New Yorkin turvallisuus

New Yorkin turvallisuus

New Yorkin turvallisuus on sellainen asia, josta sinun ei tarvitse olla huolissaan. New Yorkia pidetään Yhdysvaltojen turvallisimpana suurkaupunkina. New York ei ole edes top 200 -listalla, kun arvioidaan maailmanlaajuisesti kaupunkien rikostilastoja. Tästä huolimatta kannattaa tietysti olla aina varovainen. Rikosten määrä New Yorkissa on laskenut huomattavasti viime vuosina ja turisteihin kohdistuneet rikokset ovat harvinaisia. Kannattaa kuitenkin pitää hyvää huolta omaisuudestaan vilkkailla paikoilla. Turvallisuuden takaamiseksi New Yorkissa suosittelen noudattamaan alla olevia vinkkejä.

Liiku turvallisesti turistina New Yorkissa

Saan usein kysymyksiä siitä, onko New York turvallinen, voiko New Yorkiin tutustua turvallisesti yksin (naisena) ja mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota New Yorkissa ollessa. Kahteen ensimmäiseen kysymykseen voin nopeasti vastata KYLLÄ! New York on yhtä turvallinen kuin Euroopan suurkaupungit, ja paikoin jopa turvallisempi. Jos käytät maalaisjärkeä ja seuraat muutamia perussääntöjä, sinun ei tarvitse olla huolissaan.

Minulle ei ole sattunut oikeastaan mitään mainitsemisen arvoista kaikkina niinä vuosina, joina olen asunut New Yorkissa. Onneksi en ole koskaan kuullut ystäviltäni tai muilta New Yorkissa kävijöiltä, että heidät olisi ryöstetty. Älä siis huoli liikaa tästä, sillä tärkeämpää on odottaa innoissaan tulevaa lomaa New Yorkissa!

Poliisin läsnäolo voi olla hieman näkyvämpää kuin Suomessa, mutta se ei tarkoita, että New Yorkissa olisi enemmän rikollisuutta kuin muualla. New Yorkin huono maine on peräisin 1970- ja 1980-luvuilta, jolloin kaupunki ja etenkin metro koettiin vaaralliseksi.

Onneksi ajat ovat muuttuneet! Nykyään New York on Yhdysvaltojen lippulaiva metron turvallisuudessa. Pidä seuraavat ohjeet mielessä, jotta voit keskittyä huoletta nähtävyyksillä käyntiin.

Mitä tulee ottaa huomioon New Yorkissa?

 • Älä käyttäydy kuin tyypillinen turisti. Tämä tarkoittaa, ettei kannata kävellä ympäriinsä ison kartan kanssa. Vältä myös kalliin kameran roikottamista kaulassa. Ole tarkkana ja kiinnitä huomiota ympäristöön.
 • Älä harhaile, jos eksyt. Ilmaisella Eric’s New York -sovelluksellani näet aina missä olet, jopa ilman internet-yhteyttä. Kaikki metrolinjat näkyvät kaupungin kartalla, joten pääset liikkumaan nopeasti.
 • Jos et tiedä mitä tehdä, kysy ystävällisesti paikalliselta. Newyorkilaiset ovat avuliaita ja yrittävät selittää tarpeen tulleen jopa kädestä pitäen, joten kysy rohkeasti neuvoa. Jos et näe ketään lähistöllä, kysy kaupan tai kahvilan työntekijältä.
 • Jätä arvoesineet hotellin kassakaappiin ja pidä siellä kaiken varalta myös kopio passistasi. Voit käyttää tilapäisesti myös matkatavaran säilytyspalvelua, joka voi tulla tarpeeseen, koska suuria kasseja ja reppuja ei voi tuoda moniin paikkoihin, kuten tapahtumiin ja museoihin.
 • Kun olet liikkeellä, säilytä arvotavaroitasi aina hyvin (vetoketjullinen kassi on parempi kuin avoin tasku). Älä jätä omaisuuttasi ilman valvontaa, vaikka kävisit vain pikaisesti vessassa.
 • Metrossa on turvallista. Yöllä metrossa matkustaa kuitenkin vähemmän ihmisiä, joten yksin matkustaessa et välttämättä tunne oloasi yhtä turvalliseksi. Jos et ole liikkeellä porukassa, myöhään illalla kannattaa mennä taksilla. Erityisesti jos liikut Manhattanin ulkopuolella.
 • Central Parkissa ja muissa puistoissa on helppo käydä päiväsaikaan. Suosittelen kuitenkin välttämään niitä yöllä. Ylipäätään kannattaa välttää pimeitä ja autioita alueita.

