Theater District New Yorkissa

Theater District New Yorkissa

Theater District New Yorkissa on kaupungin viihde-elämän solmukohta, joka kattaa alueen West 40th Streetiltä West 54th Streetille ja West 6th Avenuelta 8th Avenuen itäosaan. Theater Districtin halkaisee Broadway-katu ja se kattaa myös ikonisen Times Squaren. Epäilemättä New Yorkin eloisuus on saanut alkunsa tältä alueelta, jonne on saatu mahtumaan noin 36 teatteria.

Viihteen keskus

Theater Districtiä ei kutsuta syyttä Manhattanin sydämeksi. Alueen nimi ei juonna juuriaan pelkästään siitä, että alueella on valtava määrä Broadway-teattereita, vaan niiden lisäksi sieltä löytyy muita viihdealan jättiyrityksiä, kuten musiikkistudioita, levymerkkejä, roolituspalveluja ja ABC TV-studiot. Näin ei ole kuitenkaan ollut aina, sillä 1960-luvulta aina 90-luvulle asti Times Squarea pidettiin hämäränä kaupunginosana go-go baarineen, erotiikkamyymälöineen ja aikuisviihdettä tarjoavine teattereineen. 1990-luvulla kaupunginjohtaja Rudolph Giuliani esitti alueen ‘siistimistä’, mikä johti useampien huonomaineisten paikkojen sulkemiseen, ja näiden tilalle avattiin “turistiystävällisempiä” kohteita. Walt Disney Co:lla on ollut suuri rooli Times Squaren uuden imagon rakentamisessa, sillä se osti New Amsterdam Theaterin remontointia varten sekä rahoitti koko alueen kunnostamista 42nd Streetiltä 53rd Streetille ja 6th Avenuelta 8th Avenuelle.

Broadway kulkee suoraan Theater Districtin läpi, ja se on yksi vanhimpia pohjois-eteläsuunnassa kulkevia teitä kattaen 29 kilometriä! Theater Districtin läpi kulkeva osa tunnetaan nimellä Great White Way, joka on täynnä kirkkaita valoja ja mainostauluja. Katsojille on valittavana on useita Broadway show’ta, eli jokaiselle jotain.

Theater District New Yorkissa - Forever21 Theater District New Yorkissa - Broadway-musikaalit

Ero Broadwayn ja Off-Broadwayn välillä

Alueen teatterit voidaan jakaa kahteen kategoriaan: Broadway ja Off-Broadway.
Tätä eroa ei kannata kuitenkaan ottaa kirjaimellisesti, sillä ero riippuu teatterin profiilista ja show’n koosta. Off-Broadway-esityksiin voi mahtua 100–500 katsojaa, ne ovat usein suhteellisen pieniä ja usein kokeellisia sekä uskaliaampia esityksiä. Broadway-show’t puolestaan ovat tyypillisesti kassamagneetteja, joita esitetään vuosia. Tällaisia musikaaleja ovat esimerkiksi kuuluisat The Lion King, The Phantom of the Opera ja Chicago. Lähes kaikki 40 virallista Broadway-teatteria sijaitsevat Broadway-kadulla Manhattanilla. Hauska fakta: jos show’ta ei esitetä virallisissa Broadway-teattereissa, niin se ei voi olla ehdokkaana kuuluisien Tony Awards -palkintojen saajaksi!

Broadway-teatterit

Itse esitysten näkeminen on tietenkin tärkeintä, mutta toinen hyvä syy käydä Broadwayn teattereissa on myös itse teatterit. Esimerkiksi Winter Garden -teatteri, joka toimii nykyään näyttämönä useille kaikkien aikojen suosituimmille esityksille, rakennettiin alunperin hevoskauppaa varten ja muunnettiin myöhemmin teatteriksi vuonna 1911. Kaksi vanhinta toiminnassa olevaa teatteria New Yorkissa ovat Lyceum ja The New Amsterdam Theater, jotka molemmat avasivat ovensa vuonna 1903. Lyceum on myös yksi pienimmistä teattereista huolimatta siitä, että se on kolmessa kerroksessa! The New Amsterdam Theater on kaikkien Broadwaylla esitettävien Disneyn teatterituotantojen lippulaiva, jossa parhaillaan esitetään Aladdin-musikaalia. The New Amsterdam Theater on yksi kauneimmista New Yorkin teattereista. Huhujen mukaan teatterissa kummittelee, sillä sen lavalla haahuilee öisin vihreään asuun pukeutunut nainen, joka oli ennen itsekin esiintyjä. Mikäli haluaisit tutustua tarkemmin New Yorkin kuuluisimpien teattereiden kummitustarinoihin, niin suosittelen osallistumista Haunted Broadway -kierrokselle.

