National Museum of the American Indian New Yorkissa

National Museum of the American Indian museo

National Museum of the American Indian New Yorkissa on Amerikan alkuperäiskansoista kertova museo ja todella käynnin arvoinen. Olitpa sitten New Yorkissa ensikertaa tai konkari, tarjoaa tämä museo mielenkiintoisen vierailun. National Museum of the American Indian on osa Smithsonian-instituuttia, joka sijaitsee Washington D.C.:ssä. Smithsonian on maailman laajin koulutus- ja tutkimuslaitos ja Yhdysvaltain rahoittama – siksi museoon on ilmainen sisäänpääsy!

Contents

Museum of the American Indian & U.S. Custom House

Amerikan intiaanien kansallismuseo New Yorkissa esittelee alkuperäiskansojen taidetta ja kulttuuria. Museo sijaitsee entisellä tullikamarilla nimeltä Alexander Hamilton U.S. Custom House. Kauniilla rakennuksella on pitkä historia. Se on rakennettu hollantilaisten vuonna 1625 rakentaman Fort Amsterdamin raunioista. Fort Amsterdam -linnake rakennettiin suojaamaan New Amsterdamin satamaa.

Paikasta tuli myös hollantilaisten ja Amerikan alkuperäiskansojen kohtaamispaikka, jossa he vaihtoivat turkiksia ja tietoa meri- ja kauppareiteistä. Keskustelu ei kuitenkaan aina pysynyt rauhallisena. Myös englantilaiset, joille New Amsterdam myytiin vuonna 1664, riitelivät Amerikan alkuperäiskansojen kanssa. Museon sijainti U.S. Custom Housessa ei siis ole täysin sattumaa, vaan hollantilaiset kohtasivat Amerikan alkuperäiskansat ensimmäistä kertaa 1600-luvulla samalla paikalla.

Ericin vinkki: “Eric’s New York -sovelluksestani löytyvä “Downtown Manhattan” -kävelyreitti kulkee National Museum of the American Indianin ohi, joten reitiltä voi kätevästi poiketa museeon. Museovierailun voi myös helposti yhdistää käyntiin Vapaudenpatsaalla, sillä lauttojen lähtöpaikka sijaitsee lähistöllä.”

Kansakuntien kirjo (Infinity of Nations)

Museon pysyvä näyttely, “Infinity of Nations”, kertoo eri intiaaniheimojen historiasta ja taiteesta. Näyttely on pieni osa rikkaan newyorkilaisen George Gustav Heyen (1874-1957) kokoelmasta, jonka hän keräsi matkoillaan Pohjois-, Keski- ja Etelä-Amerikassa.

Lower Manhattanilla sijaitsevan museon sisäänkäynniltä näet pitkän, ovaalin käytävän päässä sisääntulon tähän näyttelyyn. Kun olet aulassa, katso ylöspäin. Aulan katto on koristeltu kauniilla maalauksilla entisestä satamasta. Näet kattavassa näyttelyssä intiaanien vaatteita, työkaluja ja taidetta, jotka on jaettu elinpaikan mukaan.

Museum of the American Indian New Yorkissa - Näyttely Museum of the American Indian New Yorkissa - Esineitä

Omaha-heimo ja Apsáalake-heimo

Voit aloittaa kierroksen keskeltä, jossa esillä ovat Omaha- ja Apsáalake-heimot Yhdysvaltain keskilännestä. Esillä on esimerkiksi varakkaan Omaha-heimon Inshata-Theumban hääpuku ja Apsáalake-heimon sotapuku, jonka sai suoritettuaan merkittäviä sotatehtäviä. Sotapuku on tehty buffalonnahasta ja koristeltu piirroksilla kantajansa saavutuksista. Vain kaksi sotapukua on säästynyt ja ne on restauroitu.

Museota kiertäessä huomaa, että eri heimojen tyylit vaihtelivat paljon. Seminole-heimo käytti paljon punaista kun taas Lakota-heimo suosi keltaista ja sinistä. Työkalut on tehty asuinpaikan mukaan. Yksi heimo keskittyi täysin puutöihin, kun taas toinen oli kiinnostunut keramiikasta ja kivitöistä. Ovaalin käytävän oikealta puolelta löytyy nuorten alkuperäisasukkaiden modernin taiteen näyttely. Kerrosta alempaa löytyy tanssi- ja musiikkiesityksiä. Katso ohjelma museon nettisivuilta.

Ericin vinkki: “Museo opettaa hauskalla tavalla nykypäivän Amerikan alkuperää. Varaa 1–1,5 tuntia aikaa museossa käyntiin. Museo sopii myös erinomaisesti lapsille. Sisäänkäynnin vieressä sijaitsevasta kirjastosta löytyy koko perheen toimintakeskus, jossa lapset voivat pelata opettavaisia pelejä Amerikan alkuperäiskansojen elämästä.”

Käytännön tietoa

  • Aukioloajat: päivittäin klo 10.00 – 17.00
  • Sijainti: One Bowling Green
  • Miten kulkea museoon:  Metrolinjat 4 ja 5 pysähtyvät Bowling Green -asemalla ja metro 1 pysähtyy South Ferry -asemalla. Katutasossa et voi olla huomaamatta rakennusta. Ylväiden pylväiden ja ison porraskäytävän ansiosta U.S. Custom House näyttää kreikkalaiselta temppeliltä.
  • Sisäänpääsy: ilmainen

National Museum of the American Indianin lisäksi muista katsoa myös muut New Yorkin parhaat museot.

Museum of the American Indian New Yorkissa - Rakennus

Oliko artikkelista hyötyä? Suosittele sitä muille antamalla arvosana:

Jatkamalla tämän sivun käyttöä hyväksyt evästeet ja yksityisyyskäytännöt. Lue lisää tästä.

Tilaa uutiskirje

Hae lippuja