National Museum of the American Indian New Yorkissa

National Museum of the American Indian New Yorkissa

Pohjois-Amerikan intiaaneista kertova museo New Yorkissa (National Museum of the American Indian) on todella käynnin arvoinen. Olitpa sitten New Yorkissa ensikertaa tai konkari, tarjoaa tämä museo mielenkiintoisen vierailun. National Museum of the American Indian on osa Smithsonian-instituuttia, joka sijaitsee Washington D.C.:ssä. Smithsonian on maailman laajin koulutus- ja tutkimuslaitos ja Yhdysvaltain rahoittama – siksi museoon on ilmainen sisäänpääsy!

Fort Amsterdam

Ilmainen sisäänpääsy ei kuitenkaan ole ainoa syy vierailla museossa. Metrolinjat 4 ja 5 pysähtyvät Bowling Green -asemalla ja metro 1 pysähtyy South Ferry -asemalla. Kun pääset ylös kadulle, et voi olla huomaamatta rakennusta. Museo on U.S. Custom House -rakennuksessa. Ylväät pylväät ja iso porraskäytävä saavat sen näyttämään kreikkalaiselta temppeliltä. Kauniilla rakennuksella on pitkä historia. Se on rakennettu hollantilaisten vuonna 1625 rakentaman Fort Amsterdamin raunioista. Fort Amsterdam -linnake rakennettiin suojaamaan New Amsterdamin satamaa. Siitä tuli myös hollantilaisten ja Amerikan alkuperäiskansojen kohtaamispaikka, jossa he vaihtoivat turkiksia ja tietoa meri- ja kauppareiteistä. Keskustelu ei kuitenkaan aina pysynyt rauhallisena. Myös englantilaiset, joille New Amsterdam myytiin vuonna 1664, riitelivät Amerikan alkuperäiskansojen kanssa. Museon sijainti U.S. Custom Housessa ei siis ole täysin sattumaa, vaan hollantilaiset kohtasivat Amerikan alkuperäiskansat ensimmäistä kertaa 1600-luvulla samalla paikalla.

Kansakuntien kirjo (Infinity of Nations)

Museon pysyvä näyttely, “Infinity of Nations”, kertoo eri intiaaniheimojen historiasta ja taiteesta. Näyttely on pieni osa rikkaan newyorkilaisen George Gustav Heyen (1874-1957) kokoelmasta, jonka hän keräsi matkoillaan Pohjois-, Keski- ja Etelä-Amerikassa. Museon sisäänkäynniltä näet pitkän, ovaalin käytävän päässä sisääntulon tähän näyttelyyn. Kun olet aulassa, katso ylöspäin. Aulan katto on koristeltu kauniilla maalauksilla entisestä satamasta. Näet kattavassa näyttelyssä intiaanien vaatteita, työkaluja ja taidetta, jotka on jaettu elinpaikan mukaan.

Museum of the American Indian New Yorkissa - rakennus Amerikanintiaanien kansallismuseo New Yorkissa

Omaha-heimo ja Apsáalake-heimo

Voit aloittaa kierroksen keskeltä, jossa esillä ovat Omaha- ja Apsáalake-heimot Yhdysvaltain keskilännestä. Esillä on esimerkiksi varakkaan Omaha-heimon Inshata-Theumban hääpuku ja Apsáalake-heimon sotapuku, jonka sai suoritettuaan merkittäviä sotatehtäviä. Sotapuku on tehty buffalonnahasta ja koristeltu piirroksilla kantajansa saavutuksista. Vain kaksi sotapukua on säästynyt ja ne on restauroitu. Museota kiertäessä huomaa, että eri heimojen tyylit vaihtelivat paljon. Seminole-heimo käytti paljon punaista kun taas Lakota-heimo suosi keltaista ja sinistä. Työkalut on tehty asuinpaikan mukaan. Yksi heimo keskittyi täysin puutöihin, kun taas toinen oli kiinnostunut keramiikasta ja kivitöistä. Ovaalin käytävän oikealta puolelta löytyy nuorten alkuperäisasukkaiden modernin taiteen näyttely. Kerrosta alempaa löytyy tanssi- ja musiikkiesityksiä. Katso ohjelma museon nettisivuilta.

Museo opettaa hauskalla tavalla mistä nykypäivän amerikkalainen kulttuuri on peräisin. Varaa 1–1,5 tuntia aikaa museossa käyntiin. Museo sopii myös erinomaisesti lapsille. Sisäänkäynnin vieressä sijaitsevasta kirjastosta löytyy opettavaisia pelejä ja alakerrassa on iso tiipii, jossa luetaan intiaanisatuja.

Käytännön tietoa

  • Aukioloajat:
    • Museo on auki maanantaista perjantaihin
    • Suljettu la ja su
  • Sijainti: One Bowling Green
  • Ilmainen sisäänpääsy

National Museum of the American Indianin lisäksi muista katsoa myös muut New Yorkin parhaat museot.

Museum of the American Indian New York Cityssa

Oliko artikkelista hyötyä? Suosittele sitä muille antamalla arvosana:

Jatkamalla tämän sivun käyttöä hyväksyt evästeet ja yksityisyyskäytännöt. Lue lisää tästä.

Tilaa uutiskirje

Hae lippuja