Rockefellerin joulukuusi saapuu New Yorkiin!

Ericin blogi - Rockefellerin joulukuusi saapuu New Yorkiin!

Rockefeller Christmas Tree on jouluisen New Yorkin symboli. Rockefellerin joulukuusi oli ensimmäisen kerran esillä vuonna 1931, kun Rockefeller Centerin rakennustyöntekijät pystyttivät pienen kuuden metrin pituisen kuusen. Kaksi vuotta myöhemmin seurasi ensimmäinen virallinen Rockefeller Centerin joulukuusi ja vuonna 1936 lisättiin kuuluisa luistinrata.

Haluatko pysyä ajan tasalla New Yorkin uutisista? Tilaa uutiskirje tästä.

Contents

Rockefeller Centerin joulukuusi 2023

Sopivan kuusen löytäminen on melkoinen tehtävä. Tänä vuonna valittu puu tulee New Yorkin osavaltiosta Vestalista, joka sijaitsee noin 296 kilometriä Manhattanista pohjoiseen. Valintaprosessin aikana Rockefeller Centerin “pääpuutarhuri” käy henkilökohtaisesti tarkastamassa eri puita, joskus jopa useita kertoja vuodessa katsomassa, kuinka puu kasvaa.

Joulupuu on useimmiten kuusi New Yorkista tai lähiosavaltiosta Connecticutista, Pennsylvaniasta tai New Jerseystä. Joskus kuusi voi kuitenkin tulla kauempaakin. Vuoden 1998 joulukuusi lennätettiin Ohiosta maailman suurimmalla rahtikoneella. Korkeuden (vähintään 75 jalkaa eli 23 metriä), muodon ja tuuheuden perusteella valitaan paras puu, joka kaadetaan marraskuun alussa ja lastataan New Yorkiin lähtevään rekkaan.

Rockefeller Centerin joulu

Kuusen saapuminen Rockefeller Centerille marraskuun puolivälissä on jo melkoinen tapahtuma, joka houkuttelee paikalle yleensä yleisöä. Sitten puu nostetaan pystyyn ja koristellaan parissa viikossa 50 000 valolla. Huippua koristaa Swarovski-kristallein koristeltu tähti. Nykyisen tähden on suunnitellut arkkitehti Daniel Liebeskind ja se on ollut käytössä vuodesta 2018 lähtien. 70 sakaraan on kiinnitetty peräti 3 miljoonaa kristallia! Kaiken tämän kimalluksen ansiosta tähti painaa yli 400 kiloa.

Rockefeller Tree Lighting järjestetään 4. joulukuuta, jolloin kuusen valot sytytetään. Tämä tapahtuu moninaisen seremonian aikana, johon sisältyy myös monia esityksiä. Tapahtuma tulee suorana lähetyksenä televisiosta. Tavallisesti paikan päällä on miljoonia katsojia, mutta tänä vuonna tilanne on tietysti hieman toisenlainen. Turistit ja newyorkilaiset voivat kuitenkin edelleen nauttia kuusen tuomasta joulutunnelmasta tammikuun loppuun asti.

Ja vaikka kuusen valot sammuvat tammikuussa ja puu viedään pois, se tarjoaa jatkossakin lämpöä. Puu saa toisen elämän, sillä se käytetään amerikkalaisen Habitat for Humanity -säätiön talojen rakentamiseen. Säätiön tehtävänä on taata kaikille koti.

Rockefellerin joulukuusi saapuu New Yorkiin!

Oliko artikkelista hyötyä? Suosittele sitä muille antamalla arvosana:

Jatkamalla tämän sivun käyttöä hyväksyt evästeet ja yksityisyyskäytännöt. Lue lisää tästä.

Tilaa uutiskirje

Hae lippuja