Newyorkilaiset

Newyorkilaiset

Newyorkilaiset. Olen asunut New Yorkissa monia vuosia ja voin ehdottomasti sanoa, että tunnen olevani newyorkilainen. Newyorkilaisuus tarkoittaa paljon muutakin kuin vain kaupungissa asuminen, se on elämäntapa. Jotta saat paremman käsityksen siitä millaista on olla newyorkilainen, olen luetellut muutamia asioita, joita ilman emme voi elää (eivätkä  hotdogit lukeudu näihin!) ja joista tykkäämme tavallisesti valittaa.

Contents

Mitä ilman newyorkilaiset eivät voi elää

Newyorkilaiset eivät voi elää ilman lukuisia asioita. Ensimmäisenä ovat ravintolat ja noutoruoka (käytämme Grubhub- tai Seamless-palvelua). Emme käytä keittiöitämme, koska ruokaostokset ovat suuremmaksi osaksi kalliita ja vaivalloisia. On paljon helpompaa lähteä ulos syömään! Näet ravintoloissa usein myös pitkiä jonoja, erityisesti sunnuntaibrunssille. Tämä on normaalia: Me odotamme, sillä jono tarkoittaa, että ravintola on hyvä! Terveellinen ruoka on myös tärkeää newyorkilaisille. Seuraamme kaikkia uusia vihreitä ruoka- ja mehutrendejä aivan kuin elämämme riippuisi siitä.

Newyorkilaiset eivät yksinkertaisesti voi aloittaa päivää ilman kahvia. Näet meidät jonottamassa Starbucksiin tai muihin kahviloihin, jotta päivä voi alkaa tarvittavalla annoksella kofeiinia. Itse nappaan kahvin ja bagelin mukaan katukojusta. Se on aivan parasta – ja maksaa bonuksena vain muutaman dollarin!

Minä tykkään kävellä ja suosittelenkin kaikkia New Yorkin kävijöitä tutustumaan kaupunkiin myös kävellen. Mutta Iso Omena on todellakin iso! Joten jos haluat päästä jonnekin nopeasti (mikä on newyorkilaiselle hyvin tyypillistä), kannattaa ottaa metro. Toisinaan kuljen taksilla, mutta suurimmaksi osaksi käytän MetroCardia ja hyppään seuraavaan “junaan”, kuten newyorkilaiset kutsuvat metroa.

Naisena New Yorkissa asuminen vaatii paljon itsestä huolehtimista ja ylläpitoa (tai näin vaimoni sanoo). Naiset löytää New Yorkissa usein esimerkiksi kampaamosta (Drybar),  hierontastudiosta, joogasalilta, kynsistudiosta, spa- tai kauneushoitolasta. Eivätkä paikat ole vieraita miehillekään. Monille newyorkilaisille omasta ulkonäöstä huolehtiminen on hyvin tärkeää. Suomalaiset saattavat vierastaa tällaista kauneudenhoidon- ja hyvinvointipalveluiden määrää.

Viimeiseksi: newyorkilaisena en pese omaa pyykkiäni. Syytän tästä pieniä asuntoja, joihin ei yksinkertaisesti mahdu pesukonetta. Meillä on viikottainen pesulapalvelu. Vien pyykit pesulaan ja noudettaessa ne on pesty, silitetty ja viikattu. Täydellistä!

Mistä newyorkilaiset valittavat

New York on mahtava kaupunki asua, mutta emme myöskään olisi newyorkilaisia, jos meillä ei olisi jotain valittamisen aihettakin. Valitamme eniten siitä kuinka kallista New Yorkissa asuminen on. Vuokra on kallis, juominen on kallista, koulut ovat kalliita – ylipäätään kaikki on kallista newyorkilaiselle. Mutta emme muuttaisi koskaan pois.

Itse valitan New Yorkin takseista ja siihen on kaksi syytä. Eniten harmittaa, kun toinen newyorkilainen yrittää viedä taksini hyppäämällä eteeni. Toiseksi taksi voi kieltäytyä viemästä määränpäähän. Siksi sanon osoitteen yleensä vasta kun olen taksissa sisällä, mutta toisinaan taksinkuljettaja kysyy minne olen menossa ja toteaa ettei voi mennä sinne. Tämä on ärsyttävää, eikä se ole sallittua. Uber ja Lyft ovat tietenkin hyviä vaihtoehtoja, jotka ratkaisevat tämän ongelman.

Toisin kuin Helsingissä, New Yorkin metro kulkee vuorokauden ympäri ja melko säännöllisesti. Meidät löytää silti juoksemassa metroon tai pitämässä sen ovia väkisin auki. Ja jos emme ehdi metroon, kuulet hengästynyttä puhinaa seuraavan parin minuutin ajan kunnes seuraava saapuu laiturille. Me olemme jatkuvasti menossa jonnekin tai tekemässä jotakin, joten meillä on kiire!

Ei tule siis yllätyksenä, että viimeisenä valituksen aiheena newyorkilaisilla on kun joku kävelee hitaasti. New Yorkissa kävellään nopeasti, todella rivakkaan tahtiin. Jokainen, joka pysähtyy katsomaan puhelintaan tai karttaa (sori turistit!), on tiellä. Erityisen hermoja raastavaa se on metroaseman porteilla.

Haluatko saada vinkkejä paikalliselta? Tilaa joka toinen viikko ilmestyvä uutiskirjeeni:

Oliko artikkelista hyötyä? Suosittele sitä muille antamalla arvosana:

Jatkamalla tämän sivun käyttöä hyväksyt evästeet ja yksityisyyskäytännöt. Lue lisää tästä.

Tilaa uutiskirje

Hae lippuja