Tenement Museum New Yorkissa

Tenement Museum New Yorkissa

Tenement Museum (tenement = vuokratalo) New Yorkissa kertoo kaupungin monien siirtolaisten tarinan. Museo on hauska vaihtoehto, jos olet jo käynyt tunnetuimmissa museoissa ja haluat oppia ymmärtämään paremmin, miksi kaupunkia kutsutaan sulatusuuniksi (melting pot). Tenement Museum perustettiin 1988 ja se restauroi kuusi huoneistoa alkuperäiseen kuntoonsa. Museo tarjoaa New Yorkin vierailijoille ainutlaatuisen katsauksen New Yorkin historiaan. Innokkaat oppaat kuljettavat vierailijat eri asuntojen läpi ja samalla ajassa taaksepäin. Kierroksella oppii kuinka alueesta kasvoi “Klein Deutschland”, pieni Saksa, kun itäeurooppalaiset muuttivat New Yorkiin ennen kuin irlantilainen yhteisö asettui sinne aloilleen.

Lower East Side

Tenement Museum, yksi New Yorkin parhaista museoista, sijaitsee Lower East Sidella 97 Orchard Streetillä. Tällä paikalla sijaitsi rakennuskompleksi, jossa asui yli 7000 siirtolaista yli 20 maasta vuosina 1863–1935. Kaikille asukkaille oli yhteistä yksi asia: he kaikki kohtasivat suuria haasteita erittäin vaikeissa olosuhteissa. Heidän piti tottua uuteen identiteettiin, tehdä kovasti töitä paremman tulevaisuuden eteen ja tukea perheitään hyvin vähin varoin. Voitko kuvitella eläväsi ilman sähköä, kaasua ja juoksevaa vettä? Tai mieti takapihan ulkovessaa, jonka jaoit kahdenkymmenen muun perheen kanssa?

Tenement Museum New Yorkissa - 1960-luku Saez Valez Tenement Museum New Yorkissa - L Clayman

Tenement-museon asuntojen opastetut kierrokset

Tenement-museoon voi tutustua kolmella eri tavalla:

  • Tutustu 97 Orchard Streetin asuntoon
  • Tutustu asunnon asukkaisiin, joita näyttelijät esittävät
  • Varaa opastettu kierros Lower East Sidella ja opi kuinka siirtolaiskunta kasvoi vuosien saatossa

Huomio: Voit vierailla asunnoissa ainoastaan opastetun kierroksen aikana. Usein yksi tai useampi kierros alkaa samaan aikaan, joten kiinnitä huomiota siihen, että olet oikeassa ryhmässä. Valokuvien ottaminen sisällä ei ole sallittua.

Kovat ajat (Hard Times)

Tämä on yksi Tenement-museon vaikuttavimmista kierroksista. Sen aikana vieraillaan saksalais-juutalaisen Gumpertz-perheen luona. Perheen mies katosi yhtäkkiä vuoden 1873 laman (Panic) aikana. Lama kesti kolme vuotta, jonka aikana tapahtui paljon vararikkoja ja lakkoja.

Kesto: 1 tunti
Ikäsuositus: yli 12-vuotiaille

Ericin vinkki: Jos haluaa ottaa kaiken mahdollisen irti museokäynnistä, suosittelen katsomaan elokuvan “The Immigrant” etukäteen. Elokuvassa näyttelevät Joaquin Phoenix, Jeremy Renner ja Marion Cotillard. Suosittelen elokuvaa, jos siirtolaisten historia ja elinolot kiinnostavat.

Käytännön tietoa

Ostetut liput pitää lunastaa museolla tuntia ennen kierroksen alkua. On suositeltavaa tulla paikalle vähintään 15 minuuttia ennen kierroksen alkua. Odottaessa kannattaa vilkaista museon lahjatavarakauppa. Voit myös katsoa johdantofilmin, joka selittää lyhyesti miten museo perustettiin ja kertoo eri kierroksista.

  • Sijainti: 103 Orchard Street, Orchard ja Delancey Streetin kulmassa.
  • Ohjeet: Lähin metrolinja on B/D (Grand Street), F (Delancey Street) ja J/M/Z (Essex Street). Bussi M15 ja Hop on Hop Off -bussit pysähtyvät Grand ja Allen Streetin kulmassa, joka on vain korttelin päässä Orchard Streetistä.
  • Aukioloajat: päivittäin kello 10.00–18.00

Lippuja voi ostaa täältä. Nettisivuilta näet kuinka paljon lippuja eri kierroksille vielä on jäljellä. Tämä on kätevää, jos olet varaamassa lippuja suurelle ryhmälle.

Tenement Museum New Yorkissa - L Clayman 1 Tenement Museum New Yorkissa - Baldizzin perheen keittiö

Oliko artikkelista hyötyä? Suosittele sitä muille antamalla arvosana:

Jatkamalla tämän sivun käyttöä hyväksyt evästeet ja yksityisyyskäytännöt. Lue lisää tästä.

Tilaa uutiskirje

Hae lippuja