Hallintoalue: The Bronx

Bronx New Yorkissa

The Bronx on ollut osa New Yorkia vuodesta 1874 lähtien. Se on asukasluvultaan hieman pienempi kuin Manhattan, mutta pinta-alaltaan kaksi kertaa suurempi (109 neliökilometriä). Bronx sijaitsee kaupungin pohjoispuolella ja Harlem-joki erottaa sen Manhattanista. Bronx on nimetty ruotsalaissyntyisen hollantilaismies Jonas Bronckin mukaan, joka oli ensimmäisiä Uudet Alankomaat -siirtokunnan (New Nederland) asukkaita vuonna 1639. Myöhemmin 1970-luvulla Bronx oli lähes asuinkelvoton korkean työttömyyden ja köyhyyden takia lisääntyneestä rikollisuudesta ja huumeiden käytöstä.

Legendaariset naapurustot

Bronxista löytyy useita legendaarisia naapurustoja, muun muassa aito Little Italy, jossa ei ole turisteja, vaan autenttinen italialainen ilmapiiri. Voit vierailla monissa italialaisissa kaupoissa, joissa on hyvää kahvia ja ruokaa. Grand Concoursella on muutama kaunis Art Deco -rakennus. Rakennukset on koristeltu kauniisti sekä ulkoa että sisältä. Yksi naapurustoista on antanut Bronxille pahan maineen: Camp Apache. 1970-luvulla alueella esiintyi paljon rikollisuutta, ja Bronx tunnettiinkin yhtenä maailman vaarallisimmista alueista, jossa murhat, huumeiden käyttö ja tuhopoltot olivat erittäin yleisiä. Paljon on kuitenkin muuttunut sen jälkeen, joten kierros Bronxissa on turvallinen ja sen aikana näet myös miten alue on kehittynyt.

Bronx - Little Italy Eric Bronx - Bronx County Courthouse Eric

Opastettu kierros Bronxin halki

Jos haluat tutustua Bronxiin opastetulla kierroksella, lähde bussikierrokselle, joka yhdistää eri hallintoalueita, esimerkiksi tämä Brooklyn, Queens ja Bronx -kierros. Viisi tuntia kestävän bussikierroksen aikana näet kontrastin eri hallintoalueiden välillä.

Yankee Stadium

Etelä-Bronxissa sijaitseva Yankee Stadium toimii New York Yankeesin kotikenttänä. Nykyinen Yankee Stadium on remontoitu alkuperäisestä versiostaan, joka rakennettiin 1932 ja sulki ovensa 2008. Uuden stadionin rakentaminen maksoi 1,65 miljardia dollaria ja se avattiin vuonna 2009. Stadionille mahtuu melkein 50 000 ihmistä.

Bronx - Graffiti Eric Bronx - New York Yankees Eric

Joker-elokuvan portaat Bronx

Vuoden 2019 elokuva Joker on tuonut Bronxiin yhden uuden kuuluisan paikan Yankee Stadiumin lähistölle. Joker-portaat (Joker Stairs) sijaitsevat Shakespeare Avenuen ja Anderson Avenuen välissä Highbridgen kaupunginosassa. Portaat toimivat kuvauspaikkana Oscarin voittaneessa rikoselokuvassa. Muun muassa elokuvan kuuluisa tanssikohtaus on kuvattu täällä. Hittielokuvan ilmestymisen jälkeen alueella (postinumero NY 10452) on käynyt paljon leffafaneja. Pääset portaille metrolinjalla 4. Jää pois Yankee Stadiumin jälkeisellä asemalla. Poistu metroasemalta vasemmalle, jatka suoraan kunnes ylität risteyksen ja käänny vasemmalle. Jos jatkat matkaa hieman eteenpäin, portaat löytyvät kadun takaa vasemmalta.

Bronx - Joker Stairs Eric

Bronx Zoo

Tältä New Yorkin hallintoalueelta löytyy Bronx Zoo, joka on maailman suurin kaupunkieläintarha. Eläintarhassa on paljon eri eläimiä Yhdysvalloille tyypillisistä eläinlajeista uhanalaisiin eläimiin. Muun muassa Afrikan ja Aasian eläimille on omistettu omat alueensa. Vaikka Bronx Zoo onkin suhteellisen kaukana Manhattanilta, se on ehdottomasti vierailun arvoinen.

New York Botanical Garden

New York Botanical Gardenista löytyy yli 50 erilaista puutarhaa, mikä tekee siitä Amerikan suurimman kasvitieteellisen puutarhan. Botanical Gardenissa on myös kasvillisuutta New Yorkin perustamisen ajoilta, joten jotkut puut ja kasvit ovat vuosisatoja vanhoja. Kasvilajeja löytyy yli miljoona erilaista. Kasvitieteellinen puutarha on täydellinen käyntikohde, jos haluat hetkeksi eroon pilvenpiirtäjistä.

Bay Plaza Shopping Center

Bay Plaza ja sen 50 liikettä tekevät siitä New Yorkin isoimman ostoskeskuksen. Hiljattain uusitussa ostoskeskuksessa on kolme kerrosta ja hyvä valikoima kauppoja. Sieltä löytyy mm. Macy’s, Forever 21 ja Victoria’s Secret. Sen lisäksi ostoskeskuksesta löytyy hyviä ruokapaikkoja ja AMC-elokuvateatteri, jossa voit lepuuttaa jalkoja pitkän päivän jälkeen. Kaikille riittää nähtävää.

Bronxissa syöminen

Bronx on todella monikulttuurinen. Tämä tarkoittaa sitä, että Bronxissa on tarjolla monen tyyppisiä ruokavaihtoehtoja. Louie & Ernie’s Pizza on yksi parhaista ravintoloista Bronxissa. Se on paikka, josta voit saada “todellista” New York pizzaa. Heidän pizzojaan maistaneiden mielestä tämä on ehkä parasta pizzaa ikinä. Ja jos etsit jotain muuta kuin illallispaikkaa, DeLillo Pastry Shop on myös kiva paikka istahtaa kahville ja kakkupalalle. De Lillo Pastry Shopin leivonnaiset ovat aina tuoreita ja haluat ehkä viedä niistä muutaman myös kotiin.

Hotellit Bronxissa

Bronx on suhteellisen kaukana New Yorkin nähtävyyksistä, joten se ei välttämättä ole kovin kätevä paikka yöpyä. Mutta jos haluat kokea hallintoalueen läheltä, kannattaa valita hotelli metroaseman läheltä. Vihreä, punainen ja oranssi linja kattavat suurimman osan alueesta ja vievät Manhattanin keskustaan noin puolessa tunnissa. Mukava hotelli Bronxissa on Opera House Hotel. Ja jos haluat pysyä lähellä Yankee Stadiumia, Best Western Plus Stadium Inn on hyvä vaihtoehto.

Oliko artikkelista hyötyä? Suosittele sitä muille antamalla arvosana:

Jatkamalla tämän sivun käyttöä hyväksyt evästeet ja yksityisyyskäytännöt. Lue lisää tästä.

Tilaa uutiskirje

Hae lippuja