Raha New Yorkissa

Raha New Yorkissa

Miten ottaa huomioon rahan käyttö New Yorkissa, kun suunnittelet matkaa? Voit tuoda tietenkin mukanasi rahaa New Yorkiin, mutta yhtä helppoa on nostaa käteistä New Yorkissa. Kun maksat USA:n dollareilla, 1 dollari on noin 0,92 euroa (päivitetty kesäkuussa 2024). 1$, 5$,10$, 20$ ja 50$ seteleitä näkee paljon. 100$ seteleitä ei ehkä oteta vastaan kaikkialla. Setelit ovat kaikki saman kokoisia ja värisiä, joten turistit sekoittavat ne usein. Yleisiä kolikoita ovat quarter (25 senttiä), dime (10 senttiä), nickel (5 senttiä) ja penny (1 sentti). Muista aina ottaa myös luottokortti mukaan New Yorkin matkalle, sillä sen avulla maksaminen onnistuu helpommin. Voit käyttää sitä lähes kaikkialla, mukaan lukien taksissa ja jopa kun maksat kahvista.

Contents

Luottokortti ja pankkikortti

Luottokortilla voi maksaa kaikkialla. New Yorkissa ja yleisesti USA:ssa luottokortilla maksaminen on yleisempää kuin käteisellä maksaminen. Luottokortti on monin tavoin verrattavissa pankkikortin käyttöön. Jos sinulla ei ole luottokorttia tai haluat maksaa dollareilla, voit anoa ilmaisen Revolut-maksukortin tästä. Hakeminen on erittäin helppoa, ja voit käyttää korttia heti Apple- tai Google Payn kautta. Saat myös halutessasi fyysisen kortin sinulle toimitettuna (maksua vastaan).

Pankkikortilla (debit) voi yleensä nostaa rahaa automaatista, ja niillä maksaminen on yhä yleisempää myös New Yorkin kaupoissa ja ravintoloissa. En kuitenkaan suosittele matkustamaan New Yorkiin ilman luottokorttia. Useimpien luottokorttien osalta ei mene maksua joka kerta, kun käytät luottokorttia. Voit siis huoletta tilata kupillisen kahvia. Omasta pankista kannattaa tarkistaa ennen matkaa, että korttisi varmasti toimivat ulkomailla. Joskus pankki- ja luottokortti pitää valtuuttaa erikseen, jotta sitä voi käyttää Euroopan ulkopuolella.

Kortilla maksaminen

Kun käytät luottokorttia New Yorkissa, saattaa olla, että saat vaihtoehdoiksi maksaa joko dollareissa tai euroissa. Valitse aina maksu dollareissa, jos haluat säästää rahaa, sillä oman pankkisi tekemä valuutanmuunnos on kurssiltaan parempi.

Käteisen tuominen New Yorkiin

Ensiksi kannattaa arvioida kuinka paljon käteistä tarvitset ensimmäisinä tunteina New Yorkissa. Saavuttuasi perille saatat ottaa taksin kaupunkiin, joka voi maksaa noin 100$. Rahan vaihtaminen Suomessa euroista dollareiksi on tarpeetonta, ja usein kallista. Vaihda etukäteen esimerkiksi 100 euroa, jos et tarvitse heti enempää. Matkustaessa on aina hyvä olla jonkin verran käteistä mukana kaiken varalta. Jos tuot mukanasi Yhdysvaltoihin yli 10 000 dollaria, sinun tulee tullata se maahantuloselvityksen yhteydessä.

Käteisen nostaminen New Yorkissa

Perillä New Yorkissa voit nostaa käteistä pankkiautomaatista (ATM). Kannattaa kuitenkin muistaa, että suomalainen pankkisi veloittaa käteisnostojen yhteydessä siirrosta kiinteän palvelumaksun ja tietyn prosenttimäärän nostetusta summasta. Maksat myös New Yorkissa olevalle pankille palvelumaksun, joka on yleensä 3-6$. Sinulta kysytään aina ensin, hyväksytkö tuon maksun veloituksen. Jos nostat esimerkiksi 100$ käteistä ja palvelumaksu on 3$, niin se näkyy pankkitililläsi “103$ nostona”. Siksi on parempi nostaa kerralla enemmän käteistä, jotta sinun ei tarvitse tehdä useita käteisnostoja.

Ericin vinkki: “Kun nostat dollareita New Yorkissa, voit usein valita, haluatko nostaa käteistä valuutanmuunnoksella vai ilman (with/without conversion). Ilman valuuttamuunnosta maksat dollarit euroissa. Jos valitset konversiovaihtoehdon, pankkiautomaatin omistaja tekee valuutanmuunnoksen, mikä maksaa lopulta enemmän. Rahaa säästääksesi valitse siis aina käteisnosto ilman valuutanmuunnosta, jolloin konversion tekee oma pankkisi paremmalla valuuttakurssilla.”

Miten tipata New Yorkissa

Tarjoilijat ja kantajat tienaavat erittäin vähän New Yorkissa, ja heidän tuntipalkkansa on usein vain 5 euroa. Tämän takia yleinen tapa on jättää heille tippiä. Yleensä asiakkaat tippaavat vähintään 15%, ja 20% on yleistä. Jos tilaat drinkin baarissa, on 1$ per drinkki tarpeeksi. Taksissa tippaa 10-15% ja vähintään 1$. Jotkut ravintolat lisäävät tipin (gratuity) suoraan laskuun. Siinä tapauksessa ei tarvitse jättää ylimääräistä juomarahaa. Tämä tapahtuu usein ravintoloissa Times Squaren alueella sekä kun kyseessä on yli kuuden hengen ryhmä samassa pöydässä.

Oliko artikkelista hyötyä? Suosittele sitä muille antamalla arvosana:

Jatkamalla tämän sivun käyttöä hyväksyt evästeet ja yksityisyyskäytännöt. Lue lisää tästä.

Tilaa uutiskirje

Hae lippuja