Tenement Museum New Yorkissa

Tenement Museum New Yorkissa

Tenement Museum (tenement = vuokratalo) New Yorkissa kertoo kaupungin monien siirtolaisten tarinan. Museo on hauska vaihtoehto, jos olet jo käynyt tunnetuimmissa museoissa ja haluat oppia ymmärtämään paremmin, miksi kaupunkia kutsutaan sulatusuuniksi (melting pot). Tenement Museum perustettiin 1988 ja se restauroi kuusi huoneistoa alkuperäiseen kuntoonsa. Museo tarjoaa New Yorkin vierailijoille ainutlaatuisen katsauksen New Yorkin historiaan. Innokkaat oppaat kuljettavat vierailijat eri asuntojen läpi ja samalla ajassa taaksepäin. Kierroksella oppii kuinka alueesta kasvoi “Klein Deutschland”, pieni Saksa, kun itäeurooppalaiset muuttivat New Yorkiin ennen kuin irlantilainen yhteisö asettui sinne aloilleen.

Lower East Side

Tenement Museum, yksi New Yorkin parhaista museoista, sijaitsee Lower East Sidella 97 Orchard Streetillä. Tällä paikalla sijaitsi rakennuskompleksi, jossa asui yli 7000 siirtolaista yli 20 maasta vuosina 1863–1935. Kaikille asukkaille oli yhteistä yksi asia: he kaikki kohtasivat suuria haasteita erittäin vaikeissa olosuhteissa. Heidän piti tottua uuteen identiteettiin, tehdä kovasti töitä paremman tulevaisuuden eteen ja tukea perheitään hyvin vähin varoin. Voitko kuvitella eläväsi ilman sähköä, kaasua ja juoksevaa vettä? Tai mieti takapihan ulkovessaa, jonka jaoit kahdenkymmenen muun perheen kanssa?

Tenement Museum New Yorkissa - 1960-luku Saez Valez Tenement Museum New Yorkissa - L Clayman

Tenement-museon asuntojen opastetut kierrokset

Tenement-museoon voi tutustua kolmella eri tavalla:

 • Tutustu 97 Orchard Streetin asuntoon
 • Tutustu asunnon asukkaisiin, joita näyttelijät esittävät
 • Varaa opastettu kierros Lower East Sidella ja opi kuinka siirtolaiskunta kasvoi vuosien saatossa

Huomio: Voit vierailla asunnoissa ainoastaan opastetun kierroksen aikana. Alta löydät listan kierrosvaihtoehdoista, jotka ovat tällä hetkellä tarjolla. Usein yksi tai useampi kierros alkaa samaan aikaan, joten kiinnitä huomiota siihen, että olet oikeassa ryhmässä. Valokuvien ottaminen sisällä ei ole sallittua.

Kauppaelämää (Shop Life)

Tässä kellarissa on nähty monta eri kauppaa vuosien saatossa. Opas esittelee saksalaisen John ja Caroline Schneiderin, jotka pitävät baaria vuonna 1870. Interaktiivisen mediashow’n avulla kuullaan kosher-lihamestarin tarina 1900-luvulta, pörssimeklarin tarina 1930-luvulta ja alusvaateliikkeen omistajien tarina 1970-luvulta.

Kesto: 1,5 tuntia
Suositusikä: yli 12-vuotta täyttäneille

Hikipajan työntekijät (Sweatshop Workers)

Vieraile puolalaisen Levinen perheen luona ja liettualaisen Rogarshevskyn perheen luona 1900-luvun alussa, kun Lower East Side oli yksi maailman tiheimmin asutettuja alueita. Perheillä oli vaatekauppa 97 Orchard Streetillä. Näet ja kuulet kuinka siirtolaiset – vaikeuksista huolimatta – pitivät työn, uskonnon ja perhe-elämän tasapainossa. Naapuruston kova kilpailu ei tehnyt tilanteesta yhtään helpompaa: alueella toimi ainakin yli 100 vaatteiden tekijää samaan aikaan.

Kesto: yksi tunti
Ikäsuositus: yli 8-vuotiaille

Voit osallistua kahden tunnin pidennetylle kierrokselle. Tähän sisältyy keskustelu kierroksen eri teemoista. Ikäsuositus yli 12-vuotiaille.

