Guggenheim-museo New Yorkissa

Osta liput nyt
Guggenheim museo New Yorkissa

Guggenheim-museo New Yorkissa esittelee (modernia) taidetta 1860-luvulta nykypäivään. Museon painopiste on impressionismissa ja ekspressionismissa, joista hyviä esimerkkejä ovat van Goghin ja Kandinskyn teokset, sekä modernissa ja nykytaiteessa. Guggenheim omistaa myös yhden suurimmista kokoelmista Pablo Picasson töitä. Taidemuseossa, joka on viralliselta nimeltään Solomon R. Guggenheim Museum, järjestetään myös erikoisnäyttelyitä ja se on ehdoton käyntikohde jokaiselle abstraktin taiteen ystävälle.

Osta Guggenheim-liput tästä

Museo vaihtaa näyttelyitä. Sisäänpääsymaksu on alennettu spiraalirampin ollessa suljettuna 08.04. - 16.05.

Contents

Frank Lloyd Wrightin ainutlaatuinen rakennus

Guggenheim-museo avasi ovensa nykyisessä paikassa vuonna 1959. Rakennus on niin ainutlaatuinen ja ikoninen, että se kannattaa käydä vilkaisemassa, vaikka et olisi menossa sisälle museoon. Rakennus on nimetty historiallisesti merkittävästi kohteeksi (National Historic Landmark) ja se on myös Unescon maailmanperintökohde. Frank Lloyd Wrightin suunnittelema rakennus muistuttaa helmiveneen kuorta. Merkittävin yksityiskohta on ylempien kerroksen “renkaat”, jotka ovat paljon leveämmät kuin alarenkaat. Erikoinen muoto saa rakennuksen näyttämään kuin se olisi toisesta maailmasta, melkein jopa toiselta planeetalta! Mutta tiesitkö, että Frank Lloyd Wrightilta meni 15 vuotta ja 700 luonnosta  luoda museo?

Rakennus on sisältä lähes yhtä erityinen kuin ulkoa. Erillisten kerrosten sijaan se on yksi valtava spiraali. Museovieraat voivat mennä hissillä ylös ja kulkea ramppeja alaspäin katsellen taideteoksia. Spiraalin varrella on useita eri “sisäänkäyntejä” muihin huoneisiin. Rakennuksen yläosassa sijaitsevasta atriumista tulee sisään paljon luonnonvaloa, joka lisää museon tunnelmaa entisestään. Silmiinpistävää on, että museon rotundassa ei juuri ole muita ikkunoita.

Guggenheim Museum in New York Art Guggenheim-museo New Yorkissa - Sisällä

Mielenkiintoisia näyttelyitä Guggenheimissa

Guggenheimin oman kokoelman lisäksi museo esittelee paljon vaihtuvia, ajatuksia herättäviä näyttelyitä kansainvälisiltä taiteilijoilta. Thannhauser- ja Guggenheim-kokoelma ovat museon pysyviä kokoelmia. Oman näyttelyn saaminen Guggenheimiin on merkittävä saavutus taiteilijoille.

Guggenheim-kokoelma

Guggenheim-kokoelman perusti Solomon R. Guggenheim, joka keräsi abstraktia taidetta (tai ei-objektiivista taidetta). Teokset olivat ensimmäisen kerran esillä Museum of Non-Objective Painting -nimisessä museossa vuonna 1939 Midtown Manhattanilla. Kokoelma näyttää varhaisten modernistien töitä. Esillä on muun muassa Marc Chagallin, Wassily Kandinskyn ja Piet Mondrianin töitä. Kokoelma sisältää taidetta Euroopasta ja Venäjältä 1900-luvun toiselta vuosikymmeneltä. Pysyvä kokoelma esittelee myös Constantin Brâncușin töitä ja hänen modernit veistoksensa ivat usein esillä.

Thannhauser-kokoelma

Thannhauserit olivat menestyksekkäitä saksalaisia taidekauppiaita viime vuosisadan alkupuolelta. Heidät tunnettiin taidostaan spotata, keistä taidemaalaresta tulisi kuuluisia ja kenestä ei. Tämän takia he pystyivät kasaamaan loistavan taidekokoelman, johon kuuluu muun muassa Pablo Picasson, Vincent van Goghin, Georges Braque ja Paul Cézannen töitä. Thannhauserit ystävystyivät Guggenheimien kanssa, ja koska heillä oli samanlaiset näkemykset taiteesta, Tannhauserit antoivat koko 70 teoksen kokoelmansa Guggenheim-museolle.

Guggenheim-museo New Yorkissa - edusta Guggenheim museo New Yorkissa - sisaltapain

Ericin 90 minuutin museokäynti

Museon rakenteesta johtuen on helppo suunnitella 90 minuutin museokäynti (tai lyhyempikin reissu, jos sinulla on kiire). suuntaa suoraan museon yläkerrokseen ja kävele alaspäin ramppia pitkin. Riippuu esillä olevasta tilapäisestä näyttelystä vietätkö enemmän aikaa yläkerroksissa tai suuntaatko alas kohti pysyviä kokoelmia. Pääset näkemään esimerkiksi Picasson ja Monet’n sekä Degas’n mestariteoksia. Kandinskyn työt ovat myös usein esillä.

Modernin taiteen museo MoMA:n ylpeillessä van Goghin kuuluisalla Starry Night -teoksella Guggenheimissa on esillä tämän hollantilaisen taidemaalarin yhtä kaunis “Mountains at Saint-Rémy”. Se kuuluu Thannhauser-kokoelmaan ja tulet tunnistamaan heti van Goghin sivellinjäljen. Jos sinua kiinnostaa enemmän moderni taide, käy katsomassa Robert Mapplethorpen valokuvat. Hänen ottamansa muotokuvat muista taitelijoista ja kuuluisuuksista ovat varsin mielenkiintoisia.

