High Line Park New Yorkissa

High Line Park New Yorkissa

High Line Park New Yorkissa on pitkä puisto, joka on rakennettu vanhalle, viaduktin päällä kulkevalle junaradalle keskelle Manhattania. Puisto ulottuu Meatpacking Districtiltä Hudson Yardsiin ja siellä käy miljoonia ihmisiä vuosittain. Puistosta on hienot maisemat Manhattanille ja Hudsonjoelle ja siellä voi hengähtää hetken suurkaupungin katujen vilskeestä.

Contents

High Line -junarata

High Line Park sijaitsee 2,3 kilometriä pitkällä junaradalla, joka on rakennettu 1930-luvulla, mutta ei ollut enää käytössä. Vuodesta 1934 lähtien ilmarataa, joka kulkee yhdensuuntaisesti 10th Avenuen kanssa, käytettiin lihan ja siipikarjan kuljetukseen Manhattanin länsipuolelle. Kun kuljetusmahdollisuudet maanteillä lisääntyivät, ilmarataa käytettiin yhä vähemmän. Viimeinen juna kulki tällä ilmaradalla vuonna 1980.

High Line Parkin rakennuskustannusten arvioitiin vuonna 2003 maksavan 150 miljoonaa dollaria. New Yorkin kaupungilla ei periaatteessa ollut tähän varaa. Kaupunki kuitenkin arvioi puiston nostavan sitä ympäröivien asuntojen arvoa, mikä puolestaan toisi lisää verotuloja, joten päätti lopulta rakentaa puiston.

Vuonna 2006 aloitettiin puiston ensimmäisen osan rakennus, ja se avattiin yleisölle kesäkuussa 2009. Toinen osa puistoa avattiin 8.6.2011. Puiston viimeinen osa valmistui ja avattiin yleisölle syyskuussa 2014. Kesällä 2019 “Spur”-niminen lisäpätkä High Linea avautui Tenth Avenuesta ja 30th Streetistä pohjoiseen. Tämä osa on viimeinen jäljellä oleva kappale alkuperäistä junaradan rakennetta. High Line – Moynihan Connector rakennettiin, jotta High Line olisi entistäkin tiiviimmin osa kaupunkia. Puistosta pääsee yhdyskäytävää pitkin Moynihan-asemahalliin.

High Line Parkin kävelykierros

Jos haluat tutustua High Line Parkiin ja oppia samalla sen historiasta (joka johtaa aina vuoteen 1847 asti), lähde High Line Parkin kävelykierrokselle. Kahden tunnin kierroksen aikana kuulet New Yorkin “West Side Cowboyseista” ja monista kasveista, jotka tekevät 2,33 km pitkästä puistosta niin kauniin. Puistokierroksen jälkeen on mahdollista käydä White Star Pierillä, jonne Titanicin onnettomuudesta selviytyneet rantautuivat sekä Nabisco-tehtaassa, jossa kuuluisa Oreo-keksi kehitettiin. Suosittelen tekemään kierroksen maaliskuun ja lokakuun välillä, jolloin puisto on vihreimmillään.

Varaa liput High Line Parkin kävelykierrokselle tästä

High Line Park New Yorkissa - Lounge-tuolit High Line Park New Yorkissa - Urbaani puisto

High Linella kävely

Voit kävellä tietenkin myös ominpäin High Linella New Yorkissa! Puistoon on vapaa pääsy ja se on täydellinen reitti Chelsean halki upouudesta Hudson Yardsin naapurustosta Greenwich Villageen, tai toisin päin. Tämä on suosittelemani reitti High Line Parkissa:

Voit aloittaa kävelyn puistossa aivan High Line Parkin alusta 34th Streetillä, 11th Avenuen ja 12th Avenuen välissä, jossa sisäänkäynti on ramppia pitkin myös esteetön. Tutustu puistoa ennen Hudson Yardsin alueeseen ja näe Vessel, vaikuttava arkkitehtoninen rakennelma. Samalta alueelta löytyy Edge Observation Deck, New Yorkin korkein näköalatasanne.

