Kolumbuksen päivä New Yorkissa 2024

Kolumbuksen päivä New Yorkissa

Kolumbuksen päivää (Columbus Day) vietetään New Yorkissa lokakuussa. Kristoffer Kolumbuksen kunniaksi järjestetty suuri paraati kulkee Fifth Avenueta pitkin ja tuo yhteen etupäässä juuriaan vaalivia amerikanitalialaisia. New Yorkissa juhlapäivää vietetään sekä italo-amerikkalaisen kulttuuriperinnön päivänä (Italian American Heritage Day) että alkuperäiskansojen päivänä (Indigenous Peoples’ Day).

Contents

Kolumbuksen päivän historia

Kristoffer Kolumbus (Christopher Columbus,1451–1506) syntyi Italiassa ja oli tutkimusmatkailija sekä merenkulkija. Hän uskoi, että Länsi-Intian liittovaltioon oli olemassa lyhyempi reitti. Espanjan katoliset monarkit Kuningatar Isabella ja Ferdinand Aragonialainen rahoittivat hankkeen. Kolumbus seilasi kolmella aluksella Espanjasta länteen. Kolumbus näki Amerikan ensimmäisen kerran 12.10.1492. Kun hän saapui Amerikan mantereelle, luuli hän olevansa Intiassa ja nimesi siellä asuvat alkuperäiskansalaiset siksi intiaaneiksi.

Ensimmäinen muistojuhla Kolumbukselle pidettiin 1792. Silloin oli tullut kuluneeksi 300 vuotta siitä kun hän ensimmäisen kerran astui Amerikan maalle. Italialais-amerikkalaiset pitävät Kolumbusta sankarinaan, koska Kristoffer Kolumbus oli italialainen ja osa heidän kulttuuriaan. Heidän yhteisönsä onkin ollut mukana muokkaamassa tätä juhlapäivää. 12.10.1866 New Yorkin italialainen yhteisö järjesti juhlan Amerikan löytämisen kunniaksi ja niin syntyi Kolumbuksen päivä. Kristoffer Kolumbuksen patsas pystytettiin Columbus Avenuelle vuonna 1892.

Kolumbuksen päivä New Yorkissa - St. Patrick's Cathedral Kolumbuksen päivä New Yorkissa - Orkesteri

Milloin Kolumbuksen päivä on?

Kolumbuksen päivä on lokakuun toinen maanantai. Tämä on suurin piirtein se vuodenaika kun Kolumbus ensimmäisen kerran saapui Amerikkaan. Vuonna 2024 Kolumbuksen päivä on 14.10.

Mitä Kolumbuksen päivänä voi tehdä?

Kolumbuksen päivänä järjestetään jokavuotinen iso paraati: Columbus Day Parade, johon ottaa osaa 35 000 ihmistä. Miljoonat saapuvat katsomaan tapahtumaa paikan päälle ja yli miljoona ihmistä seuraa sitä televisiosta.

Kolumbuksen päivä New Yorkissa - Columbia Association Kolumbuksen päivä New Yorkissa - Paraati

Kulkue starttaa Fifth Avenuen ja 44th Streetin kulmalta ja jatkaa pohjoiseen Fifth Avenueta pitkin kohti 72nd Streetiä. Varmista, että seisot hyvällä paikalla Fifth Avenuen varrella. Paraati alkaa kello 11.30 ja päättyy kello 15.00.

Kaupungista löytyy useita italialaisia ravintoloita, joten sinulla on runsaasti teemaan sopivia illallisvaihtoehtoja. Yksi suosikkipaikoistani on Carmine’s. Tämä perinteinen italialais-amerikkalainen perheravintola tarjoilee isoja annoksia, jotka on tarkoitettu jaettavaksi.

Mitä Kolumbuksen päivän vietolta voi odottaa?

Kolumbuksen päivä on virallinen pyhäpäivä. Koulut ja hallitukset ovat kiinni. Fifth Avenuella on todella ruuhkaista paraatista johtuen, joten siellä shoppailu kannattaakin suunnitella jollekin toiselle päivälle.

Oliko artikkelista hyötyä? Suosittele sitä muille antamalla arvosana:

Jatkamalla tämän sivun käyttöä hyväksyt evästeet ja yksityisyyskäytännöt. Lue lisää tästä.

Tilaa uutiskirje

Hae lippuja