Raha New Yorkissa

Raha New Yorkissa

Miten toimia rahan kanssa New Yorkissa? Voit tietenkin maksaa USA:n dollareilla. 1 dollari on noin 1 euron (päivitetty syyskuussa 2022). 1$, 5$,10$, 20$ ja 50$ seteleitä näkee paljon. 100$ seteleitä ei ehkä oteta vastaan kaikkialla. Setelit ovat kaikki saman kokoisia ja värisiä, joten turistit sekoittavat ne usein. Yleisiä kolikoita ovat quarter (25 senttiä), dime (10 senttiä), nickel (5 senttiä) ja penny (1 sentti).

Luottokortilla ja pankkikortilla

Luottokortilla voi maksaa kaikkialla. New Yorkissa ja yleisesti USA:ssa luottokortilla maksaminen on yleisempää kuin käteisellä maksaminen. Pankkikortilla voi yleensä nostaa rahaa automaatista, ja niillä maksaminen on yhä yleisempää myös New Yorkin kaupoissa ja ravintoloissa. Käteisen nostaminen pankkiautomaatista maksaa yleensä nostokohtaisesti 1,5–3 dollaria. Omasta pankista kannattaa tarkistaa ennen matkaa, että kortit varmasti toimivat ulkomailla. Joskus pankki- ja luottokortti pitää valtuuttaa erikseen, jotta sitä voi käyttää Euroopan ulkopuolella.

Käteisen tuominen New Yorkiin

Ensiksi kannattaa arvioida kuinka paljon käteistä tarvitset ensimmäisinä tunteina New Yorkissa. Saavuttuasi perille saatat ottaa taksin kaupunkiin, joka voi maksaa 75-115$. Rahan vaihtaminen Suomessa euroista dollareiksi on tarpeetonta, ja usein kallista. Vaihda etukäteen esimerkiksi 100 euroa (noin 120$), jos et tarvitse heti enempää. Matkustaessa on aina hyvä olla jonkin verran käteistä mukana kaiken varalta.

Perillä New Yorkissa voit myös nostaa käteistä automaatista. Kannattaa kuitenkin muistaa, että suomalainen pankkisi veloittaa nostojen yhteydessä pankista riippuen noin 2€ + 2-3 % nostosummasta. Maksat myös New Yorkissa olevalle pankille palvelumaksun, joka on yleensä 1-4$ välillä. Sinulta kysytään aina ensin, hyväksytkö tuon maksun veloituksen. Jos nostat esimerkiksi 100$ käteistä ja palvelumaksu on 3$, niin se näkyy pankkitililläsi “103$ nostona”. Siksi on parempi nostaa kerralla enemmän käteistä, jotta sinun ei tarvitse tehdä useita käteisnostoja.

Muista aina myös ottaa luottokorttisi mukaan New Yorkiin matkustaessasi, sillä sen avulla maksaminen onnistuu helpommin. Voit käyttää sitä lähes kaikkialla, mukaan lukien taksissa ja Starbucksissa. Jos tuot mukanasi Yhdysvaltoihin 10.000$ tai enemmän, sinun tulee ilmoittaa se maahantuloselvityksen yhteydessä.

Miten tipata New Yorkissa

Tarjoilijat ja kantajat tienaavat erittäin vähän New Yorkissa, ja heidän tuntipalkkansa on usein vain 5 euroa. Tämän takia yleinen tapa on jättää heille tippiä. Yleensä asiakkaat tippaavat vähintään 15%, ja 20% on yleistä. Jos tilaat drinkin baarissa, on 1$ per drinkki tarpeeksi. Taksissa tippaa 10-15% ja vähintään 1$. Jotkut ravintolat lisäävät tipin (gratuity) suoraan laskuun. Siinä tapauksessa ei tarvitse jättää ylimääräistä juomarahaa. Tämä tapahtuu usein ravintoloissa Times Squaren alueella sekä kun kyseessä on yli kuuden hengen ryhmä samassa pöydässä.

Oliko artikkelista hyötyä? Suosittele sitä muille antamalla arvosana:

Jatkamalla tämän sivun käyttöä hyväksyt evästeet ja yksityisyyskäytännöt. Lue lisää tästä.

Tilaa uutiskirje

Hae lippuja