Paras tapa nauttia kävelyretkestä on tehdä se omaan tahtiin varaten aikaa, jotta voit pysähtyä ihailemaan maisemia ja ottamaan kauniita maisemakuvia tässä tyypillisessä New Yorkin teollisuusympäristössä. High Linen kävelyreitin varrella näet seuraavanlaisia kohokohtia:

 • Philip A. ja Lisa Maria Falconen ylikulkusilta 25th Streetin ja 27th Streetin välissä: High Line kohoaa ylemmäs puiden latvojen korkeudelle.
 • Tenth Avenue Square & näköalatasanne 17th Streetillä: Istahda amfiteatteriin ja katsele kaupungin ihmeellistä menoa sekä paikassa säännöllisesti nähtäviä esityksiä.
 • Chelsea Market Passage 15th Streetin ja 16th Streetin välissä: Pidä herkkuhetki käymällä katutasossa sijaitsevassa Chelsea Marketissa. Tämä sisätori sijaitsee entisessä Nabiscon keksitehtaassa ja sen tarjoamat ruokavaihtoehdot vievät kielen mennessään.
 • Tiffany & Co. Foundation Overlook Gansevoort Streetillä: Kadulle avautuva näköalatasanne on High Linen eteläinen pää, jonka jälkeen entinen rautatie sai 1980-luvulla väistyä asuntorakentamisen myötä.

Kun olet kävellyt koko High Line Parkin läpi, voit suunnata Gansevoort Streetin ja Washington Streetin risteyksestä kohti New Yorkin vilkkaita katuja. Kävelymatkan päässä on Greenwich Village, naapurusto joka on kuuluisa kylämäisestä tunnelmastaan ja siellä kuvatuista monista televisiosarjoista!

Taidetta High Line Parkissa

High Linea kävellessä tulet hämmästymään sen varrella nähtävistä upeista maisemista. Mutta ilmoitus taiteen ystäville: High Line Parkista löytyy myös paljon taideteoksia. High Line osallistuu vuosittain yli 30 taideprojektiin, joista osa on puistossa esillä. Nämä esitykset, veistokset, muraalit ja videot tekevät kävelyreitistä kulttuurisen löytöretken.

Ericin vinkki: “High Line Park on mielestäni todella ainutlaatuinen puisto New Yorkissa. Puisto on kaunis, tarjoaa uniikin näkymän kaupunkiin ja se on todellinen pala urbaania luontoa. High Line Park on parhaimmillaan keväällä ja kesällä. Talvisin puistossa on vähemmän kasvillisuutta, mutta se on silti käynnin arvoinen.”

Käytännön tietoa

 • Sijainti: High Line Park sijaitsee Manhattanin länsipuolella, Gansevoort Streetin (Meatpacking District) ja West 34th Streetin välillä, 10th ja 12th Avenuen korkeudella.
 • Aukioloajat:
  • 1.12. – 31.3. kello 07.00 – 19.00
  • 1.4. – 31.5. kello 07.00 – 22.00
  • 1.6. – 30.9. kello 07.00 – 23.00
  • 1.10. – 30.11. kello 07.00 – 22.00

High Line Park New Yorkissa - Korotettu puisto High Line Park New Yorkissa - Kävelyllä

Mistä High Line alkaa ja mihin se päättyy?

High Line Park ulottuu Gansevoort Streetiltä 34th Streetille ja sen varrella on monia sisäänkäyntejä. Voit kävellä molempiin suuntiin, joten puistolla ei ole varsinaista alkua tai loppua.

Kuinka kauan kestää kävellä High Line?

High Line Park New Yorkissa on 2,3 kilometriä pitkä ja sen kävelemiseen menee noin 30 minuuttia.

Miksi HIgh Line Park on niin suosittu?

High Line Park sijaitsee vanhan, korotetun junaradan päällä. Puisto on vihreä keidas, josta avautuu upeat näkymät Manhattanille ja Hudsonjoelle. Lue suositusta High Linesta lisää tästä.

Oliko artikkelista hyötyä? Suosittele sitä muille antamalla arvosana:

Jatkamalla tämän sivun käyttöä hyväksyt evästeet ja yksityisyyskäytännöt. Lue lisää tästä.

Tilaa uutiskirje

Hae lippuja