Suomalaiset New Yorkissa

Suomalaiset New Yorkissa

Pohditko mistä löytyisivät suomalaiset New Yorkissa tai oletko kiinnostunut suomalaisten siirtolaishistoriasta? New York on todellinen kulttuurien sulatusuuni, jonne myös suomalaiset ovat löytäneet tiensä 1800-luvun lopulta lähtien paremman elämän, vapauden ja amerikkalaisen unelman toivossa. Nykyään New Yorkissa toimii useita suomalaisia organisaatioita, yrityksiä ja yhdistyksiä, jotka palvelevat sekä matkailijoita että maahan pysyvästi muuttaneita suomalaisia.

Contents

Finntowns – New Yorkin suomalaiskorttelit

Siirtolaisinstituutin tilastojen mukaan vuosien 1870–1945 aikana noin 370 000 suomalaista lähti siirtolaisina Yhdysvaltoihin ja asettui asumaan eri puolille maata. Yksi tärkeimmistä suomalaisten maihinnousupaikoista uudelle mantereelle oli New Yorkissa sijaitseva Ellis Island. Saavuttuaan New Yorkiin suomalaiset siirtolaiset muodostivat työväenluokan asuttamia yhteisöjä mm. Harlemiin sekä Brooklynin Sunset Parkiin, jonne perustettiin suomalaisia yrityksiä, sanomalehtiä, poliittisia ja uskonnollisia ryhmiä. Näiden alueiden lähistöltä ei tosin enää tänä päivänä löydy suomalaisia yrityksiä, sillä sittemmin suomalaiset ovat sulautuneet muuhun väestöön, ja monet aikoinaan aktiiviset suomalaisalueet ovat väestön vanhetessa kadonneet.

Kaupungista voi kuitenkin vielä löytää suomalaisten siirtolaisten jälkiä. Esimerkiksi Sunset Parkista löytyy tiekyltti Finlandia Street, joka sijaitsee 40th Streetin ja 8th Avenuen kulmassa. 816 & 826 43rd Streetillä sijaitsevat puolestaan suomalaisen asunto-osuuskunnan (Finnish Home Building Association) omistamat rakennukset, joiden sisäänkäynnin yläpuolella lukee “ALKU” ja “ALKU TOINEN”.

Ericin vinkki: Jos olet kiinnostunut suomalaisten siirtolaishistoriasta Yhdysvaltoihin, suosittelen vierailua Ellis Islandin museoon. Siellä voit tutustua digitaalisiin maahanmuuttoarkistoihin ja etsiä tietokannasta tietoa esimerkiksi omien sukujuuriesi yhteyksistä Amerikan siirtolaisiin.

Suomalaiset New Yorkissa - Ellis Islandin siirtolaismuseo Suomalaiset New Yorkissa - Ellis Island

Suomalaiset instituutiot ja organisaatiot New Yorkissa

Tänä päivänä New Yorkissa toimii useiden suomalaisyritysten lisäksi organisaatioita ja yhdistyksiä, jotka toimivat suomalaisyhteisön kohtaamispaikkoina, edustavat suomalaista kulttuuria ja tukevat kaupungissa asuvia suomalaisia sekä matkailijoita. Olen listannut alle New Yorkissa sijaitsevia organisaatioita:

Suomen pääkonsulaatti New Yorkissa

New Yorkissa toimii Suomen pääkonsulaatti, jonka valvoo Suomen kansalaisten etuja, avustaa kriisitilanteissa ja tarjoaa konsulaattipalveluja (esim. passi- ja neuvontapalveluja). Käänny heidän puoleensa, jos tarvitset apua hätätilanteessa, passin uusimisessa (esimerkiksi kadonneen tai varastetun tilalle) tai jos sinulla on kysymyksiä virallisiin lupa-asioihin liittyen.

Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutti

Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutti perustettiin vuonna 1990, ja se toimii nykytaiteen, designin ja arkkitehtuurin edistämiseksi Yhdysvalloissa. Kulttuuri-instituutti tuottaa ja järjestää näyttelyitä ja tapahtumia sekä tekee yhteistyötä paikallisten museoiden, gallerioiden ja muiden ammattilaistahojen kanssa.

Finland Center Foundation (FCF)

Toinen New Yorkissa majaansa pitävä kulttuuri-yhdistys on Finland Center Foundation (FCF), joka on suomalaisen ja amerikkalaisen kulttuurin, kaupankäynnin ja yhteisön kohtauspaikka. FCF tukee Suomi-Amerikka yhdistyksiä suur-New Yorkin alueella.

Scandinavia House

Pohjoismaalaista kulttuuria ja elämäntyyliä esittelevä Scandinavia House kerää tapahtumiinsa vuosittain yli 1,5 miljoonaa kävijää. Scandinavia House järjestää näyttelyjä, esityksiä, luentoja, elokuvanäytöksiä ja paljon muita tapahtumia.

New Yorkin Suomikirkko (New York Finnish Lutheran Congregation)

New Yorkissa toimii suomenkielinen seurakunta New York Finnish Lutheran Congregation, joka tunnetaan myös New Yorkin Suomikirkkona. Se palvelee pysyvästi Yhdysvalloissa asuvia suomenkielisiä henkilöitä ja amerikansuomalaisia, mutta myös maassa lyhytaikaisemmin oleskelevia tai vierailevia. Suomikirkko järjestää tapahtumia erityisesti suomalaisten juhlapyhien aikaan. Tutustu heidän tapahtumakalenteriinsa, mikäli matkasi ajoittuu pääsiäiseen, juhannukseen tai joulukuulle. Lisäksi New Yorkissa on muitakin luterilaisia kirkkoja, jotka palvelevat myös suomalaisia.

Oliko artikkelista hyötyä? Suosittele sitä muille antamalla arvosana:

Jatkamalla tämän sivun käyttöä hyväksyt evästeet ja yksityisyyskäytännöt. Lue lisää tästä.

Tilaa uutiskirje

Hae lippuja