Flatiron Building New Yorkissa

Flatiron Building New Yorkissa

Flatiron Building New Yorkissa tunnetaan myös nimellä Flat Iron Building. Se on yksi Ison Omenan tunnetuimmista maamerkeistä. Kiilamuotonsa vuoksi tästä New Yorkin kolmikulmaisesta rakennuksesta käytetään Suomessa myös nimeä Silitysrautatalo. Rakennus sijaitsee Fifth Avenuen ja East 23rd Streetin kulmassa Manhattanilla.

Contents

Käytännön tietoa: Flatiron NY

New Yorkista tulee ilman muuta ensimmäisenä mieleen sen siluetti, skyline, ja sen ohella Vapaudenpatsas, Brooklynin silta ja tietenkin Flatiron Building. Upea rakennus on todellinen katseenvangitsija, josta saa hienoja kuvia. Olet ehkä pohtinut mistä nimi Flatiron tulee. Englanninkielinen “flat iron” tarkoittaa vanhanajan silitysrautaa. Nimi viittaa siis rakennuksen erikoiseen muotoon.

Flatiron Buildingin pohjapiirros muistuttaa teräväkulmaista, tasakylkistä kolmiota eli rakennuksen kantasivu on lyhyempi sen kaksi pidempää kylkisivua. Tämän ymmärtää heti, jos rakennusta katsoo tarkemmin, etenkin ylhäältäpäin. Vaikka Flatiron Building ei ole ainoa kolmikulmainen rakennus maailmassa, se on epäilemättä tunnetuin!

Missä Flatiron Building sijaitsee?

Sanotaan, että silmiinpistävän muotonsa vuoksi Flatiron Buildingia ei voi olla huomaamatta. Kaukaa katsottuna Flatironin muoto ja väri sekoittuvat kuitenkin ympäröiviin rakennuksiin, joten älä ole huolissasi, jos et löydä sitä heti. Voit suunnistaa kuuluisalle maamerkille käyttämällä ilmaista sovellustani Eric’s New York App.

Jos tarvitset Flatiron Buildingin tarkan sijainnin, löydät sen osoitteesta 175 Fifth Avenue (East 23rd ja 22nd Streetin välissä) Flatiron Districtillä. Kyllä vain, kaupunginosa sai nimensä sen kuuluisasta pilvenpiirtäjästä! Naapurusto nimettiin 1980-luvulla houkuttelemaan uusia asunnonostajia ja vuokralaisia. Sitä ennen alue tunnettiin useiden lelutehtaidensa takia nimellä “Toy District”.

Mitä Flatiron Buildingin sisällä on?

Saan usein sähköposteja, joissa kysytään, voiko Flatiron Buildingissa käydä sisällä ja miltä Flatiron Building näyttää sisäpuolelta. Vastaukseni voi olla pettymys, sillä rakennus on pääasiassa toimistotilaa. Tämän vuoksi Flatiron ei ole nähtävyys, jossa voit käydä sisällä kuten Empire State Buildingissa. Rakennuksen maagisuus johtuu lähinnä sen ulkomuodosta, joten käynti Flatiron Building sisällä ei ole tarpeen. Maamerkki on kaikessa kauneudessaan valokuvauksen kohteena!

Kuinka korkea Flatiron Building on?

Kun seisot Flatiron Buildingin edessä, tämä on ilman muuta vaikuttava kokemus. Katse suuntautuu automaattisesti alhaalta ylös ja jotkut miettivät varmasti kuinka korkea Flatiron Building itse asiassa on.

Flatiron Buildingin korkeus on tasan 86,9 metriä ja siksi se on kääpiö Ison Omenan pilvenpiirtäjien joukossa; erityisesti verrattuna Empire State Buildingiin (381 metriä ilman huippua) tai One World Trade Centeriin (417 metriä ilman huippua). Mutta koolla ei tietenkään ole väliä: Flat Iron Building tekee vaikutuksen jo pelkästään kauniilla ulkomuodollaan.

Flatiron Building New Yorkissa - Näkymä Flatiron Building New Yorkissa - Kello Flatiron Buildingin luona

New York Flatiron elokuvissa ja tv-sarjoissa

New Yorkin silitysrautatalosta on tullut vuosien saatossa merkittävä New Yorkin symboli, joten ei ole mikään ihme, että Flatiron Building näkyy usein elokuvissa ja televisiosarjoissa. Kun Yhdysvaltain armeija ei ole tuhoamassa rakennusta vahingossa (kuten vuoden 1998 Godzilla-elokuvassa), se näytetään usein taustakulissina kohtauksen vaihtuessa esimerkiksi  tv-sarjassa Frendit. Flatiron tuli tunnetuksi myös “Spider-Man”-trilogiassa sanomalehti Daily Buglen toimituksena.

