Staten Island New Yorkissa

Staten Island New Yorkissa

Staten Island New Yorkissa tunnetaan parhaiten Staten Island Ferry -nimisestä lautasta. Staten Island on yksi New Yorkin viidestä hallintoalueesta ja, vaikka se ei ole super suosittu turistikohde, alueelta löytyy paljon muutakin kuin hauska lauttakyyti. Siellä sijaitsee New Yorkin ainoa outlet-keskus ja myös muutamia museoita.

Contents

Staten Islandin historia

Staten Islandia kansoittivat amerikan intiaanit tuhansia vuosia sitten, paljon ennen eurooppalaisten saapumista. Ensimmäinen saarelle saapunut länsimaalainen oli italialainen. Myöhemmin vuonna 1609 hollantilaisten palkkaama englantilainen Henry Hudson lähetettiin tutkimaan saarta. Saaren nimi tulee hollannin kielestä “Staten Generaal”, joka on yhteinen nimike Hollannin parlamentin ensimmäiselle ja toiselle kamarille. Siirtokunnan perustamisessa kesti aikansa, sillä alkuperäisasukkaat taistelivat sitä vastaan. Lopulta “Old Town” perustettiin ja tämän jälkeen asukasluku on hitaasti saavuttanut 500 000.

Staten Island Ferry

Staten Islandille kulkee ilmainen Staten Island Ferry. Lautta kulkee ohi Vapaudenpatsaan ja sen kyydistä on upeat näkymät Downtown Manhattanin suuntaan. Lautta lähtee kaksi kertaa tunnissa  Manhattanin kärjestä. Lauttamatka kannattaa tehdä ainakin kerran. Monet päättävät lähteä heti sen jälkeen paluumatkalle Manhattanille. Lauttaterminaalin lähellä on kuitenkin myös paljon muuta nähtävää, joten voit tutustua ensin tarkemmin Staten Islandiin ja  lähteä takaisinpäin vasta myöhemmällä lautalla.

Ericin vinkki: “Kun menet lautan kyytiin Manhattanilla, älä mene lautan etuosaan, vaan jää seisomaan sen perälle, kannen taakse vasemmalle puolelle. Sieltä on parhaat skyline-näkymät.”

Staten Island New Yorkissa - Skyline

Empire Outlets

Staten Islandilla sijaitsee New Yorkin kaupungin ainoa outlet-keskus Empire Outlets. Mukava lauttamatka lahden halki kannattaa siis yhdistää iltapäivän shoppailuhetkeen. Staten Island Ferryn laituri on itse asiassa heti Empire Outletsin vieressä, joten voit kävellä lautalta suoraan shoppailemaan. Paikka on erinomainen myös, jos haluat haukata jotain purtavaa tai juotavaa. Empire Outletsissa on useita ruokapaikkoja, kuten Shake Shack ja Starbucks.

Staten Island September 11 Memorial

Veden ääressä lähellä lauttaterminaalia sijaitsee Staten Island September 11 Memorial. Tämä muistomerkki, joka tunnetaan myös nimellä Postcards, pystytettiin vuonna 2004 muistoksi Staten Island 274 asukkaalle, jotka kuolivat syyskuun 11. päivän iskuissa vuonna 2001 ja WTC:n pommi-iskussa vuonna 1993. Teoksen keskikohta osoittaa kohti paikkaa, jossa kaksoistornit aikoinaan kohosivat.

Staten Island New Yorkissa - Empire Outlets Staten Island New Yorkissa - Muistomerkki

Verrazzano-Narrows Bridge

Tämä vaikuttava riippusilta on huikeat 1288 metriä pitkä ja yhdistää Staten Islandin Brooklyniin. Se on saanut nimensä italialaiselta tutkimusmatkailija Giovanni da Verrazzanolta, joka ensimmäisenä eurooppalaisena purjehti Hudsonjoella. Jokaisella, joka on juossut New Yorkin maratonin on varmasti rakkaita muistoja sillasta. Maraton alkaa Staten Islandilta ja reitin ensimmäiset kilometrit kulkevat Verrazzano-Narrows Bridgen yli. Silta on muutoin suljettu pyöräilijöiltä ja jalankulkijoilta.

Staten Islandin nähtävyydet

Staten Island Ferry ja Empire Outlets ovat Staten Islandin suurimmat vetonaulat, mutta alueeseen paremmin tutustuville löytyy myös muita käyntikohteita. Siellä sijaitsee pieni eläintarha Staten Island Zoo ja autenttisia museoita. Snug Harbor Cultural Center & Botanical Garden on hallintoalueen tärkein kulttuuri- ja tapahtumakeskus. Itse alue muodostuu useista historiallisista rakennuksista ja kauniista kasvitieteellisistä puutarhoista, joten se on tutustumisen arvoinen paikka. Snug Harborin nähtävyyksiin sisältyy New York Sightseeing Day Passiin.

Museot Staten Islandilla

Joillekin saattaa olla yllätys, että Staten Islandilta löytyy useita pienempiä museoita. Voit käydä esimerkiksi National Lighthouse Museum -nimisessä majakkamuseossa, jossa voi tehdä omatoimisen kierroksen ja nauttia myös kauniista näköalasta lahdelle. Snug Harbor Cultural Centerin alueella sijaitsee muun muassa hauska ja interaktiivinen Staten Island Children’s Museum ja Staten Island Museum, joka keskityy paikallishistoriaan ja -taiteeseen.

Hotellit Staten Islandilla

Manhattanista ja Brooklynista poiketen Staten Islandila on suhteellisen vähän hotelleja. Suurin osa on Bed & Breakfast ja Airbnb-majoitusta. Staten Island ei välttämättä ole kovin kätevä paikka yöpyä, jos tarkoituksena on tehdä kaupunkimatka New Yorkiin. Lautta on ainoa tapa päästä Manhattanille – metrot eivät kulje Staten Islandille. Itse Staten Islandilla on yksi metrolinja ja lisäksi paikallisbusseja. Jos kaikesta huolimatta päätät varata majoituksen saarelta, kannattaa joka tapauksessa pysyä metrolinjan lähellä, jotta voit matkustaa nopeasti lauttaterminaalille ja takaisin.

Katso tästä hotellit Staten Islandilla

Oliko artikkelista hyötyä? Suosittele sitä muille antamalla arvosana:

Jatkamalla tämän sivun käyttöä hyväksyt evästeet ja yksityisyyskäytännöt. Lue lisää tästä.

Tilaa uutiskirje

Hae lippuja