Tenement Museum New Yorkissa

Tenement Museum New Yorkissa

Tenement Museum (tenement = vuokratalo) New Yorkissa kertoo kaupungin monien siirtolaisten tarinan. Museo tarjoaa New Yorkin vierailijoille ainutlaatuisen katsauksen New Yorkin historiaan aitojen ihmiskohtaloiden kautta. Innokkaat oppaat kuljettavat vierailijat teemojen mukaan eri asuntoihin ja samalla ajassa taaksepäin. Kierroksella oppii kuinka Lower East Sidesta kasvoi Klein Deutschland, kun itäeurooppalaiset muuttivat New Yorkiin ennen kuin irlantilainen yhteisö asettui sinne aloilleen.

Contents

Tenement Museum New Yorkissa

Tenement Museum, yksi New Yorkin parhaista museoista, sijaitsee Lower East Sidella 97 Orchard Streetillä. Museo perustettiin 1988 ja restauroi kuusi hylättyä huoneistoa alkuperäiseen kuntoonsa. Vuosina 1863–1935 tässä rakennuskompleksissa asui yli 7000 siirtolaista yli 20 maasta. Kaikille asukkaille oli yhteistä yksi asia: he kaikki kohtasivat suuria haasteita erittäin vaikeissa olosuhteissa. Heidän piti tottua uuteen identiteettiin, tehdä kovasti töitä paremman tulevaisuuden eteen ja tukea perheitään hyvin vähin varoin. Asukkaat elivät ilman sähköä, kaasua ja juoksevaa vettä. Takapihan ulkovessa jaettiin 20 muun perheen kanssa.

Tenement Museum New Yorkissa - Asunto Tenement Museum New Yorkissa - Alkuperäinen

Tenement-museon asuntojen opastetut kierrokset

Tenement-museoon voi tutustua kolmella eri tavalla:

 • Apartment Tour – Lähde opastetulle kierrokselle 97 Orchard Streetin asuntoihin
 • Meet the Resident – Tutustu näyttelijän esittämään “asukkaaseen”
 • Neighbourhood Tour – Varaa opastettu kävelykierros Lower East Sidella ja kuule kuinka siirtolaisten suosima alue on muuttunut vuosien saatossa
Ericin vinkki: “Tenement on hauska museo, jos olet jo käynyt tunnetuimmissa museoissa ja haluat tietää lisää tästä sulatusuunista, joka New York oli ja on yhä edelleen. Se sopii erityisen hyvin yhteen Ellis Islandilla sijaitsevan siirtolaismuseon kanssa, sillä näin saat entistä paremman käsityksen siitä, millaista Uuteen maailmaan saapuneiden ihmisten elämä oli.”

Voit vierailla asunnoissa ainoastaan opastetun kierroksen aikana. Usein yksi tai useampi kierros alkaa samaan aikaan, joten kiinnitä huomiota siihen, että olet oikeassa ryhmässä. Tenement Museum tarjoaa monia mielenkiintoisia asuntovierailuja. Tässä muutamia suosikkejani:

Perheyrityksiä (Family Owned)

Tämän kierroksen aikana pääset vierailemaan rakennuksen vanhimmassa asunnossa. 97 Orchardin pohjakerroksessa Schneiderin perhe piti oluttupaa ja asui takahuoneessa. Kuulet, millaista oli omistaa yritys 1870-luvulla. Perheyritykset olivat monien kaupunginosien kulmakiviä, ja niin oli myös Lower East Siden Pikku-Saksassa. Baari oli tärkeä kohtauspaikka saksalaisille siirtolaisille.

 • Kesto: 60 minuuttia
 • Ikäsuositus: yli 6-vuotiaille

Nälänhädän jälkeen (After the Famine)

Tutustu Joseph ja Bridget Mooren perhe-elämään ja siihen, mitä tarkoitti paeta Irlannin suurta nälänhätää ja elää amerikanirlantilaisena New Yorkissa. Monista poliittisista, uskonnollisista ja kulttuurista johtuvista eroista ja ennakkoluuloista huolimatta irlantilaiset pystyivät parantamaan sosioekonomista asemaansa. Maailman suurin ja vanhin Pyhän Patrickin päivän paraati on kiistaton todiste tästä!

 • Kesto: 60 minuuttia
 • Ikäsuositus: yli 5-vuotiaille

Välissään 100 vuotta (100 Years Apart)

Kuule, kuinka siirtolaisnaiset selviytyivät taloudellisten vaikeuksien keskellä. Kierroksen aikana vieraillaan saksalais-juutalaisen Gumpertz-perheen kodissa. Natalie jäi selvitymään yksin arjesta, kun perheenpää katosi yhtäkkiä vuoden 1873 laman (Panic of 1873) aikana. Lama kesti kolme vuotta, jonka aikana tapahtui paljon vararikkoja ja lakkoja. 100 vuotta myöhemmin rouva Wong kohtaa samankaltaisia vaikeuksia Chinatownin vaatepajassaan.

 • Kesto: 75 minuuttia
 • Ikäsuositus: yli 5-vuotiaille
Ericin vinkki: “Jos haluaa ottaa kaiken mahdollisen irti museokäynnistä, suosittelen katsomaan elokuvan “The Immigrant” etukäteen. Elokuvassa näyttelevät Joaquin Phoenix, Jeremy Renner ja Marion Cotillard. Suosittelen elokuvaa, jos siirtolaisten historia ja elinolot kiinnostavat.”

Käytännön tietoa

Museoon on suositeltavaa saapua vähintään 15 minuuttia ennen kierroksen alkua. Odottaessa kannattaa vilkaista museokaupan tarjonta.

 • Sijainti: 103 Orchard Street, Orchard ja Delancey Streetin kulmassa
 • Ohjeet: Lähin metrolinja on B/D (Grand Street), F (Delancey Street) ja J/M/Z (Essex Street). Tai mene bussilla M15 Allen/Grand Streetin pysäkille. Hop on Hop Off -bussit pysähtyvät lähistöllä SoHossa.
 • Aukioloajat: päivittäin kello 10.00–18.00
 • Ikäraja: Alle 5-vuotiaat lapset eivät voi osallistua useimpiin huoneistokierroksiin, mutta he ovat tervetulleita naapurustokierroksille ja “Meet the Resident” -kokemukseen.

Lippuja voi ostaa täältä. Nettisivuilta näet kuinka paljon lippuja eri kierroksille vielä on jäljellä. Tämä on kätevää, jos olet varaamassa lippuja suurelle ryhmälle.

Tenement Museum New Yorkissa - Siirtolaiset Tenement Museum New Yorkissa - Ennallistettu asunto

Oliko artikkelista hyötyä? Suosittele sitä muille antamalla arvosana:

Jatkamalla tämän sivun käyttöä hyväksyt evästeet ja yksityisyyskäytännöt. Lue lisää tästä.

Tilaa uutiskirje

Hae lippuja