Theater District New Yorkissa

Theater District New Yorkissa

Theater District New Yorkissa on kaupungin viihde-elämän solmukohta, joka kattaa alueen West 40th Streetiltä West 54th Streetille ja West 6th Avenuelta 8th Avenuen itäosaan. Theater Districtin halkaisee Broadway-katu ja se kattaa myös ikonisen Times Squaren. Epäilemättä New Yorkin eloisuus on saanut alkunsa tältä alueelta, jonne on saatu mahtumaan noin 36 teatteria.

Contents

Viihteen keskus

Theater Districtiä ei kutsuta syyttä Manhattanin sydämeksi. Alueen nimi ei juonna juuriaan pelkästään siitä, että alueella on valtava määrä Broadway-teattereita, vaan niiden lisäksi sieltä löytyy muita viihdealan jättiyrityksiä, kuten musiikkistudioita, levymerkkejä, roolituspalveluja ja ABC TV-studiot. Näin ei ole kuitenkaan ollut aina, sillä 1960-luvulta aina 90-luvulle asti Times Squarea pidettiin hämäränä kaupunginosana go-go baarineen, erotiikkamyymälöineen ja aikuisviihdettä tarjoavine teattereineen. 1990-luvulla kaupunginjohtaja Rudolph Giuliani esitti alueen ‘siistimistä’, mikä johti useampien huonomaineisten paikkojen sulkemiseen, ja näiden tilalle avattiin “turistiystävällisempiä” kohteita. Walt Disney Co:lla on ollut suuri rooli Times Squaren uuden imagon rakentamisessa, sillä se osti New Amsterdam Theaterin remontointia varten sekä rahoitti koko alueen kunnostamista 42nd Streetiltä 53rd Streetille ja 6th Avenuelta 8th Avenuelle.

Broadway kulkee suoraan Theater Districtin läpi, ja se on yksi vanhimpia pohjois-eteläsuunnassa kulkevia teitä kattaen 29 kilometriä! Theater Districtin läpi kulkeva osa tunnetaan nimellä Great White Way, joka on täynnä kirkkaita valoja ja mainostauluja. Katsojille on valittavana on useita Broadway-show’ta, eli jokaiselle löytyy jotain.

Theater District New Yorkissa - Forever21 Theater District New Yorkissa - Broadway-musikaalit

Ero Broadwayn ja Off-Broadwayn välillä

Alueen teatterit voidaan jakaa kahteen kategoriaan: Broadway ja Off-Broadway. Tätä eroa ei kannata kuitenkaan ottaa kirjaimellisesti, sillä ero riippuu teatterin profiilista ja show’n koosta. Off-Broadway-esityksiin voi mahtua 100–500 katsojaa, ne ovat usein suhteellisen pieniä ja usein kokeellisia sekä uskaliaampia esityksiä. Broadway-show’t puolestaan ovat tyypillisesti kassamagneetteja, joita esitetään vuosia. Tällaisia musikaaleja ovat esimerkiksi kuuluisat The Lion King, Hamilton ja Chicago. Lähes kaikki 40 virallista Broadway-teatteria sijaitsevat Broadway-kadulla Manhattanilla. Hauska fakta: jos show’ta ei esitetä virallisissa Broadway-teattereissa, se ei voi olla ehdokkaana kuuluisien Tony Awards -palkintojen saajaksi!

Broadway-teatterit

Itse esitysten näkeminen on tietenkin tärkeintä, mutta toinen hyvä syy käydä Broadwayn teattereissa on myös itse teatterit. Esimerkiksi Winter Garden -teatteri, joka toimii nykyään näyttämönä useille kaikkien aikojen suosituimmille esityksille, rakennettiin alunperin hevoskauppaa varten ja muunnettiin myöhemmin teatteriksi vuonna 1911. Kaksi vanhinta toiminnassa olevaa teatteria New Yorkissa ovat Lyceum ja The New Amsterdam Theater, jotka molemmat avasivat ovensa vuonna 1903. Lyceum on myös yksi pienimmistä teattereista huolimatta siitä, että se on kolmessa kerroksessa! The New Amsterdam Theater on kaikkien Broadwaylla esitettävien Disneyn teatterituotantojen lippulaiva, jossa parhaillaan esitetään Aladdin-musikaalia. The New Amsterdam Theater on yksi kauneimmista New Yorkin teattereista. Huhujen mukaan teatterissa kummittelee, sillä sen lavalla haahuilee öisin vihreään asuun pukeutunut nainen, joka oli ennen itsekin esiintyjä.

Theater District New Yorkissa - Harry Potter Theater District New Yorkissa - M&M kauppa

Opastetut Broadway-kierrokset

Opastetut Broadway-kierrokset ovat mielenkiintoinen tapa tutustua paremmin Theater Districtiin. Totta kai voit tutustua alueeseen myös itsenäisesti, mutta mikäli haluat oppia alueen historiasta, näyttelijöistä, rakennuksista ja salassa pidetyistä kohteista, niin suosittelen varaamaan paikan opastetulle kierrokselle Broadwayllä.

Haluaisitko tietää enemmän Broadwaystä? Lähde Broadway-teattereiden opastetulle kävelykierrokselle. Opas vie sinut Broadwayn historian halki kahdessa tunnissa. Vierailet kaikissa tärkeimmissä kohteissa patsaista teatterin maamerkkeihin ja kuulet mielenkiintoiset taustatarinat. Tämä on must todellisille Broadway-faneille!

Haluatko päästä kurkistamaan Broadwayn kulissien taakse? Broadway Behind the Scenes -kierroksella käydään vierailulla harjoitussalissa, jossa pääset kurkistamaan esiripun taakse. Opas vie sinut kaksituntiselle kävelykierrokselle Theater Districtiin ja saat kuulla kaiken Broadwayn historiasta.

Voit käydä myös Museum of Broadway’ssa. Siellä saat tietää lisää Broadwayn historiasta ja merkityksestä. Tämä interaktiivinen museo keskittyy erityisesti Broadwayn kehitykseen ja mahdollistaa syvemmän ymmärryksen teatterimaailman taustoista.

Times Square

Keskellä Theater Districtiä sijaitsee Times Square, New Yorkin suosittu turistikohde punaisine rappusineen, keltaisine takseineen ja kirkkaine valoineen. Times Square on yksi kuvatuimpia paikkoja Manhattanilla. Ihmisiä on kaikkialla ja se on usein erittäin kiireinen, mistä johtuen monet newyorkilaiset välttelevät tätä aluetta kokonaan. Times Squarelta löytyy myös useiden kuuluisien ketjujen lippulaivamyymälöitä ja löydät sieltä myös tunnetuimmat ravintola- ja hotelliketjut. Times Squarelta suosittelen myös aloittamaan Hop on Hop off -kiertoajelut, sillä silloin busseissa on eniten tilaa.

Theater Districtin hotellit

Jos haluat nähdä useamman Broadway-musikaalin, hotelli on mukava varata lähistöltä. Theater Districtiltä löytyy suuri valikoima eri hotelleja. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Riu Plaza ja Sheraton Times Square. Jos haluat yöpyä huoneistossa, Radio City Apartments on suosikkini alueella.

Theater District New Yorkissa - Times Square

Oliko artikkelista hyötyä? Suosittele sitä muille antamalla arvosana:

Jatkamalla tämän sivun käyttöä hyväksyt evästeet ja yksityisyyskäytännöt. Lue lisää tästä.

Tilaa uutiskirje

Hae lippuja