Miksi New Yorkin kaduilla nousee höyryä?

Höyry New Yorkissa - Höyry New Yorkin kaduilla

Miksi New Yorkin kaduilla nousee höyryä? Ilmiö liittyy New Yorkin höyryllä toimivaan kaukolämpöjärjestelmään, joka lämmittää suuren osan kaupungista ja toimii myös viilennyksessä. Valkoinen höyry New Yorkissa on hyvin tuttu näky. Kaduilla “savuavat” viemärikaivot ja isot oranssivalkoraidalliset tötsät, joista nousee höyryä, ovat merkkejä tästä järjestelmästä. New Yorkin katujen alla höyrylämmitysjärjestelmä muodostuu noin 170 kilometristä teräsputkia. Lue alta lisää siitä, miten höyry New Yorkissa oikein toimii.

Contents

Höyry New Yorkin kaduilla

New Yorkin höyry, jonka näet nousevan viemäreistä ja oranssi-valkoisista piipuista kadulla, on itse asiassa kaupungin lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmän tiivistynyttä vettä. Tämä voi tapahtua, kun kylmä vesi joutuu kosketuksiin kuumien putkien kanssa tai jos jokin maanalaisista höyryputkista vuotaa. Vuodon sattuessa on kaivettava kuoppa, mutta viemärikaivoista pääsee myös käsiksi osaan järjestelmästä.

Kadulla näkyviä “savupiippuja” käytetään varmistamaan, että kaikki liikenne voidaan ohjata selkeästi kiertämään ne. Kun höyry alkaa nousta maasta vasta korkeammalta, se ei aiheuta häiriötä kenellekään. Lisäksi höyry, joka voi olla erittäin kuumaa, ei voi purkautua suoraan ketään kohti.

Höyry New Yorkissa - Höyry New Yorkin kaduilla Höyry New Yorkissa - Höyry New Yorkin kaduilla

 Jäähdytys New Yorkissa

New Yorkissa höyryä voidaan käyttää myös suurten höyrykylmälaitteiden pyörittämiseen. Tällä tavoin voidaan toteuttaa muun muassa rakennusten ilmastointi ja muu jäähdytys. Tätä hyödyntävät erityisesti museot, kuten MoMA ja American Museum of Natural History. Näin museossa on miellyttävämpää kuljeskella, ja lisäksi se auttaa suojaamaan taidetta ja muita näyttelyesineitä.

Höyryyn perustuva kaukolämpöjärjestelmä

Maaliskuusta 1882 lähtien New York on suurelta osin lämmitetty höyryyn perustuvalla järjestelmällä. Kaupungin katujen alla kulkee noin 170 kilometriä teräsputkia, jotka toimittavat höyryä lähes 1 500 rakennukseen. Höyryjärjestelmä lämmittää useita rakennuksia, esimerkiksi Empire State Buildingin, Rockefeller Centerin ja Grand Central Stationin. Näissä paikoissa myös hanoista tuleva kuuma vesi lämmitetään höyryjärjestelmällä.

Miten New Yorkin höyrylämmitys toimii?

Koko höyryjärjestelmä toimii seuraavasti: vesi johdetaan höyrykattilaan, jossa se ensin puhdistetaan, jotta varmistutaan, ettei siitä pääse vapautumaan haitallisia aineita. Tämän jälkeen vesi kuumennetaan kattilassa maakaasulla, kunnes vesihöyry saavuttaa tietyn paineen ja lämpötilan, yleensä noin 236 astetta. Sen jälkeen se jaetaan putkiston kautta kaikkiin rakennuksiin.

Järjestelmän takana on alusta alkaen ollut Con Edison, yhtiö joka myös tunnetaan New Yorkissa nimellä ConEd.

Miksi New Yorkissa nousee höyryä maan uumenista?

Tämä johtuu New Yorkin lämmitysjärjestelmästä. Lue lisää tästä.

Onko höyry New Yorkissa haitallista?

Höyry New Yorkin kaduilla ei ole haitallista, mutta se voi olla kuumaa.

Näkeekö höyryn nousevan New Yorkissa myös kesällä?

Höyryä voi nähdä New Yorkissa myös kesäkuukausina. Tämä johtuu maan alla kulkevien putkien korkeista lämpötiloista.

Oliko artikkelista hyötyä? Suosittele sitä muille antamalla arvosana:

Jatkamalla tämän sivun käyttöä hyväksyt evästeet ja yksityisyyskäytännöt. Lue lisää tästä.

Tilaa uutiskirje

Hae lippuja