Theater District New Yorkissa - Harry Potter Theater District New Yorkissa - M&M kauppa

Opastetut Broadway-kierrokset

Opastetut Broadway-kierrokset ovat mielenkiintoinen tapa tutustua paremmin Theater Districtiin. Totta kai voit tutustua alueeseen myös itsenäisesti, mutta mikäli haluat oppia alueen historiasta, näyttelijöistä, rakennuksista ja salassa pidetyistä kohteista, niin suosittelen varaamaan paikan opastetulle kierrokselle Broadwayllä.

Haluaisitko oppia enemmän Broadwaystä? Lähde Broadway-teattereiden kävelykierrokselle. Opas vie sinut Broadwayn historian halki kahdessa tunnissa. Vierailet kaikissa tärkeimmissä kohteissa patsaista matkamuistomyymälöihin ja kuulet mielenkiintoiset taustatarinat. Oppaalla on tabletti täynnä kuvia ja videoita, mikä tekee kierroksesta entistä hauskemman. Tämä on must todellisille Broadway-faneille!

Tai onko off-Broadway enemmän sinun juttusi? Tämä kaksituntinen Off-Broadway-kierros on todellisille Broadwayn asiantuntijoille. Jos pystyt laulamaan mukana kaikki Leijonakuninkaan kappaleet, on aika tehdä tämä opastettu kävelykierros. Kierroksen aikana tutustut indie-teatterin syntyyn, showbisneksen historiaan New Yorkissa sekä Broadwayn, Off-Broadwayn, Off-Off-Broadwayn ja Indie Theaterin välisiin eroihin. Tämä on Broadway kokeneemmille teatterikävijöille!

Todellisille Disney-faneille on tarjolla myös Disney on Broadway -kierros. Tällä kierroksella opit kaiken Disney-musikaaleista Broadwaylla. Opas vie sinut 1,5 tuntia kestävälle kävelykierrokselle Broadwaylle ennen kuin astut sisään the New Amsterdam Theatreen. Täällä pääset kurkistamaan kulissien taakse ja kuulet paljon taustatietoa mm. Kaunotar ja Hirviö, Aladdin- ja Leijonakuningas-musikaaleista. Kirsikkana kakun päällä pääset kokeilemaan joitakin asuja myös itse kierroksen päätteeksi!

Times Square

Keskellä Theater Districtiä sijaitsee Times Square, New Yorkin suosittu turistikohde punaisine rappusineen, keltaisine takseineen ja kirkkaine valoineen. Times Square on yksi kuvatuimpia paikkoja Manhattanilla. Ihmisiä on kaikkialla ja se on usein erittäin kiireinen, mistä johtuen monet newyorkilaiset välttelevät tätä aluetta kokonaan. Times Squarelta löytyy myös useiden kuuluisien ketjujen lippulaivamyymälöitä ja löydät sieltä myös tunnetuimmat ravintola- ja hotelliketjut. Times Squarelta suosittelen myös aloittamaan Hop on Hop off -kiertoajelut, sillä silloin busseissa on eniten tilaa. Lisäksi Times Squarelta löytyy monia salaisia helmiä, jotka huomaat vain oppaan johdolla. Jos haluat insider-katsauksen Times Squareen, kannattaa lähteä kolmituntiselle Times Squaren kierrokselle.

Theater Districtin hotellit

Jos haluat nähdä useamman Broadway-musikaalin, hotelli on mukava varata lähistöltä. Theater Districtiltä löytyy suuri valikoima eri hotelleja. Hyviä vaihtoehtoja ovat Riu Plaza, Sheraton Times Square ja New Yorkin klassikko Hotel Wellington.

Theater District New Yorkissa - Times Square

Oliko artikkelista hyötyä? Suosittele sitä muille antamalla arvosana:

Jatkamalla tämän sivun käyttöä hyväksyt evästeet ja yksityisyyskäytännöt. Lue lisää tästä.

Tilaa uutiskirje


Hae lippuja
alkaen
saakka
Hae lippuja