MoMA Museum of Modern Art New Yorkissa

Osta liput nyt
MoMA Museum of Modern Art New Yorkissa

Museum of Modern Art in New York, tai lyhyesti MoMA, on Midtown Manhattanilla sijaitseva taidemuseo, joka keskittyy moderniin ja nykytaiteeseen. Tästä yhdestä maailman suurimmista museoista löytyy muun muassa Pablo Picasson, Jackson Pollockin ja Andy Warholin teoksia. Museossa on jatkuvasti myös vaihtuvia näyttelyitä, joten käynti MoMA:ssa on aina erilainen. Alla olevat liput sisältävät pääsyn jonon ohi. Tämä on kätevää, sillä se on yksi New Yorkin suosituimpia museoita.

Osta MoMA Museum of Modern Art -liput tästä

Contents

MoMA – Ylistetty modernin taiteen kokoelma

Museum of Modern Art New Yorkin taidekokoelmaa pidetään yhtenä maailman parhaista modernin taiteen kokoelmista. Se sisältää yli 200 000 taideteosta. Tämä vuonna 1929 avautunut nykytaiteen museo laajensi jatkuvasti tilojaan ja kokoelmansa lisäksi se on kasvattanut myös mainettaan. Ulkopuolelta taidemuseo ei ole ehkä yhtä näyttävä kuin Guggenheim tai Met, mutta älä anna sen hämätä: MoMA:n taidekokoelma on maineensa veroinen! Museon omistuksessa on teoksia vuodesta 1880 alkaen. Siksi voit olla varma, että löydät museosta kiehtovia töitä esimerkiksi kokoelman varhaisemmilta vuosilta, vaikka et olisi muutoin niin kiinnostunut nykytaiteesta.

Mielenkiintoisia näyttelyitä MoMA:ssa

Museum of Modern Artin pysyvät näyttelyt voidaan jakaa kolmeen kategoriaan. Taideteokset 1880-luvulta 1940-luvulle löytyvät viidennestä kerroksesta, 1940–1970-lukujen kokoelma on neljännessä kerroksessa ja uusimmat teokset 1970-luvulta tähän päivään asti ovat esillä kolmannessa kerroksessa. Omasta mielestäni vaikuttavimmat teokset ovat neljännessä kerroksessa, sillä nämä ovat tunnetuimpien taiteilijoiden, kuten esimerkiksi Frida Kahlon, Salvador Dalín ja Gustav Klimtin, tekemiä. Erikoisnäyttelyt ovat esillä eri puolilla museota; katso kartalta, mistä ne löytyvät.

Nykytaidetta

Viidennen kerroksen keskittyessä enemmän maalaustaiteeseen neljännessä kerroksessa on enemmän rakennus- ja muotoilutaidetta. 1940–1970-lukujen kokoelmasta löydät Jackson Pollockin kuuluisia “toimintamaalauksia” (action paintings), Henri Matissen abstrakteja teoksia  sekä Andy Warholin ja Roy Lichtensteinin pop-taidetta.

Kolmannessa kerroksessa on kokeellisempaa taidetta, joka tulee usein ensimmäisenä mieleen kun ajattelet nykytaidetta. Näihin kuuluvat esimerkiksi Richard Serran veistokset, jotka muuttavat mustat teräslevyt taiteeksi. Esillä on myös Jeff Koonsin veistos “Pink Panther” (tiedät taiteilijan ehkä paremmin kiiltävistä ilmapallokoirista, jotka on valmistettu teräksestä) sekä teoksia Gerhard Richteriltä, joka tunnetaan parhaiten sumennetuista realismimuotokuvista.

