Liikuntarajoitteiset New Yorkin matkailijat

Liikuntarajoitteiset New Yorkin matkailijat

Liikuntarajoitteiset New Yorkin matkailijat on otettu kaupungissa hyvin huomioon. New York on yksi maailman parhaista liikuntarajoitteisille sopivista matkakohteista ja kaupungissa on kiinnitetty paljon huomiota esteettömään liikkumiseen viime vuosien aikana. Newyorkilaiset ovat erittäin huomaavaisia liikuntarajoitteisia kohtaan ja he ovat yleensä aina valmiita auttamaan. Minulta kysytään usein, kuinka helppoa pyörätuolilla liikkuminen New Yorkissa on ja voin ylpeänä sanoa, että varsin helppoa! Päätin kerätä kaikki aihetta koskevat tiedot samaan paikkaan, jotta matka New Yorkiin sujuisi mahdollisimman vaivattomasti. New Yorkissa suurimpaan osaan julkisista rakennuksista, hotelleista ja kaupoista sekä moniin ravintoloihin pääsee pyörätuolilla, joten kaupunki on mitä parhain lomakohde.

Contents

Esteettömät nähtävyydet New Yorkissa

Alta löydät listattuna eri nähtävyyksiä ja vinkkejä New Yorkin matkan suunnitteluun.

Näköalatasanteet New Yorkissa

Moni New Yorkin tärkeimmistä nähtävyyksistä on täysin esteetön. Pääset helposti ihailemaan Top of the Rockista, Empire State Buildingista, One World Observatorysta ja Edgestä avautuvia näkymiä. Kaikista näistä kohteista löytyy hissit, rampit ja esteetön wc.

Nähtävyyksillä vierailu

Useimmat New Yorkin nähtävyydet ovat esteettömiä. Voit esimerkiksi vierailla Vapaudenpatsaalla: sekä lautta että Liberty Islandin alue soveltuvat pyörätuolin käyttäjille. Jos sinulla on liput patsaan jalustaan, voit käydä patsaan sisällä ja päästä hissillä jalustan sisätiloihin, mutta ulkona sijaitsevalle näköalatasanteelle vie muutama rappunen. Central Park on suurimmaksi osaksi sopiva pyörätuolin käyttäjälle, kuten myös Brooklynin silta sekä Manhattanin että Brooklynin puolelta. Sillan ainoa osa, joka ei sovi liikuntarajoitteisille, on DUMBOon johtava portaikko.

Museot

Voit käydä New Yorkin parhaimmissa museoissa, kuten 9/11-museossa, MoMA:ssa ja the Metissä. Suurin osa New Yorkin museoista sopii liikuntarajoitteisille, mutta jotkut osat Intrepid Museumissa eivät ole esteettömiä. Joistakin museoista jopa saa pyörätuoleja lainaan käynnin ajaksi.

Risteilyt

Risteily on loistava tapa ihailla Manhattanin siluettia. Lippuja ostaessasi tarkista, että haluamasi risteilyn kohdalla lukee “accessible”, jolloin laivaan pääsee myös pyörätuolilla. Tietoja täyttäessäsi jätä kohtaan “special requirements” tieto siitä, että käytät pyörätuolia tai olet muutoin liikuntarajoitteinen. Näin henkilökunta osaa tehdä tarvittavat valmistelut risteilyä varten.

Täältä näet eri risteilyvaihtoehdot

Helikopterilento

Helikopterilennolla pääsee tutustumaan New Yorkiin täysin uudesta perspektiivistä. Ystävällinen henkilökunta auttaa pyörätuolista (jos käytät sellaista) siirtymisessä ja helikopteriin nousemisessa. Saat paikan edestä ja pääset nauttimaan uskomattoman hienoista näkymistä.

Lue lisää eri helikopterilentovaihtoehdoista täältä

Urheilutapahtumat

Urheilutapahtumassa käyminen on loistava idea, kun olet New Yorkissa. Kaikki stadionit sopivat liikuntarajoitteisille, joten valmistaudu kannustamaan suosikkijoukkueesi voittoon!

Täältä näet eri urheilutapahtumia New Yorkissa

Ericin vinkki: “Jos olet ostanut liput urheilutapahtumaan tai konserttiin Madison Square Gardenissa, käytä 8 Penn -sisäänkäyntiä, joka sijaitsee osoitteessa 33rd Street ja 8th Avenue.”

Pyöräily

Jos olet kiinnostunut pyöräilystä New Yorkissa, pyöräretki sähköpyörällä voisi olla sopiva vaihtoehto. Kierrätte kaupunkia poljinavusteisilla sähköpyörillä, joten matkan teko Central Parkissa ja Manhattanin kaduilla on paljon helpompaa.

