärjestelyt ovat mahdollisia. Heillä on tarjolla esteettömiä huoneita sekä avustavia kuulokojeita. Katso tästä muut esteettömät hotellit New Yorkissa.

Oliko artikkelista hyötyä? Suosittele sitä muille antamalla arvosana:

Jatkamalla tämän sivun käyttöä hyväksyt evästeet ja yksityisyyskäytännöt. Lue lisää tästä.

Tilaa uutiskirje


Hae lippuja
alkaen
saakka
Hae lippuja