Tippaaminen New Yorkissa

Tippaaminen luottokortilla New Yorkissa

Tippaaminen on jokapäiväinen rutiini New Yorkissa. Vaikuttaa siltä, että newyorkilaiset jättävät tippiä ihan joka paikassa. Tippiä eli juomarahaa jätetään ravintolassa, baarissa tai klubissa, kauneussalongissa ja jopa silloin, jos joku auttaa sinua matkatavaroiden kanssa. New Yorkissa tippaaminen ei ole vain merkki siitä, että arvostat hyvää palvelua, mutta normaali palkkio joka lisätään laskuun. Newyorkilaiset ovat anteliaita tipatessaan, eivätkä yleensä jätä alle 18% tippiä ravintolassa.

Contents

Tippaaminen New Yorkissa eri palveluista

New Yorkissa vierailevat turistit eivät välttämättä ole tottuneet tippaamiseen. Jotta tippaaminen olisi helpompaa lomalla, olen koonnut tähän vinkkejä, jotka auttavat sinua päättämään kuinka paljon jätät tippiä Isossa Omenassa.

Tippaaminen ravintolassa

Tipin antaminen New Yorkin ravintoloissa on hyvin tärkeää. On erittäin yleistä, että henkilökunnan palkka muodostuu nimenomaan juomarahasta, joten älä missään nimessä jätä tarjoilijan tippiä antamatta.

Helppo tapa laskea tippi on tuplata verot ja New Yorkissa on tavallista tipata 20% verran. New York Cityn paikallinen veroprosentti on 8,875%, joten tipin voi laskea helposti tuplaamalla verosumman. Keskustelua on käyty paljon pitääkö tippi laskea verottomasta summasta vai summasta, johon on lisätty jo verot. Suurin osa tippaa verollisen summan edestä. Tämän lisäksi kannattaa varautua maksamaan ekstraa, kun maksat luottokortilla, sillä sinulta voidaan periä maksuun liittyvät käsittelykulut. Ota huomioon, että joissakin ravintoloissa, erityisesti Times Squaren alueella, juomaraha voi olla jo laskettu mukaan. Tämä mainitaan usein kuitissa nimellä “gratuity”.

Joidenkin hienompien ravintoloiden vessoissa saattaa olla apulainen töissä, ja he odottavat 1-2$ tippiä. Narikan tippi on 1$.

Service Charge

Joskus tippi on lisätty valmiiksi laskuun, jolloin se kirjataan nimellä service charge tai gratuity. Tämä on tapana, jos seurue on isompi (5-6 henkilöä tai enemmän) tai jos syötte turistien suosimalla alueella. Tarkista lasku aina tarkkaan. Service charge on yleensä noin 18%.

Miten luottokortilla maksetaan?

Pyydä tarjoilijaa tuomaan lasku (bill tai check). Tarjoilija tuo laskun lautasella tai pienen vihkon sisällä. Tarkista lasku aina tarkkaan. Laita luottokortti lautaselle tai laskuvihkoon. Tarjoilija ottaa sen mukaan ja tuo takaisin kuitin allekirjoitettavaksi, kopion kuitista ja luottokortin.

Sitten sinun on laskettava ja lisättävä tippi kuitin loppusummaan. Useimmiten kuitin alareunassa on juomarahaa koskevia ehdotuksia. Jos jätät tipin käteisen (älä anna kolikoita), kirjoita kuittiin “cash on the table”. Kun olet lisännyt juomarahan, voit jättää allekirjoitetun kuitin ja kynän pöydälle ja lähteä. Luottokortilla maksaminen New Yorkissa on turvallista kaikissa ravintoloissa. Kortilta ei veloiteta ylimääräistä.

Tippaaminen New Yorkissa - kuitti Tippaaminen New Yorkissa

Tippaaminen baareissa ja itsepalvelukahviloissa

Itsepalvelupaikoissa on tapana pyöristää loppusumma tai jättää tippi erikseen. Baarissa on tapana jättää tippiä 1–2$ per drinkki ja jättää se baaritiskille.

Tippaaminen taksissa

Newyorkilaisessa taksissa on tapana pyöristää summa tai jättää noin 10–15% tippiä pidemmillä matkoilla. On kätevää pitää aina jonkun verran käteistä ulottuvilla ja valmiina kun saavut New Yorkiin. Vaikka olisit varannut kuljetuksen lentokentältä etukäteen, pitää kuljettajalle kuitenkin jättää tippiä.

Tippaaminen hotellissa

New Yorkin hotelleissa on myös tapana tipata. Jos henkilökunta auttaa kantamaan matkatavarat, he olettavat saavansa noin 1–2$ per laukku. Jos ovimies auttaa sinua saamaan taksin, jätä hänelle 1$. Hotellin siivoja odottaa myös 1–2$ tippiä parin päivän siivoamisesta olettaen, että huone oli siisti.

Oppaan tippaaminen

Yksi parhaista tavoista tutustua New Yorkiin on osallistuminen opastetulle kierrokselle. Nyrkkisääntönä voi sanoa, että jos kierroksella on opas, odottaa hän tippiä. Sama koskee bussikierroksen kuskia. 5–10$ tippi on sopiva. Tämä ei kuitenkaan koske Hop on Hop off -kiertoajelua.

Tippaaminen kauneushoitolassa

New Yorkissa on loistava tilaisuus käydä erilaisissa kauneushoidoissa edullisesti. Melkein joka kadunkulmassa on kynsistudio tai kauneushoitola. Moneen pääsee ilman varausta. Manikyristi odottaa 15–20% tippiä ja hiussalongissa on sama käytäntö. Myös hiukset pessyt työntekijä odottaa 2–5$ tippiä. Jos olet epävarma, kysy henkilökunnalta – he auttavat mielellään. Tippi pitää melkein aina jättää käteisenä.

Ericin vinkki: Tippaaminen ja juomarahan jättäminen on hyvin henkilökohtainen asia. Ylläolevat vinkit ovat miten minä newyorkilaisena ja newyorkilaiset ystäväni tippaamme. Tippaamisesta käydään monesti kiivastakin keskustelua ja ylläolevat ovat todellakin vinkkejä, eivät sääntöjä. Jätä tippiä sen mukaan mikä sinusta tuntuu oikealta, mutta pidä mielessä, että tipit muodostavat osan palkasta.

Sinua saattaisi myös kiinnostaa:

Onko tippaaminen pakollista New Yorkissa?

Juomarahan antaminen ei ole pakollista, mutta on tärkeää muistaa, että tipit ovat olennainen osa monien newyorkilaisten palkkaa.

Kuinka paljon antaa tippiä New Yorkissa?

Tippaaminen on hyvin henkilökohtainen asia, mutta newyorkilaiset jättävät yleensä vähintään 18% juomarahan ravintoloissa. Lue tästä vinkkini, missä ja kuinka paljon sinun tulisi tipata New Yorkissa.

Oliko artikkelista hyötyä? Suosittele sitä muille antamalla arvosana:

Jatkamalla tämän sivun käyttöä hyväksyt evästeet ja yksityisyyskäytännöt. Lue lisää tästä.

Tilaa uutiskirje

Hae lippuja