Varaa pyöräretki sähköpyörällä tästä

Katso kolmipyörän vuokrauksesta tästä

Liikuntarajoitteiset New Yorkin matkailijat - Sähköpyörä Liikuntarajoitteiset New Yorkin matkailijat - Esteetön sisäänpääsy

Broadway

Broadway-teattereita on New Yorkissa viime vuosien aikana muutettu yhä enemmän esteettömiksi. Toimintarajoitteisille on tarjolla yhä enemmän palveluja.

 • Wheelchair accessible
  Tämä kuvake tarkoittaa, että Broadway-musikaali sopii pyörätuolia käyttävälle. Ennen lippujen varausta, ota ensin yhteyttä minuun sähköpostitse [email protected]. Näin pystyn takaamaan, että saat esteettömän istumapaikan.
 • Avustavat kuuntelulaitteet (assistive listening)
  Tämä kuvake tarkoittaa, että esitykseen on tarjolla avustavia kuuntelulaitteita. Ne auttavat vahvistamaan esityksen äänenlaatua.
 • Kuuntelusilmukat (T – assistive listening loop)
  Tämä kuvake tarkoittaa, että teatterista saa induktio- eli kuuntelusilmukoita.
 • Tekstitys (CC – closed captioning)
  Tämä kuvake tarkoittaa, että teatteri tarjoaa tavan seurata, mitä lavalla sanotaan tai lauletaan. Tekstitys kertoo myös esityksen muista äänistä.
 • Kuvailutulkkaus (AD – audio description)
  Tämä kuvake tarkoittaa, että näkövammaisille ja sokeille on tarjolla esityksen visuaalisen puolen livenä tapahtuva tai etukäteen nauhoitettu kuvailu.

Voit varata liput haluamaasi Broadway-esitykseen ja pyytää näitä palveluita paikan päällä.

Lentokenttäkuljetukset

Voit vuokrata yksityisauton, jolla pääsee lentokentältä kaupungin keskustaan. CarmelLimo tarjoaa autoja, jotka sopivat liikuntarajoitteisille. Varausta tehdessäsi valitse “I will need a wheelchair accessible vehicle”. Varaa kuljetus aina etukäteen.
Varaa yksityinen lentokenttäkuljetus tästä

Lisätietoa liikuntarajoitteisena matkustamisesta lentokentälle ja sieltä pois löytyy JFK:n kohdalla täältä ja Newark-kentän kohdalla täältä.

Liikkuminen New Yorkissa

Varsinkin bussit sopivat liikuntarajoitteisille ja myös suurin osa metroasemista on varustettu hisseillä. Hissit saattavat kuitenkin olla välillä epäkunnossa, joten bussit ovat turvallisempi valinta.

Metro

New Yorkissa on yli sata esteetöntä metroasemaa, jonne pääsee pyörätuolilla. Näiltä asemilta löytyy hissi ja MetroCardin myyntilaitteeseen ja sisäänpääsyporteille on esteetön pääsy. On hyvä huomioida, että pienimmät asemat eivät välttämättä ole esteettömiä ja että jopa “esteettömillä asemilla” hissit saattavat olla epäkunnossa. Sokeille on saatavilla pistekirjoitus- ja kohokarttoja. Suosittelen käyttämään bussia aina kun mahdollista.

Bussi

New Yorkin bussit ovat täysin esteettömiä, joten ne ovat kätevä tapa liikkua kaupungissa. Kaikissa busseissa on ramppi, joten pyörätuolin käyttäjät pääsevät bussiin ongelmitta. New Yorkissa liikennemäärät ovat suuria, joten bussit ovat melko hitaita verrattuna metroon. Jos sinulla on kiire, matkusta bussin sijaan taksilla.

Hop on Hop off -bussit

Hop on hop off -bussit ovat yksi parhaimmista tavoista tutustua kaupunkiin. New Yorkin Hop on Hop off -bussit ovat täysin esteettömiä ja kaikentyyppiset pöyrätuolit sekä sähkökäyttöiset menopelit mahtuvat bussiin. Jos haluat nousta bussiin tai poistua kyydistä, pyydä apua kuljettajalta tai bussifirman työntekijältä. Voit nousta mihin tahansa bussiin ja sieltä pois, joten kiertoajelut tarjoavat hyvää vastinetta rahalle. Vaikka et pääse yläkerrokseen, avautuu myös alakerroksesta hyvät näkymät kaupunkiin.