Haluatko tietää enemmän New Yorkin kuuluisista kuvauspaikoista? Lähde siinä tapauksessa New Yorkin tv- ja elokuvakierrokselle näkemään omin silmin kaupungin legendaarisimmat kuvauspaikat.

Flatiron Buildingin historia

New Yorkin Flatiron Building ei tarkkaan ottaen ollut New Yorkin ensimmäinen pilvenpiirtäjä, kuten usein uskotaan. Tämä titteli kuuluu Tower Buildingille. 11-kerroksinen rakennus valmistui vuonna 1889. Flatiron Building rakennettiin vuonna 1902, kolmetoista vuotta Tower Buildingin valmistumisen jälkeen. Tower Buildingia ei kuitenkaan ole enää olemassa, sillä se purettiin jo vuonna 1913. Tämän takia New Yorkin vanhin pilvenpiirtäjä (joka on edelleen pystyssä) on käytännössä Flatiron Building.

Rakennuksen historia alkaa arkkitehti Daniel Burnhamista, joka valittiin suunnittelemaan ja rakentamaan Flatiron Building. Burnham oli elinaikanaan yksi Yhdysvaltojen tunnetuimmista arkkitehdeistä. Aluksi hänen uskalias hankkeensa sai osakseen paljon pilkkaa New Yorkin sanomalehdiltä. New York Tribune kuvaili hänen työtään “surkeaksi kakkuviipaleeksi” ja “New Yorkin suurimmaksi elottomaksi häiriköksi”.

Onneksi ihmiset hyväksyivät heti Fuller Buildingin (joka on rakennuksen oikea alkuperäinen nimi) ja nimesivät sen itse pidemmittä puheitta Flatiron Buildingiksi. Uuden teräsrunkorakenteen ansiosta rakentaminen kesti vain yhden vuoden. Tämä eittämättä vahvisti rakennuksen kasvavaa mainetta.

Flatironissa on 22 kerrosta, jotka suunniteltiin alusta alkaen toimistotiloiksi. Vuonna 1959 rakennukseen muutti kustantamo St. Martin’s Press, joka vuokrasi vaiheittain lisäkerroksia toimistokäyttöön ja vuodesta 2004 se oli itse asiassa rakennuksen ainoa vuokralainen. Viimeisimmän jättiremontin jälkeen Flatiron New York toimii edelleen toimistorakennuksena.

Vuonna 1989 New York Flatiron valittiin historiallisesti merkittäväksi maamerkiksi (National Historic Landmark), mikä vain lisäsi sen suosiota. Rakennuksen arvo on tällä hetkellä 190 miljoonaa dollaria. Pidä siis valokuvaa ottaessasi mielessä, että kameran edessä on hyvin kallis silitysrauta.

Flatiron Building New Yorkissa - Madison Square Park Flatiron Building New Yorkissa - Flatiron Building yöllä

Miksi Flatiron Building on niin kuuluisa?

Flatiron Building New Yorkissa tunnetaan rakennuksen erikoisen muodon ja muutaman muun seikan takia. Lue lisää.

Voiko Flatiron Buildingissa käydä sisällä?

Flatiron Building ei ole näköalatasanne, kuten vaikkapa Empire State Building. Rakennuksessa on enimmäkseen toimistoja.

Missä päin New Yorkia Flatiron Building sijaitsee?

Flatiron Building sijaitsee New Yorkin Midtownissa, tarkkaan ottaen alueella nimeltä Flatiron District. Löydät artikkelista tarkan osoitteen ja muuta käytännön tietoa.

Mitä Flatiron Buildingin sisällä on?

Flatiron Building ei ole hotelli, kuten usein oletetaan. Rakennus on pääasiassa toimistotilaa, joiden vuokralaiset ovat vaihdelleet.

Tarvitsenko lipun Flatiron Buildingiin?

Flatiron Building ei ole nähtävyys, johon voi hankkia lippuja, sillä rakennuksessa ei ole näköalatasannetta. Flatironin sisällä ei voi vierailla.

Oliko artikkelista hyötyä? Suosittele sitä muille antamalla arvosana:

Jatkamalla tämän sivun käyttöä hyväksyt evästeet ja yksityisyyskäytännöt. Lue lisää tästä.

Tilaa uutiskirje

Hae lippuja