Manhattan Bridge New Yorkissa

Manhattan Bridge New Yorkissa

Manhattan Bridge New Yorkissa yhdistää Brooklynin Manhattaniin. Se on yksi New Yorkin maamerkeistä. Kuuluisa New Yorkin silta on erinomainen vierailukohde, varsinkin jos haluat kävellä Brooklyniin. Manhattan Bridgellä voit ihailla mahtavia näkymiä Brooklynin sillalle ja viereisille Manhattanin ja Brooklynin hallintoalueille.

Contents

Manhattan Bridgen historia

Manhattan Bridge on kiistatta yksi New Yorkin vanhimpia siltoja. Manhattan Bridgen tarina alkaa ensimmäisistä rakennustöistä vuonna 1901. Silta avattiin viimein 31. joulukuuta 1909 ja ensimmäiset ihmiset ylittivät sen Brooklynista Manhattanille. Rakennustyöt eivät kuitenkaan virallisesti päättyneet ennen vuotta 1912, koska silta vahingoittui tulipalossa vain muutama päivä avaamisen jälkeen. Manhattan Bridgen suunnitteli Leon Moisseiff, joka muutti nuorena miehenä Latviasta Yhdysvaltoihin. Manhattan Bridgen rakentamisessa käytettyä teoriaa käytettiin myöhemmin San Franciscon Golden Gate Bridgen ja monien muiden riippusiltojen rakentamiseen.

Manhattan Bridge on viimeinen kolmesta East Riverin yli rakennetusta kuuluisasta sillasta. Brooklynin silta ja Williamsburg Bridge olivat valmistuneet jo aiemmin. Siksi uudelle sillalle oli tarkoitus antaa ei-niin-ylevä nimi ”Bridge number 3”, silta numero kolme. Vuosi rakennustöiden aloittamisen jälkeen päätettiin kuitenkin ottaa käyttöön paljon parempi nimi “Manhattan Bridge”, vaikka kaikki kolme siltaa yhdistävät Manhattanin Brooklyniin.

Manhattan Bridge New Yorkissa - Skyline Manhattan Bridge New Yorkissa - Näköala

Apua suunnistukseen

Jos sinulla on vaikeuksia erottaa siltoja niiden sijainnin vuoksi, siihen auttaa pieni muistisääntö: autonvalmistaja BMW! Lyhenteestä voi päätellä, mikä kolmesta East Riverin sillasta on ensimmäinen. Järjestys on Brooklyn Bridge, Manhattan Bridge, Williamsburg Bridge. Ja jos mietit asiaa paikan päällä, on hyvä muistaa, että sinertävä Manhattan Bridge on valmistettu teräksestä ja Brooklynin sillalla on beigen väriset kivitornit.

Vaikka Manhattan Bridge on jo yli 100-vuotias, siltaan on tehty paljon muutoksia viime vuosina. Vuonna 2001 etelänpuoleinen kävelytie avattiin jalankulkijoille uudelleen yli 40 vuoden jälkeen. Vuodesta 2004 pohjoispuolella on ollut myös erillinen kaista pyöräilijöille. Remontit ovat kokonaisuudessaan maksaneet kaupungille noin 800 miljoonaa dollaria.

Kävellen Manhattan Bridgen yli

Nähdessäsi näin suuren sillan et päädy ihmettelemään vain sen jättimäistä hintaa. Kun näin Manhattan Bridgen ensimmäisen kerran, mietin heti kuinka pitkä Manhattan Bridge on. Nyt newyorkilaisena tiedän, että sillan pituus on tasan 2089 metriä! Suosittelen varaamaan tarpeeksi aikaa, jos haluat mennä kävellen Manhattan Bridgen yli. Tämä ei ole kävelylenkki, jonka voit tehdä 10 minuutissa!

