Grand Central Terminal New Yorkissa

Grand Central Terminal

Grand Central Terminal New Yorkissa avattiin 2.2.1913 ja ensimmäinen juna lähti sieltä kello 12.20. Monet kutsuvat terminaalia edelleen sitä edeltäneen aseman mukaan Grand Central Stationiksi. Toiset sanovat lyhyesti Grand Central, joka on 42nd Streetin metroaseman nimi. Grand Centralin lähellä pysähtyy myös Hop on Hop off -bussi.

Contents

Grand Centralin työmatkalaiset ja laaja saneeraus

Grand Central Terminal on maailman suurin rautatieasema ja ehdottomasti vierailun arvoinen, kun olet New Yorkissa. Rautatieasemalla on vaikuttavat 44 laituria ja 67 raidetta, ja esimerkiksi Metro-North Railroad lähtee sieltä. Tämän lisäksi asemalta löytyy useita ravintoloita. Grand Centralin alapuolella sijaitsee myös Grand Central Madison, josta liikennöi Long Island Rail Road. Suurin osa ihmisistä tulee kuitenkin katsomaan näyttävää pääsalia, Main Concoursea. Kun tämänhetkinen rautatieasema rakennettiin, se toi myös sähköt naapurirakennuksiin, minkä johdosta alueesta tuli kaupallisesti erittäin suosittu ja monet toimistot muuttivat sinne.

Kuitenkin kaikkein tunnetuin symboli on aseman nelitauluinen messinkikello, joka on infotiskin yläpuolella. Messinkisen kellon on arvioitu olevan 10–20 miljoonan dollarin arvoinen. Rautatieaseman läpi kulkee päivittäin yli 750 000 ihmistä, joista 93% on yliopistosta valmistuneita. Vaikka aseman läpi kulkee niin paljon ihmisiä, on se yllättävän hyvässä kunnossa. Näin ole kuitenkaan aina ollut, sillä laajat sisä- ja ulkosaneeraukset ovat auttaneet rakennuksen säilyttämisessä. Myös aseman ympäristö muuttuu jatkuvasti. Yksi alueen uutuuksista on pilvenpiirtäjä One Vanderbilt ja sen näköalatasanne Summit Observation Deck.

Opastettu Grand Central -kierros

Jos haluat tutustua tähän kauniiseen asemaan tarkemmin, kannattaa varata opastettu kierros. Ammattioppaan johtama Grand Centralin kävelykierros näyttää sinulle kaikki terminaalin erityiset paikat. Kierrätte muun muassa itäiset portaat (East Staircase), tähdistöin koristellun katon ja kuuluisan asemakellon keskellä asemahallia.

Varaa opastettu Grand Central -kierros tästä

Kauppoja ja ravintoloita Grand Centralilla

Grand Centralia ei ole enää pitkään aikaan tunnettu pelkästään liikenneyhteyksien keskuksena. Tänä päivänä sieltä löytyy laaja kirjo kauppoja, ravintoloita ja jopa ruokatori. Jos Applen tuotteet kiinnostavat, ota suunnaksi Apple Store, josta on näkymät Main Councourselle. Sinne pääsee rappusia ylös East Balconylle. Katutasosta löytyy Grand Central Market, jossa on myytävänä paikallisia tuotteita, kuten hedelmiä, kahvia ja leipää. Toinen paikka, josta saa evästä mukaan, on Lower Level Dining Concourse. Sieltä löytyy hyvä valikoima erilaisia ruokapaikkoja.

Ericin vinkki: “Grand Central on majesteettinen rakennus, josta löytyy paljon mielenkiintoisia paikkoja. Tiesitkö, että sisältä löytyy jopa tenniskenttä? Menen asemalle usein joko aikaisin aamulla tai keskipäivän aikaan, jotta voin mennä suoraan aamiaiselle tai lounaalle.”

Grand Central Terminal New Yorkissa - Market Grand Central Terminal New Yorkissa - Käytävä

Aseman yllätykset

Kun vierailet Grand Centralilla, muista katsoa ylös. Kattoa restauroitiin kaksitoista vuotta, minkä jälkeen kaunis, tähdistöin koristeltu katto paljastettiin yleisölle. Tähdistö oli täysin lian, nikotiinin ja tervan peitossa. Ciprianin yläpuolelle jätettiin pieni pala pinttynyttä likaa jäljelle muistuttamaan katon alkuperäisestä kunnosta. Maalatusta tähdistöstä löytyy kuitenkin kaksi virhettä: taivas on maalattu väärin päin ja tähdet eivät ole tarkalleen oikeilla paikoilla. Joidenkin mielestä maalaus on kuva taivaasta niin kuin Jumala sen näkisi. Tähtien väärät paikat taas johtuvat siitä, että maalauksen perustana käytettiin keskiaikaista käsikirjoitusta. Lapset ovat varmasti otettuja, kun kerrot heille maalauksen taustat Grand Centralin visiitillä.

Whispering Gallery

Toinen paikka, jossa voi tehdä vaikutuksen lapsiin tai omaan rakkaaseen, on kuiskausten käytävä (whispering gallery). Se sijaitsee Oyster Barin lähellä. Tilan keraamiset holvit luovat omituisen akustiikan, jonka johdosta, kun kuiskaat nurkkaan päin, kuulostaa se siltä kuin huutaisit. Tarvitset kaverin tämän testataksesi. Seisokaa holvin vastakkaisissa päissä nurkkaan päin kääntyneinä ja kuiskatkaa. Yllätyt siitä mitä kuulet!

Lopuksi voit tehdä matkaseuraasi vaikutuksen kertomalla faktatietoa rakennuksesta. Tiesitkö, että asemalla on salainen laituri (raide 61), joka vie Waldorf Astoriaan ja jota presidentti Franklin D. Roosevelt käytti kerran paetessaan ärsyttäviä toimittajia?

Käytännön tietoa

  • Sijainti: East 42nd Street ja Park Avenue
  • Aukioloajat: päivittäin kello 05.30 – 02.00
  • Saapuminen metrolla, kun käytät MetroCardia: metrolinja 4, 5, 6, 7 tai S kohti Grand Central -asemaa (42nd Street).

Grand Central Terminal New Yorkissa - Kello Grand Central Terminal New Yorkissa - Grand Central Station New York

Miksi Grand Central Terminal on kuuluisa?

Grand Central Terminal on maailman suurin rautatieasema ja kuuluisa kauniista arkkitehtuuristaan. Lue kaikki New Yorkin tunnetusta asemasta tästä.

Mitä Grand Central Stationissa on?

Grand Central Terminal on sekä vilkas liikenteen keskus että suosittu turistinähtävyys. Asema on kuuluisa muun muassa opaalikellosta, taivaaksi maalatusta katosta ja kuiskausten käytävästä! Katso tästä mitä Grand Centralissa kannattaa nähdä.

Kannattaako käydä Grand Centralissa?

Kyllä! Grand Central on näyttävä asema, josta löytyy paljon mielenkiintoista nähtävää, kauppoja ja ruokapaikkoja. Ei ole siis mikään ihme, että paikka on suosittu käyntikohde.

Oliko artikkelista hyötyä? Suosittele sitä muille antamalla arvosana:

Jatkamalla tämän sivun käyttöä hyväksyt evästeet ja yksityisyyskäytännöt. Lue lisää tästä.

Tilaa uutiskirje

Hae lippuja