New Yorkin vaaralliset alueet

Elokuvissa ja tv-sarjoissa näyttää siltä, että New York on erittäin vaarallinen kaupunki. Poliisien määrä voi myös nopeasti antaa saman vaikutelman. Rikollisuutta kuvataan kuitenkin hyvin liioitellulla tavalla. Manhattan on New Yorkin turvallisin hallintoalue. Myös muilla alueilla, kuten Queensissa ja Brooklynissa, voi käydä huoletta päivällä.

En kuitenkaan suosittele kävelemään Harlemissa tai Bronxissa yöllä, vaan käyttämään taksia. Minulta kysytään usein paikoista, joita välttää, mutta mitään yleispätevää vastausta ei ole. Turistina ei kuitenkaan välttämättä kannata lähteä käymään esim. eteläisessä Bronxissa, Mott Havenissa, Hunts Pointissa tai Fordhamissa. Myös Brooklynissa on alueita, jotka eivät ole niin houkuttelevia (esimerkiksi Brownsville). Joissakin kaupunginosissa tilanne voi vaihdella kadun mukaan, joten ole valppaana.

Petosten välttäminen New Yorkissa

New Yorkissa on vähemmän huijauksia verrattuna muihin kaupunkeihin ympäri maailmaa. Siksi et todennäköisesti päädy tekemisiin mahdollisten huijausten kanssa. On kuitenkin hyvä tietää, että voit tietyillä varotoimilla ehkäistä petoksen uhriksi joutumista.

 • Valitettavasti taskuvarkaat toimivat myös New Yorkissa. Varkaat havaitsevat nopeasti otolliset uhrit, erityisesti vilkkaissa paikoissa. Pidä huolta kassistasi ja omaisuudestasi, eritoten Times Squarella. Muita suosittuja paikkoja vikkelille sormille ovat Grand Central Station ja Port Authority. Kannattaa olla valppaana erityisesti metron ruuhka-aikaan.
 • Onko jokin erityisen halpa? Tarjous on luultavimmin liian hyvä ollakseen totta! Tämä pätee tiettyihin elektroniikkaliikkeisiin (jotka myyvät myös matkamuistoja) Times Squarella ja Empire State Buildingin lähettyvillä. Säästät paljon vaivaa välttelemällä näitä kauppoja.
 • Käytä New Yorkissa vain virallista keltaista taksia. Älä erehdy hyppäämään pimeän taksin kyytiin (ns. “gypsy cab”), vaikka kuljettaja tekisi erittäin hyvän tarjouksen matkasta. Taksit odottavat lentokentän virallisella taksitolpalla. Jos saat innokkaita tarjouksia odotusaulassa, voit olettaa, että kyseessä ei ole oikea taksinkuljettaja.
 • Älä välitä lipunmyyjistä kadulla. Sinulla ei ole mitään takeita, että heidän myymänsä liput ovat oikeita. Vaikka lippu olisi voimassa, maksat enemmän kuin mikä sen todellinen arvo on. Edulliseksi oletettu kauppa muuttuu nopeasti pettymykseksi, joten jos haluat säästää pääsylipuissa, kannattaa hankkia varmuuden vuoksi alennuspassi. Tällä tavalla tiedät, että lippusi ovat 100% aitoja ja säästät rahaa!
 • Voit jättää huomioimatta Times Squaren esiintyjät, jotka ovat esimerkiksi pukeutuneet elokuva- tai sarjakuvahahmoiksi. On parempi olla kuvaamatta hahmoja, koska sen jälkeen sinulta aletaan kysyä aggressiivisesti tippiä. Jos Spiderman, Elmo tai Vapaudenpatsas ahdistelevat sinua liikaa, voit aina puhua Times Squarella oleville poliiseille.

Onko New Yorkissa turvallista?

New York on suhteellisen turvallinen kaupunki, mutta kannattaa pitää mielessä muutama seikka ja välttää yöllä tiettyjä paikkoja. Katso vinkkini tästä.

Onko New Yorkissa turvallista yöllä?

Ehdottomasti kyllä. On kuitenkin hyvä pitää mielessä muutama varotoimi, kun olet nähtävyyksillä tai viettämässä iltaa.

Onko Bronx turvallinen?

Moni pitää Bronxia edelleen “vaarallisena alueena”. Lue tästä lisää ja katso mitä alueita sinun kannattaa välttää.

Kuinka turvallista Manhattanilla on?

New Yorkin hallintoalueista Manhattan on turvallisin paikka turisteille. Muutamilla perusjutuilla voit nauttia lomastasi Isossa Omenassa entistäkin enemmän.

Onko Brooklynissa turvallista?

Brooklyn on mielenkiintoista aluetta ja erinomainen vastakohta Manhattanille. Lue tästä lisää ja katso mitä naapurustoja kannattaa välttää.

Oliko artikkelista hyötyä? Suosittele sitä muille antamalla arvosana:

Jatkamalla tämän sivun käyttöä hyväksyt evästeet ja yksityisyyskäytännöt. Lue lisää tästä.

Tilaa uutiskirje

Hae lippuja