Manhattan Bridgellä voi usein olla melko meluisaa liikenteen määrän takia. Yläosassa on useita autokaistoja ja alaosa on tavallisesti varattu metrolle. Manhattan Bridgen metrolinjat ovat Q, N, D ja B, jotka ylittävät East Riverin siltaa pitkin. Jalankulkijat jakavat Manhattan Bridgen metron kanssa, mutta jalankulkualue on tietenkin erotettu ja tarjoaa paremmat maisemat. Älä hätäänny, vaikka silta alkaa hieman heilua metron mennessä ohi. Siihen tottuu nopeasti.

Manhattan Bridgen kävelykierros

Jos haluat tehdä Manhattan Bridgen kävelykierroksen, suosittelen aloittamaan sen Brooklynista. Miksi sinun kannattaa mennä ensin metrolla Brooklyniin, jotta voit ylittää Manhattan Bridgen kävellen? Manhattan Bridgellä kävely on yksinkertaisesti mukavampaa, kun voit ihailla Manhattanin skyline-näkymiä suoraan edessäsi. Jos kävelet kohti Brooklynia, sinun täytyy koko ajan vilkuilla taaksesi. Käytä MetroCardia metrolla matkustamiseen, jää pois York Streetin asemalla ja kävele Jay Streetiä pitkin etelään päin. Manhattan Bridge Pedestrian Path sijaitsee oikealla puolellasi. Kävelytielle johtavia rappusia ei voi olla huomaamatta.

Manhattan Bridgen näkymä

Jos mietit mitä Manhattan Bridgellä voi tehdä tai mikä sillassa on erikoista, vastaus on yksinkertainen: Manhattan Bridgeltä avautuva näköala tekee sillalla kävelystä niin maagisen. Toisin kuin autossa tai metrossa, jalankulkijana pääset nauttimaan hyvin erityisestä panoraamasta.

Manhattan Bridgeltä on kaunis näkymä Downtown Manhattanin siluetista ja Brooklynin sillasta. Sinulla on loistava mahdollisuus ikuistaa samaan valokuvaan kaupunkimaisemat One World Trade Centerin ja Brooklynin Bridgen molempien pilarien kanssa. Brooklynin puolella näkyy muun muassa Empire Fulton Ferry Park ja Main Street Park. Yksi kohokohdista on myös ainutlaatuinen näkymä Jane’s Carouselille, joka näyttää erityisen kauniilta tästä näkökulmasta. Auringonlasku Manhattan Bridgellä on kokemus jo itsessään, joten sillalla kannattaa olla ajoissa ihailemassa spektaakkelia, jossa Financial District kylpee auringonsäteiden kultaisessa hohteessa.

Manhattan Bridge New Yorkissa - Auringonlasku Manhattan Bridge New Yorkissa - Näkymä sillalta

Manhattan Bridge vs. Brooklyn Bridge

Manhattan Bridge New Yorkissa jää usein “isosiskonsa” Brooklyn Briden varjoon. Itse asiassa suurin osa New Yorkin turisteista käy ensimmäisenä Brooklynin sillalla. Mutta mitä eroa on Brooklyn Bridgellä ja Manhattan Bridgellä? Molemmat New Yorkin sillat kohoavat yli East Riverin toistensa näköpiirissä ja yhdistävät Manhattanin ja Brooklynin hallintoalueet toisiinsa.

Brooklyn Bridgen tapaan pääsy Manhattan Bridgelle on ilmainen. Se on Brooklynin siltaa pidempi, mutta ero on vain noin 256 metriä. Siksi reitti ei ole kovin paljon pidempi. Brooklyn Bridgellä ei ole rautatieliikennettä, minkä takia sillalla kävely on hiljaisempi kokemus. Jos kuitenkin olet innostunut New Yorkin metrosta, sinun kannattaa käydä Manhattan Bridgellä.