Osta MoMA Museum of Modern Art -liput tästä

 

MoMA Museum of Modern Art New Yorkissa - Van Gogh MoMA Museum of Modern Art New Yorkissa - Monet

Ericin 90 minuutin museokäynti

Mistä aloittaa museokäynti näin valtavan kokoelman kohdalla? Itse aloitan yleensä ylimmästä kerroksesta ja vietän siellä eniten aikaa, sillä sieltä löytyvät mielestäni mielenkiintoisimmat  maalaukset. Mutta jos haluat mieluummin nähdä installaatiot ja uudemmat teokset, tee päinvastainen kierros alhaalta ylös. MoMA:n visiitillä kaikkien on ehdottomasti nähtävä museon kruununjalokivi viidennessä kerroksessa – Vincent van Goghin Tähtikirkas yö, Starry Night. Toinen maalaus, josta pidän, on Andrew Wyethin “Christina’s World”. Teos, jonka MoMA osti vain 1800 dollarin hintaan vuonna 1948, on tänä päivänä yksi kuuluisimmista amerikkalaisista maalauksista.

Ylimmän kerroksen jälkeen kuljen neljännen ja kolmannen kerroksen läpi. Näyttelyt vaihtuvat melko tiheään, joten niiden aiheet vaihtelevat paljon. Ei kannata yllättyä, jos näet hyvin epätavanomaisia asioita. Edellisellä kerralla museossa oli esillä myyntiautomaatti täynnä muovipulloja, jotka sisälsivät roskia Williamsburgista. Et tiedä koskaan minkälaista ajatuksia herättävää taidetta sieltä löydät!

Miten suunnitella käynti Museum of Modern Artissa

Kokoelman varhaisempi osa on yleensä esillä viidennessä kerroksessa. Mitä alemmas kuljet, sitä “nuorempia” teokset ovat. Periaatteessa matkustat historian halki ja päätät matkasi nykypäivään. Sen vuoksi suosittelen aloittamaan museokäynnin ylimmästä kerroksesta ja menemään alas kerros kerrokselta. Tämän jälkeen voit lämpimämpinä kuukausina tilata jotain juotavaa ulkona veistospuutarhassa. Jos haluat syödä lounasta, Café 2 toisessa kerroksessa on hyvä vaihtoehto. Jos haluat vain kahvia, mene hissillä ylös kuudenteen kerrokseen, jossa Terrace Café tarjoilee myös purtavaa ja cocktaileja.

Voit yhdistää käynnin MoMA Museum of Modern Artissa kätevästi nähtävyyksien katseluun: suuntaa heti aikaisin aamulla Top of the Rockiin ja käy myös Pyhän Patrikin tuomiokirkossa, joka sijaitsee vastapäätä näköalatasannetta.

Jos haluat viedä taidetta kotiin, mutta sinulla ei ole varaa aitoon Picassoon, pistäydy MoMA:n museokaupassa. MoMA:n ulkopuolella on myös kauppa, joka sijaitsee kadun toisella puolella osoitteessa 44 West 53rd Street. MoMA Design Store myy kaikenlaisia design-klassikoita. Haluatko nähdä lisää nykytaidetta? Vieraile myös MoMA PS1 -museossa. Long Island Cityn taidekeskus esittelee nousevien taiteilijoiden teoksia ja sisäänpääsy on ilmainen MoMA-lipulla 14 päivän kuluessa.

Ericin vinkki: “Yritä käydä museossa aamulla, noin puoli tuntia avaamisen jälkeen. Jonot ovat yleensä pitkät heti ovien avauduttua, mutta hieman myöhemmin näitä jonoja ei pitäisi enää olla. Museosovelluksesta löytyy ilmaisia äänioppaita, tai voit käyttää oppaana museon verkkosivuja.”

MoMA Museum of Modern Art New Yorkissa - Installaatio

VIP-kierrokset MoMA:ssa

Jos haluat kokea museon hyvin erityisellä tapaa, vieraile MoMA:ssa aikaisin aamulla, kun se on vielä suljettu muulta yleisöltä. Taidehistorioitsija opastaa teidät museon läpi ja näyttää kaikki esillä olevat mestariteokset. Koska tämän eksklusiivisen kierroksen osallistujat ovat museon ainoita vieraita, saleissa ei ole ketään muuta! VIP-kierrokseen sisältyy myös tavallinen sisäänpääsy museoon, joten kierroksen jälkeen voit jäädä museoon niin pitkäksi aikaa kuin haluat.