Ericin vinkki: “Tykkään käydä kahvilla joko ennen tai jälkeen museon, mutta en museon kahvilassa. Hyvä paikka on Bluestone Lane Upper East Side Café, joka sijaitsee seuraavassa korttelissa vanhassa kirkossa. Älä myöskään unohda ottaa kuvaa mahtavasta museorakennuksesta! Se on mukava paikka ikuistaa New Yorkin visiitti, joten ota muutama selfie tai enemmänkin!”

Miten suunnitella käynti Guggenheimissa

Koska museo on melko kompakti, voit yhdistää museokäyntiin helposti myös muita aktiviteettejä samalla alueella. Voit esimerkiksi lähteä pyöräilemään Central Parkiin tai käydä jossain toisessa Fifth Avenuen museossa. Läheltä löytyy saksalaisen taiteen museo Neue Gallerie ja design-museo The Cooper Hewitt, jotka molemmat sijaitsevat entisissä New Yorkin kartanoissa.

Käy ennen lähtöä myös Guggenheimin museokaupassa ensimmäisessä kerroksessa. Sieltä löytyy suuri valikoima printtejä, postikortteja ja kaikkea muuta mitä tarvitset (ja et tarvitse), jos olet taiteen ystävä. Guggenheim Store on palkittu jopa “parhaana museokauppana”! Myytävänä on yleensä myös legoversio Guggenheimista, jos haluat ottaa mukaan koko rakennuksen.

Ericin vinkki: “Muotonsa takia Guggenheim on mielestäni mutkaton museo. Sinun ei tarvitse huolehtia siitä, että eksyisit! Koska taideteokset ovat sijoitettu spiraalin ympärille (näyttelystä riippuen), museossa on helppo suunnistaa. Älä unohda ottaa ikonista valokuvaa museon yläkerroksesta.”

VIP-kierros Guggenheimissa

Jos haluat tutustua paremmin Guggenheim-museon taiteeseen, lähde opastetulle yksityiskierrokselle. Tämän kaksituntisen kierroksen aikana pääset näkemään Guggenheimin tärkeimmät teokset ja kysymään taiteen asiantuntijalta mitä ikinä haluat tietää. Opastetulla kierroksella ei tarvitse murehtia, että sinulta jää jokin merkittävä teos näkemättä. Ja ehkä saat viimein selville, mitä Kandinsky halusi kertoa yleisölleen. Plussaa on vielä se, että pääset sisään jonon ohi. Yksityiskierroksen osallistujamäärä on enintään 10 henkeä, jotta opas pystyy vastaamaan jokaiseen kysymykseen, eikä teidän tarvitse olla huolissaan museon kiertämisestä isossa ryhmässä.

Käytännön tietoa

Guggenheim-museo on esteetön pyörätuoleille, poikkeuksena High Gallery. Ensimmäisen ja 7. kerroksen vessat ovat esteettömiä ja hissit löytyvät rotundan luota. Voit tuoda rattaat museoon. Museossa järjestetään erikseen jopa kierroksia rattaiden kanssa, jos haluat ottaa pienokaiset mukaan!

Museoon ei voi tuoda suuria reppuja, vaan ne on jätettävä vaatesäilytykseen. Sisälle voi tuoda pienen repun, jos kannat sitä edessä tai sivulla. Valokuvaus on sallittua omaan käyttöön, mutta tripodin käyttö ei ole sallittua. Kynien ja luonnosvihkojen tuominen on sallittua.

  • Aukioloajat:
    • su-pe: klo 11.00 – 18.00
    • la: klo 11.00 – 20.00
  • Sijainti: 1071 Fifth Avenue, 88th ja 89th Streetin välissä. Pääset museolle vihreillä metrolinjoilla 4, 5 ja 6 tai keltaisella Q-linjalla. Jää pois 86th Streetin asemalla, josta on noin 10 minuutin kävelymatka. Myös bussit M1, M2 ja M4 vievät lähelle.

Kuinka ostaa liput Guggenheim-museoon

Osta Guggenheim-liput verkosta etukäteen. Näin pääset sisään nopeammin kuin jos ostat liput paikan päältä. Guggenheim on suosittu museo New Yorkissa, joten jonot ovat usein pitkiä, erityisesti sesonkiaikaan.

Sisäänpääsy Guggenheimiin sisältyy myös kaikkiin New Yorkin alennuspasseihin.

Osta Guggenheim-liput tästä

Mistä Guggenheim-museon tunnetaan?

Guggenheim-museon näyttävässä rakennuksessa on esillä poikkeuksellisen upea modernin taiteen kokoelma. Lue aiheesta lisää tässä artikkelissa.

Onko Guggenheim-museo ilmainen?

Ei, Guggenheim-museon sisäänpääsy ei ole ilmainen. Liput Guggenheimiin kannattaa ostaa verkosta etukäteen, sillä museossa voi olla pitkät jonot.

Kuinka paljon aikaa kannattaa varata Guggenheimissa käyntiin?

Voisit tietenkin viettää Guggenheimissa koko päivän, mutta näyttelyistä riippuen 1,5-2 tuntia on hyvä lähtökohta vierailulle.

Kuinka paljon Guggenheimin sisäänpääsy maksaa?

Guggenheim-museoliput ovat myynnissä alkaen 29€.

Oliko artikkelista hyötyä? Suosittele sitä muille antamalla arvosana:

Jatkamalla tämän sivun käyttöä hyväksyt evästeet ja yksityisyyskäytännöt. Lue lisää tästä.

Tilaa uutiskirje

Hae lippuja