Yleisesti voidaan sanoa, että tärkein ero on Brooklyn Bridgen maine suositumpana siltana. Tämä johtuu siitä, että Brooklynin silta oli valmistuessaan maailman pisin, joten se sai nopeasti asemansa New Yorkin ikonina. Sitä myös käytetään usein elokuvissa ja tv-sarjoissa New Yorkin maamerkkinä, mikä vahvistaa sen merkitystä entisestään.

Brooklyn Bridge tai Manhattan Bridge – kumpi on parempi?

Kun olet katselemassa New Yorkin nähtävyyksiä, matkaohjelmassa on hyvä olla ainakin toinen näistä Manhattanin silloista. Kummalla Manhattanin kuuluisista silloista sinun kannattaa käydä? Ensinnäkin mikään Manhattanin silloista ei ole “paras”, sillä Manhattanin ympärillä on nimittäin lukuisia eri siltoja.

Kyllä, Brooklynin silta on tunnetuin silta. Se tarkoittaa kuitenkin myös sitä, että joudut kävelemään kapealla kävelytiellä monien muiden turistien kanssa. Sen lisäksi viereinen pyöräkaista kaventaa aluetta entisestään ja sinun on varottava liikkuessasi myös pyöräilijöitä. Siksi moni newyorkilainen pyrkii välttelemään siltaa sesonkiaikaan.

Brooklynin sillalta näet kaupungin siluetin ohella myös Empire State Buildingin ja Chrysler Buildingin. Mutta silloin näkökentästäsi puuttuu yksi maamerkki – Brooklyn Bridge itse. Manhattan Bridgen iso etu on, että sieltä näkee kaupunkimaiseman yhdessä Brooklynin sillan kanssa. South Street Seaportin ja Chinatownin näkee myös hyvin. Manhattan Bridge on kaiken lisäksi leveämpi, joten siellä on enemmän tilaa. Paikka ei ole myöskään turistikohde, joten jalankulkijoiden määrä on vähäisempi kuin Brooklynin sillalla. Kannattaa siis valita Manhattan Bridge, jos haluat tehdä kuten paikalliset tekevät.

Älä siis mieti Brooklyn Bridge vai Manhattan Bridge, vaan kysy itseltäsi, mitä haluat tarkalleen nähdä ja haluatko jakaa kokemuksen lukemattomien muiden ihmisten kanssa. Jos käveleminen ei tuota ongelmia ja sinulla on tarpeeksi aikaa, voit käydä molemmilla silloilla ja pystyt vertailemaan niitä rinnakkain itse.

Manhattan Bridge New Yorkissa - Empire State Buildingin kanssa Manhattan Bridge New Yorkissa - Yöllä

Manhattan Bridge ja DUMBO

Brooklynin silta tunnetaan paremmin New Yorkin maamerkkinä, mutta Manhattan Bridge on kuuluisa erityisestä asetelmastaan. Tiedät sen ehkä “Once upon a time in America” -elokuvan kohtauksesta. DUMBOn naapurustossa Brooklynissa sijaitsevalta Washington Streetiltä voi nähdä tietystä näkökulmasta kuinka Manhattan Bridgen pylväs kehystää Empire State Buildingin. Täydellinen paikka valokuvalle!

Jos vielä mietit, mitä tekemistä DUMBOn kaupunginosalla on samannimisen Disney-elefantin kanssa, saatat pettyä seuraavaan. Alue saa nimensä sijainnistaan Manhattan Bridgen alla. DUMBO on lyhenne sanoista “Down Under the Manhattan Bridge Overpass”. Jos suunnittelet käveleväsi Manhattan Bridgen yli, kannattaa myös varata aikaa tälle trendikkäälle naapurustolle, Manhattan Bridgen alikulkutunnelille (Manhattan Bridge Archway) ja näkymille Empire State Buildingin suuntaan.

Oliko artikkelista hyötyä? Suosittele sitä muille antamalla arvosana:

Jatkamalla tämän sivun käyttöä hyväksyt evästeet ja yksityisyyskäytännöt. Lue lisää tästä.

Tilaa uutiskirje

Hae lippuja