Tenement Museum New Yorkissa - Kiinalainen hikipaja Tenement Museum New Yorkissa - Levine Parlor Battman Studios

Kovat ajat (Hard Times)

Tämä on yksi vaikuttavimmista kierroksista, jonka aikana vieraillaan saksalais-juutalaisen Gumpertz-perheen luona. Perheen mies katosi yhtäkkiä vuoden 1873 laman (Panic) aikana. Lama kesti kolme vuotta, jonka aikana tapahtui paljon vararikkoja ja lakkoja. Kierroksen aikana pääsee myös näkemään kuinka italialais-katolinen Baldizzin perhe eli ja selvisi 1930-luvun lamasta (the Great Depression).

Kesto: 1 tunti
Ikäsuositus: yli 12-vuotiaille

Voit myös halutessasi osallistua laajemmalle kahden tunnin kierrokselle. Kierroksen aikana voit keskustella kokemuksista yksityiskohtaisemmin oppaan ja muiden osallistujien kanssa. Ikäsuositus on yli 12-vuotiaille.

Ulkopuoliset irlantilaiset (Irish Outsiders)

1800-luvulla siirtolaisperheet joutuivat muuttamaan keskimäärin kerran vuodessa. Niin teki myös Moore-perhe. Irlantilais-katolisen perheen isä alkoi tienaamaan enemmän rahaa ja heidän oli mahdollista muuttaa rikollisesta Five Pointsista 97 Orhacrd Streetille. Saksalainen yhteisö ei kuitenkaan ottanut heitä avosylin vastaan, vaan kohteli heitä kuin ulkopuolisia samaan aikaan kun perhe menetti lapsensa 1869 ja joutui käymään sitä läpi.

Kesto: 1 tunti
Ikäsuositus: yli 12-vuotiaille

Tutustu 97 Orchardiin (Exploring 97 Orchard)

Kurkista Tenement-museon kulissien taakse. Jokainen Orchard 97 osoitteessa asunut perhe jätti sinne jälkensä, sen ajan trendien ja lakien mukaan. Näet kuinka ammattilaiset, kuraattorit ja arkeologit ovat yhteistyössä tuoneet rakennuksen historian esille. Ota huomioon: Tämä kierros järjestetään vain torstaisin.

Kesto: 1,5 tuntia
Ikäsuositus: yli 12-vuotiaille

Ericin vinkki: Jos haluaa ottaa kaiken mahdollisen irti museokäynnistä, suosittelen katsomaan elokuvan “The Immigrant” etukäteen. Elokuvassa näyttelevät Joaquin Phoenix, Jeremy Renner ja Marion Cotillard. Suosittelen elokuvaa, jos siirtolaisten historia ja elinolot kiinnostavat.

Käytännön tietoa

Ostetut liput pitää lunastaa museolla tuntia ennen kierroksen alkua. On suositeltavaa tulla paikalle vähintään 15 minuuttia ennen kierroksen alkua. Odottaessa kannattaa vilkaista museon lahjatavarakauppa. Voit myös katsoa johdantofilmin, joka selittää lyhyesti miten museo perustettiin ja kertoo eri kierroksista.

 • Sijainti: 103 Orchard Street, Orchard ja Delancey Streetin kulmassa.
 • Ohjeet: Lähin metrolinja on B/D (Grand Street), F (Delancey Street) ja J/M/Z (Essex Street). Bussi M15 ja Hop on Hop Off -bussit pysähtyvät Grand ja Allen Streetin kulmassa, joka on vain korttelin päässä Orchard Streetistä.
 • Aukioloajat:
  • pe–ke kello 10.00–18.30
  • to kello 10.00–20.30

Lippuja voi ostaa täältä. Nettisivuilta näet kuinka paljon lippuja eri kierroksille vielä on jäljellä. Tämä on kätevää, jos olet varaamassa lippuja suurelle ryhmälle.

Tenement Museum New Yorkissa - L Clayman 1 Tenement Museum New Yorkissa - Baldizzin perheen keittiö

Oliko artikkelista hyötyä? Suosittele sitä muille antamalla arvosana:

Jatkamalla tämän sivun käyttöä hyväksyt evästeet ja yksityisyyskäytännöt. Lue lisää tästä.

Tilaa uutiskirje

Hae lippuja