Lue lisää ja osta Hop on Hop off -bussiliput tästä

New Yorkin taksit

Ovatko New Yorkin taksit esteettömiä? Yleisesti ottaen, ei, mutta älä anna sen lannistaa! Monet taksinkuljettajat tarjoavat apuaan mielellään ja auttavat autoon nousemisessa. Jos käytät pyörätuolia, kuljettaja varmistaa, että sitä säilytetään asianmukaisesti takakontissa.

CarmelLimo

Carmel on kaupungissa liikennöivä, luotettava kuljetuspalvelu. Kun teet varauksen, tee pyyntö ajoneuvosta, joka soveltuu liikuntarajoitteiselle. Carmel tarjoaa lentokenttäkuljetusten lisäksi myös kyytejä Manhattanilla ja muilla hallintoalueilla.

Voit varata Carmel-kuljetuksen tästä

PATH-junat

Jos sinun tarvitsee matkustaa Manhattanin ja New Jerseyn välillä, voit käyttää PATH-junia. Suurimmat asemat, kuten 33rd Street, World Trade Center, Hoboken ja Newark, ovat esteettömiä.

Metro-North Railroad

Jos haluat matkustaa Manhattanilta New Yorkin osavaltion pohjoisosiin, voit käyttää siihen tarkoitukseen Metro-North Railroadin junia. Jotkut asemista ovat esteettömiä, kuten Grand Central, Yankees ja New Haven. Voit katsoa pyörätuolile soveltuvat asemat  Metro-North Railroadin kartasta.

LIRR

Long Island Rail Road kulkee Manhattanilta Brooklyniin, Queensiin ja Long Islandille. Suurin osa asemista on esteettömiä, muun muassa Penn Station, Jamaica ja East Hampton. Katso kartasta, mitkä muut asemat ovat esteettömiä.

NJ Transit

New Jersey Transit is on New Yorkin osavaltion julkisen liikenteen verkosto. Kaikki bussit ovat esteettömiä sekä suurin osa rautatieasemista. Voit liikkua pyörätuolilla muun muassa seuraavilla asemilla: Penn Station, Newark International Airport ja Hoboken.

Pyörätuolin vuokraus New Yorkissa

New Yorkissa on useita paikkoja, joista voi vuokrata pyörätuolin. Voit vuokrata manuaalisen pyörätuolin tai sähköpyörätuolin tai kävelytuen Big Apple Mobilitysta. Myös NYC Mobility Rentals on hyvä vaihtoehto, jos tarvitset pyörätuolia. He tarjoavat lyhytaikaista vuokrausta, johon sisältyy toimitus- ja noutopalvelu.

Jos tarvitset sähkömopoa New Yorkissa, suosittelen varaamaan sen netistä etukäteen. Sähköskootteri toimitetaan hotellillesi täyteen ladattuna. Mukana tulee myös akkulaturi. Voit vuokrata sähkömopon yhdestä päivästä jopa kahteen viikkoon asti.

Vuokraa sähkömopo tästä

Liikuntarajoitteiset New Yorkin matkailijat - Metro Liikuntarajoitteiset New Yorkin matkailijat - Bussi

Hotellit

Jos etsit esteetöntä huonetta, niin Hotel Beacon on hyvä vaihtoehto. Tässä Upper West Sidella sijaitsevassa hotellissa on useita huoneita, jotka on muokattu liikuntarajoitteisille sopiviksi. Naapurustosta löytyy myös useita metroasemia, joista lähellä olevalla 72nd Street Station -asemalla on hissi metrolaiturille. Hilton Midtown on toinen hotelli, jossa erikoisjärjestelyt ovat mahdollisia. Heillä on tarjolla esteettömiä huoneita sekä avustavia kuulokojeita.

Onko New York esteetön pyörätuolin käyttäjälle?

Lain mukaan New Yorkissa nähtävyyksien, hotellien, kauppojen, ravintoloiden ja metroasemien on oltava esteettömiä, mikä tekee kaupungista täydellisen lomakohteen.

Ovatko New Yorkin metrot esteettömiä?

Jotkut New Yorkin metroasemista ovat esteettömiä eli niistä löytyy sekä hissi että pyörätuolia käyttävälle sopiva lippuautomaatti ja sisäänkäyntiportit. Katso lista esteettömistä asemista tästä.

Oliko artikkelista hyötyä? Suosittele sitä muille antamalla arvosana:

Jatkamalla tämän sivun käyttöä hyväksyt evästeet ja yksityisyyskäytännöt. Lue lisää tästä.

Tilaa uutiskirje

Hae lippuja