Frick Collection New Yorkissa

Frick Collection New Yorkissa

Frick Collection New Yorkissa on pieni taidemuseo, joka sijaitsee Upper East Sidella. Museo ei ole yhtä iso kuin Guggenheim tai Met-museo, mutta sen taidekokoelma ja itse kartanorakennus ovat kuitenkin ehdottomasti vierailun arvoisia.

Frick Collection on suljettu kunnostustöiden ajaksi. Museo avataan uudelleen loppuvuodesta 2024.

Contents

Kartano, museo ja sen perustaja Henry Clay Frick

Frick Collection sijaitsee upeassa Henry Clay Frickin (1849-1919) aikoinaan omistamassa kartanossa. Hän on myös museon perustaja. Henry Clay Frick oli menestyksekäs liikemies, joka tuli vaatimattomista oloista ja tienasi paljon rahaa Pittsburghin rauta- ja terästeollisuudella. Frick on kuitenkin kiistelty hahmo. Hän oli koko elämänsä järjestäytynyttä työvoimaa ja unioneita vastaan. Tämä johti lakkoihin ja hänet jopa yritettiin tappaa. Henry Frickistä tuli taiteenharrastaja ja keräilijä viimeisen 40 vuoden ajan elämästään. Vuonna 1913 aloitettiin hänen upean kartanonsa rakentaminen Fifth Avenuella, Central Parkia vastapäätä.

Alusta asti oli selvää ja tämä luki myös Henry Clay Frickin testamentissa, että kartanosta ja taidekokoelmasta tehtäisiin Frickin ja hänen vaimonsa kuoleman jälkeen taidemuseo. Hänen kuolemansa jälkeen taidekokoelma on laajentunut huomattavasti ja kartanoa on korjattu monesti majoittamaan laajentunutta kokoelmaa. Korjaukset on kuitenkin suoritettu niin huomaamattomasti, että uusia lisäyksiä tuskin huomaa.

Frick Collection New Yorkissa - Sisäpiha Frick Collection New Yorkissa - Aula

Mitä Frick Collectionissa kannattaa nähdä?

Museossa on 16 vakituista kokoelmaa sekä usein monta vaihtuvaa näyttelyä esillä yhtäaikaa. Tarjolla on loistavia mestariteoksia eurooppalaisilta mestaritaiteilijoilta, kuten Thomas Giansboroughilta, Sir Joshua Reynoldsilta ja William Turnerilta. Kokoelmassa on myös patsaita, keramiikkaa, tekstiilejä ja paperitöitä. Tämän lisäksi museossa on sisäpuutarha, jossa vierailijat voivat rentoutua ja ihastella entistä Fifth Avenuen ajotietä.

Museosta tekee erityisen se, että se sijaitsee Frickin alkuperäisessä kodissa. Tästä johtuen osa huoneista on täysin samanlaisia kuin 1900-luvun alussa. Vierailu Frick-museossa vie sinut ajassa taakse päin ihastelemaan kuinka varakkaat Frickit aikoinaan asuivat.

Varaa museovierailuun pari tuntia. Nauti ilmaisesta nauhoitetusta opasteesta ja kierrä museo rauhassa omaan tahtiin. Museo on suosittu sekä newyorkilaisten että turistien keskuudessa, joten siellä on kiireistä luultavasti läpi koko päivän.

Käytännön tietoa

  • Ei pääsyä alle 10-vuotiaille.
  • Aukioloajat:
    • maanantai–keskiviikko: suljettu
    • torstai–sunnuntai: klo 11.00–18.00
  • Sijainti: 1 East 70th Street
  • Hop on Hop off -bussi pysähtyy Frick Collectionin lähellä.

Frick Collection New Yorkissa - Katto Frick Collection New Yorkissa - Patsas

Oliko artikkelista hyötyä? Suosittele sitä muille antamalla arvosana:

Jatkamalla tämän sivun käyttöä hyväksyt evästeet ja yksityisyyskäytännöt. Lue lisää tästä.

Tilaa uutiskirje

Hae lippuja