Rockefeller Center New Yorkissa

Rockefeller Center New Yorkissa

Rockefeller Center New Yorkissa koostuu 19 kaupallisesta rakennuksesta, jotka sijaitsevat 48th ja 51st Streetin välissä Midtown Manhattanilla. Yksi New Yorkin suosituimmista turistinähtävyyksistä on Top of the Rockin näköalatasanne, joka sijaitsee Comcast Buildingin ylimmässä kerroksessa Rockefeller Centerissa. NBC Studios ja Radio City Music Hall ovat myös osa Rockefeller Centeria.

Rockefeller Center -kierros

Rockerfeller Center -kierroksen aikana opit lisää Rockefeller Centerin rikkaasta historiasta ja arkkitehtuurista. Asiantunteva historioitsija johdattaa teidät läpi kompleksin tärkeimpien rakennusten, puutarhojen ja tilojen. Kierros kestää noin tunnin ja antaa mahdollisuuden nähdä Rockefeller Center hyvin toisenlaisessa valossa.

Varaa Rockefeller Center -kierros tästä

Rockefeller Centerin historia

John D. Rockefeller lahjoitti Rockefeller Centerin ja näköalatasanteen Manhattanille. Hän halusi rakentaa Rockefeller Centerista rakennuksen, jossa sekä paikalliset että turistit voisivat ihailla kaupunkia. Rockefeller Centerin historiaan on kuulunut paljon ylä- ja alamäkiä sen valmistuttua vuonna 1933.

Rockefeller Centerin luistinrata avattiin vuonna 1936. Alunperin luistinradan piti olla väliaikainen ja houkutella paikalle yleisöä. Lopulta luistinradasta tuli vuosittainen tapahtuma. Luistinradalle mahtuu 150 ihmistä kerralla luistelemaan.

Rockefeller Center New Yorkissa - Luistinrata Rockefeller Center New Yorkissa - Terassi

Ylä- ja alamäet

1940-luku oli vaurasta aikaa Rockefeller Centerille. Yli 90% kaupallisista tiloista oli vuokrattu yrityksille. 1970-luku toi kuitenkin mukanaan taloudellisen kriisin ja suurin osa Rockefeller Centerin tiloista jäi ilman vuokralaista. Rakennuksen suosio palasi kuitenkin 1980-luvulla. Osakemarkkinat kukoistivat ja ihmisten oli mahdollista tulla osakkeenomistajiksi. Tämän lisäksi 65. kerroksen Rainbow Room avattiin 20 miljoonaa dollaria maksaneen remontin jälkeen. Frank Sinatra piti viisi loppuunmyytyä konserttia Radio City Music Hallissa 1990-luvulla. Pienen takaiskun jälkeen myös uudet sijoittajat löytyivät 1990-luvun lopulla. Heidän takiaan myös metroaseman remontointi tuli mahdolliseksi.

Rockefeller Center New Yorkissa - Top of the Rock Rockefeller Center New Yorkissa - Bar SixtyFive

Top of the Rock avataan uudestaan

1900-luku koostui pääosin John D. Rockefellerin alkuperäisestä visiosta: “create a place for locals and visitors to marvel at the city he loved”. Remontointi kesti melkein 20 vuotta, mutta sen valmistuttua Top of the Rockin näköalatasanne osoitteessa 30 Rockefeller Center avattiin taas yleisölle. Näköalatasanne oli suljettuna 1986–2005, koska muu osa rakennuksesta oli remontissa. Tämän jälkeen Rockefeller Center kohtasi taloudellisia vaikeuksia. Lopulta itse Top of the Rock remontoitiin ja avattiin lopulta marraskuussa 2005. Tällä hetkellä näköalatasanteella käy vuosittain yli 2,5 miljoonaa vierailijaa.

Rainbow Room -ravintola

Rainbow Room on ravintola ja juhlapaikka, joka avattiin uudelleen syyskuussa 2014 pitkän remontin jälkeen. Paikka on hienostunut, mutta mitä muuta voi odottaa New Yorkin maamerkiltä, joka sijaitsee Rockefeller Centerin 65. kerroksessa New York Cityssä. Jos aiot mennä ravintolaa, pyydä ehdottomasti ikkunapöytä!

Bar SixtyFive

Bar SixtyFive, kuten Rainbow Room, löytyy myös Rockefeller Centerin 65. kerroksesta. Tästä baarista saa cocktaileja ja pientä purtavaa. Jos etsit jotain hieman ylellisempää tekemistä, paikka on käynnin arvoinen. Käy siellä esimerkiksi ennen tai jälkeen esityksen Radio City Music Hallissa tai Broadwaylla. Lisäksi Bar SixtyFivessa voi nauttia näkymistä Central Parkiin ja muualle kaupunkiin. Mutta et saa 360 asteen näkymiä kuten Top of the Rockissa ja talvella et voi mennä ulos. Bar SixtyFiveen pääsee hieman helpommin sisään kuin Rainbow Roomiin, sinun odotetaan kuitenkin olevan hyvin pukeutunut. Pukukoodi on cocktail chic, miehille suositellaan kauluspaitaa, bleiseriä ja puvunkenkiä. Flipflopeilla, lenkkareilla, urheiluvaatteilla, farkuilla, shortseilla tai revityillä housuilla ei pääse sisään. Cocktailit maksavat noin 20$.

NBC Studios

NBC (National Broadcasting Company) muutti Rockefeller Centeriin vuonna 1933. Studion ansiosta amerikkalainen yleisö on päässyt nauttimaan sellaisista show’sta kuten Today Show ja Saturday Night Live. Kun NBC muutti lähetyksensä radiolähetyksistä televisiolähetyksiin, tarvittiin yli 1500 mailin verran sähköjohtoja toteuttamaan muutos. Vuonna 1994 aloitettiin Today Show’n lähetykset studion katutasossa, jossa ne kuvataan edelleen. Haluatko tutustua studioon? Lähde opastetulle NBC-studiokierrokselle. Pääset katsomaan kulissien taakse ja harjoittamaan esiintymistaitojasi esittämällä sään vihreän taustan edessä.

Rockefeller Center New Yorkissa - NBC

Rockefeller Center New Yorkissa - Comcast Building

Oliko artikkelista hyötyä? Suosittele sitä muille antamalla arvosana:

Jatkamalla tämän sivun käyttöä hyväksyt evästeet ja yksityisyyskäytännöt. Lue lisää tästä.

Tilaa uutiskirje

Hae lippuja