Osta liput MoMA:n VIP-kierrokselle tästä

MoMA Museum of Modern Art New Yorkissa - VIP-kierros MoMA Museum of Modern Art New Yorkissa - Tyhjä museo

Käytännön tietoa

New York MoMA:ssa on esteetön kulku pyörätuolilla ja kaikissa kerroksissa on esteetön vessa. Voit ottaa MoMA:ssa valokuvia ilman salamaa omaan käyttöön. Videotallenteet, kamerajalustat ja selfi-tikut ovat kiellettyjä. Rattaat ovat sallittuja Museum of Modern Artissa, mutta niitä ei saa käyttää liukuportaissa. Museossa on ilmainen wifi-yhteys, joten sitä käyttämällä pääset tutustumaan museon virtuaaliseen karttaan ja ääniopasteeseen.

  • Aukioloajat:
    • su – pe: kello 10.30–17.30
    • la: kello 10.30–19.00
    • suljettu kiitospäivänä ja joulupäivänä
  • Sijainti: 11 West 53rd Street, 5th ja 6th Avenuen välissä. Lähin metroasema on 5th Avenue – 53rd Street metrolinjalla E tai M, asemalta on vain 5 minuutin kävelymatka New Yorkin Museum of Modern Artiin. Tai vaihtoehtoisesti voit jäädä pois 5th Avenue & West 54 Streetin pysäkillä busseilla M1, M2, M3, M4 ja M5.

Kuinka ostaa liput Museum of Modern Artiin

Osta MoMA-liput ennakkoon, sillä paikan päällä saatat hukata kallisarvoista aikaa jonottamiseen. Jos ostat liput etukäteen verkosta, voit mennä suoraan näyttelyihin. MoMA-lipun kanssa voit käydä myös ilmaiseksi MoMA PS1 -museossa 14 päivän kuluessa. Sisäänpääsy Museum of Modern Artiin sisältyy New York Passiin ja Go New York Explorer Passiin. MoMA:n lisäksi muista katsoa myös muut New Yorkin parhaat museot.

Osta MoMA Museum of Modern Art -liput tästä

 

MoMA Museum of Modern Art New Yorkissa - Veistokset MoMA Museum of Modern Art New Yorkissa - Taidetta

Mikä on Museum of Modern Art?

Museum of Modern Art on museo, jonka kokoelmiin kuuluu yli 200 000 modernin ja nykytaiteen teosta.

Missä Museum of Modern Art sijaitsee New Yorkissa?

MoMA sijaitsee Midtown Manhattanilla.

Kuinka paljon Museum of Modern Artin sisäänpääsy maksaa?

MoMA:n lipun hinta on alkaen 29€.

Kuinka monta kerrosta MoMA:ssa on?

Museum of Modern Artissa on kolme pääkerrosta, jotka on jaettu vielä välikerroksiin.

Kumpi on parempi: MoMA tai Met?

MoMA ja Met ovat molemmat jättimäisiä taidemuseoita. Katso etukäteen mistä kokoelmista ja näyttelyistä pidät eniten, jotta valinnan tekeminen on helpompaa.

Kuinka iso Museum of Modern Art on?

MoMA:n kokoelmaan kuuluu yli 200 000 teosta 65 800 neliömetrin alalla.

Oliko artikkelista hyötyä? Suosittele sitä muille antamalla arvosana:

Jatkamalla tämän sivun käyttöä hyväksyt evästeet ja yksityisyyskäytännöt. Lue lisää tästä.

Tilaa uutiskirje

Hae lippuja