Miten löytää perille New Yorkissa

Miten löytää perille New Yorkissa

New Yorkissa voi olla aluksi vaikeaa löytää perille, mutta heti kun ymmärrät paremmin kaupungin ruutukaavan, New Yorkissa liikkuminen ja suunnistaminen muuttuu paljon helpommaksi. Teoriassa se on hyvin yksinkertaista. Kuvittele asemakaava, joka on jaettu pysty- ja vaakasuoraan suorakulmion muotoisiksi kortteleiksi. New Yorkissa on helppo suunnistaa, kun muistat muutaman nyrkkisäännön liikkumisesta, ja pian tunnet New Yorkin katujärjestelmän paremmin.

Contents

New Yorkissa suunnistaminen

Aloitetaan tärkeimmästä eli Manhattanin katujen rakenteesta. Manhattan on jaettu kolmeen pääalueeseen: Downtowniin, Midtowniin ja Uptowniin. Downtown alkaa Union Squaren eteläpuolelta. Midtown käsittää alueen Union Squaren pohjoispuolelta 59th Streetille asti. Uptown on kaikki Central Parkin eteläosasta pohjoiseen. Tämä on hyvä tietää, kun käytät metroa. Metro kulkee kahteen suuntaan, joko pohjoiseen (Uptown) tai etelään (Downtown), joten tiedät heti kumpaan suuntaan menevää metroa sinun tulee käyttää.

New Yorkin asemakaava

Manhattan on kuuluisa ruutukaavastaan, joka jakaa Manhattanin eri kaduiksi (street ja avenue). Kaikki streetit kulkevat idästä länteen ja kaikki avenuet kulkevat pohjoisesta etelään. Otetaan Fifth Avenue esimerkiksi: se kulkee pohjoisesta Harlemin läpi, Central Parkin viertä kohti etelää aivan Washington Square Parkiin asti, kun taas 59th Street kulkee Central Parkin päädyssä lännestä itään.

Ota huomioon, kun yrität löytää perille New Yorkissa:

  • Broadway on poikkeus, sillä katu kulkee koko Manhattanin läpi.
  • Houston Streetin eteläpuolella (Greenwich Villagessa) kadut on nimetty eikä numeroitu, esimerkiksi Lafayette Street.
  • Myös joillakin avenueilla Manhattanin itäpuolella on numeron lisäksi nimi, kuten Madison Avenue.
  • Uptownissa Manhattanin länsipuolella jotkut avenuet ovat myös nimetty, kuten Columbus Avenue.
  • Harlemissa kaduista käytetään ruutukaavan mukaista numeroa sekä kunnianimeä. 125th Street tunnetaan täten myös Dr Martin Luther King Boulevardina.
  • Brooklynin ja Queensin osoitteet on nimetty eri tavalla.

Osoitenumerot New Yorkissa

Yhdysvalloissa osoitenumerot ilmoitetaan ennen kadunnimeä, ei siis sen jälkeen kuten Suomessa. Sen takia esimerkiksi Minskoff-teatterin osoite on kirjoitettu 200 West 45th Street. 200 on rakennuksen numero ja osoite sijaitsee 45th Streetin länsiosassa. Fifth Avenue halkaisee Manhattanin itä- ja länsipuoleksi. Siksi melkein kaikilla Manhattanin kaduilla on läntinen ja itäinen merkintä osoitteen tarkan sijainnin osoittamiseksi. Tämä takia löydät Manhattanilta myös osoitteen 200 East 45th Street. Numerot kasvavat Fifth Avenuelta sekä itää että länttä kohti mentäessä. Itäpuolella (east side) osoitteessa lukee East tai E ja länsipuolella (west side) West tai W.

Suunnista New Yorkin poikkikatujen mukaan

Koska Manhattan on valtava, etkä tiedä osoitteesta heti missä se tarkalleen sijaitsee, osoitteen kanssa on hyvä antaa hyödyllistä lisätietoa. Elämän helpottamiseksi osoitteessa käytetään yleensä lähimpiä poikkikatuja tai risteystä. Esimerkiksi 45 Essex Street (Grand Streetin ja Hester Streetin välissä). Taksinkuljettajalle osoite on kerrottava aina käyttäen lähimpiä poikkikatuja tai kadunkulmaa, esim. “42nd Street and 9th Avenue“.

Ericin vinkki: Lataa ilmainen sovellukseni Eric’s New York, jotta löydät helposti perille New Yorkissa. Sovelluksessa on kartta, josta löydät metrolinjat, nähtävyydet, yleiset vessat ja ilmaiset wifi-verkot. Sovellusta voi käyttää offline-tilassa ja sisäänrakennetun GPS:n ansiosta voit aina nähdä missä olet. Lisäksi sinulla on Manhattanin kartta aina käden ulottuvilla.

Miten New Yorkin katuja kutsutaan?

New Yorkissa katuja kutsutaan nimellä street tai avenue ja niillä on joko numero tai nimi.

Mitkä kadut kulkevat suoraan läpi Manhattanin?

Manhattanin läpi kulkee useita pitkiä katuja, kuten Broadway ja Fifth Avenue.

Mikä on New Yorkin kuuluisin katu?

New Yorkissa on paljon kuuluisia katuja ja kaikki tuntevat tietysti Broadwayn, Wall Streetin ja Madison Avenuen. Lue yläpuolelta lisää New Yorkin katujen erikoisuuksista.

Missä sijaitsee New Yorkin keskusta?

Midtown on Manhattanin sydän, jossa sijaitsee myös Times Square.

Kuinka monta katua New Yorkissa on?

New Yorkissa on yli 214 numeroitua katua ja tietysti sitäkin enemmän katuja, joilla on nimi, sekä avenueita.

Oliko artikkelista hyötyä? Suosittele sitä muille antamalla arvosana:

Jatkamalla tämän sivun käyttöä hyväksyt evästeet ja yksityisyyskäytännöt. Lue lisää tästä.

Tilaa uutiskirje

Hae lippuja