Penn Station New Yorkissa

Penn Station New Yorkissa

Penn Station New Yorkissa on lyhenne nimestä Pennsylvania Station. Penn Station sijaitsee Midtown Manhattanin Pennsylvania Plazalla, josta löytyy myös Madison Square Garden. Se on New York Cityn ja jopa koko Pohjois-Amerikan vilkkain rautatieasema. Päivittäin jopa 600 000 matkustajaa vierailee asemalla, jonne saapuu Amtrak-, Long Island Rail Road ja New Jersey Transit -junia. Siellä pysähtyy myös kuusi metrolinjaa.

Contents

Penn Station sijainti

Penn Station sijaitsee keskeisellä paikalla Manhattanilla. Asema on pääasiassa maan alla Madison Square Gardenin alapuolella. Penn Stationilla ei ole omaa osoitetta, vaan kortteli, jossa se sijaitsee, jää länsi- ja itäpuolella 7th ja 8th Avenuen väliin sekä 31st ja 33rd Streetin väliin pohjois- ja eteläsuunnassa. Empire State Buildingin on kahden kadun päässä ja läheltä löytyy myös Macy’s. Etsitkö asemaa paikan päällä New Yorkissa? Käytä silloin ilmaisen Eric’s New York -sovelluksen karttaa.

Penn Station -aseman historia

Pennsylvania Station on saanut nimensä Pennsylvanian rautatieyhtiöltä, joka rakennutti aseman vuonna 1910. Aseman rakentaminen merkitsi ensimmäisen suoran junayhteyden saapumista New Yorkin ja maan eteläosien välille. Alkuperäinen Beaux Arts -tyylinen asema purettiin vuonna 1963, kun uudistetun Penn Plazan ja Madison Square Gardenin suunnitelmat julkistettiin. Sen jälkeen asema on pysynyt enimmäkseen maan alla, yläpuolellaan Madison Square Garden.

Moynihan Train Hall

Penn Stationin tuorein muutos on Moynihan Train Hall -niminen laajennus. Tämä asemahalli rakennettiin kadun toiselle puolelle James A.Farley Buildingiin, jossa sijaitsee myös posti. Halli on nimetty asemalaajennuksen alullepanijan, senaattori Daniel Patrick Moynihanin mukaan. Vaikutuksen tekevä Moynihan Train Hall on osa asemaa, jonne saapuvat sekä Amtrak- että LIRR-junat. Asemahallista on myös jalankulkuyhteys High Line Parkiin.

Ericin vinkki: “Moynihan Train Hall sijaitsee New Yorkin entisen pääpostin rakennuksessa. Se on kaunis klassinen rakennus, jonne tykkään mennä katselemaan ympärilleni. Nyt kun Amtrak omistaa rakennuksen, postin osuus on paljon pienempi, mutta rakennus on silti todella kaunis käyntikohde.”

Rautatieyhtiöt Penn Stationilla

Penn Stationilla toimii kolme rautatieyhtiötä: Amtrak, Long Island Rail Road ja New Jersey Transit. Amtrak-junat ovat pitkän matkan junia, kun taas LIRR- ja NJ Transit -junat kulkevat New Yorkin kaupungista lähialueille.

Amtrak New Yorkissa

Amtrakin pitkän matkan junareittien avulla New Yorkista pääsee junalla Yhdysvaltojen moniin muihin suurkaupunkeihin ja jopa Kanadaan. Esimerkiksi päiväretki junalla Washington DC:hen toteutuu helposti Amtrakilla. Amtrak kulkee Penn Stationilta myös Bostoniin. Muita paikkoja, minne Amtrakilla pääsee New Yorkista, ovat muun muassa Chicago, Miami ja Toronto.

Long Island Rail Road (LIRR)

Long Island Rail Road (lyhyesti LIRR) on rautatieyhtiö, joka yhdistää New Yorkin ja Long Islandin. LIRR koostuu useista linjoista, joista suurin osa toimii vain Long Islandilla. Yksi linjoista kulkee kuitenkin Penn Stationille. Juna kulkee Queensin Jamaica Stationilta Manhattanille, joten se toimii myös kulkuyhteytenä JFK-lentokentältä Manhattanille.

New Jersey Transit (NJ Transit)

New Jersey Transit on vastuussa rautatieyhteyksistä New Jerseyssä. Useat näistä linjoista kulkevat Hudsonjoen alta ja alkavat/päättyvät Penn Stationille. Kaksi linjoista kulkee myös Newarkin lentokentän kautta, joten voit matkustaa junalla Newarkista Penn Stationille, jos lentosi saapuu sinne.

Metro-North Railroad

Metro-North Railroad (MNR) New Yorkissa on rautatieverkosto, joka kulkee New Yorkin kaupungista New Yorkin osavaltion pohjoisosiin. Lisäksi sen kyydissä pääsee New Yorkista Connecticutiin ja jotkut raiteet kulkevat läpi New Jerseyn, mikä tekee Metro-Northista myös osan New Jersey Transitia.

Penn Station New Yorkissa - Liput Penn Station New Yorkissa - NJ Transit

Käynti Penn Stationilla

Sinun ei todennäisesti tarvitse käydä Penn Stationilla, jos olet lomamatkalla New Yorkissa. New Yorkin kaksi muuta liikennekeskusta, WTC Transportation Hub ja Grand Central Terminal, ovat jo itsessään nähtävyyksiä ja niissä kannattaa aina käydä, vaikka et olisikaan menossa siellä junaan tai metroon. Sama ei koske Penn Stationia, sillä asema on pääasiassa käytännöllinen eikä mikään nähtävyys. Tästä poikkeuksena on kuitenkin edellä mainittu Moynihan Train Hall. Suuren lasikaton ja vaikuttavien liukuportaidensa ansiosta asemahallissa kannattaa käydä, jos olet lähistöllä.

Oliko artikkelista hyötyä? Suosittele sitä muille antamalla arvosana:

Jatkamalla tämän sivun käyttöä hyväksyt evästeet ja yksityisyyskäytännöt. Lue lisää tästä.

Tilaa uutiskirje

Hae lippuja