Chrysler Building New Yorkissa

Chrysler Building in New York

Chrysler Building New Yorkissa on Manhattanin ikoninen, teräshuippuinen pilvenpiirtäjä. 77-kerroksinen rakennus on 319 metriä korkea ja rakennettiin vuosina 1928-1930 Walter Chryslerin automerkin pääkonttoriksi. Tästä rakennuksen nimi myös juontaa juurensa. New Yorkin Chrysler Building (joka joskus virheellisesti kirjoitetaan Crysler New York) oli valmistuttuaan maailman korkein rakennus. Empire State Building vei kuitenkin pian tämän tittelin, kun se avasi ovensa vuonna 1931.

Contents

Chrysler Building Grand Centralin luona

Chrysler Building sijaitsee lähellä Grand Central Terminalia Manhattanin itäpuolella ja siksi se on oleellinen osa kaupungin siluettia. Chrysler Building toimii toimistorakennuksena useille eri yrityksille. Siroon art deco -tyyliin rakennetun pilvenpiirtäjän huippu on helposti tunnistettavissa sen hopeanvärisen kaarikuvioinnin takia. Huipun koristelujen sanotaan saaneen inspiraationsa autoista, viittauksena rakennuksen ensimmäiseen omistajaan Walter Chrysleriin. Rakennus näkyy monissa elokuvissa ja animaatioissa, esimerkiksi Spider-Manissa ja Men in Black 3 -elokuvassa.

Cloud Club

1930-luvulla Chrysler Buildingissä sijaitsi legendaarinen klubi Cloud Club. Tämä speakeasy sijaitsi pilvenpiirtäjän 66.-68. kerroksessa. Siellä kävi monia vaikutusvaltaisia liikemiehiä, muun muassa kustantaja Condé Nast ja itse Walter Chrysler olivat vakiovieraita. Cloud Club sulki ovensa vuonna 1979.

Ericin vinkki: Chrysler Building on yksi New Yorkin kuuluisimmista rakennuksista. Sen ikoninen huippu on erityisen kuuluisa. Katutasolla harvempi ihminen tunnistaa rakennuksen. 42nd Streetiltä Grand Centralin luota rakennuksesta on upeat näkymät. Vaikkakin läheiseltä Summit-näköalatasanteelta näkymä on entistä hienompi, sillä sieltä näkee Chrysler Buildingin sivuprofiilin suhteellisen läheltä.

Chrysler Buildingin näköalatasanne

Moni pohtii, pääseekö Chrysler Buildingissa käymään ylhäällä. Pilvenpiirtäjän huippu ei ole yleisölle vielä auki. Jos on hyvä tuuri, pääset ehkä vilkaisemaan sisälle vain vaikuttavan näköistä aulatilaa. Suunnitelmissa on kuitenkin rakentaa Chrysler Buildingiin näköalasanne. Tämä näköalapaikka tulee olemaan rakennuksen 61. kerroksessa ja sieltä avautuu varmasti mahtava näkymä Manhattanista. Vihdoin on mahdollista vierailla Chrysler Buildingissa!

Chrysler Building New Yorkissa - Näkymä Chrysler Buildingiin Chrysler Building New Yorkissa - Art deco -tyyli

Mikä on Chrysler Buildingin osoite?

Osoite on 405 Lexington Avenue, East 42nd ja 43rd Streetin välissä.

Onko Chrysler Buildingissa näköalatasannetta?

Ei vielä, mutta sellainen on suunnitteilla! Lue lisää tästä.

Kuinka korkea Chrysler Building on?

Chrysler Building on 319 metriä korkea.

Voiko Chrysler Buildingissä käydä ylhäällä?

Tällä hetkellä voit vierailla vain rakennuksen aulassa, mutta suunnitteilla on myös näköalatasanne.

Oliko artikkelista hyötyä? Suosittele sitä muille antamalla arvosana:

Jatkamalla tämän sivun käyttöä hyväksyt evästeet ja yksityisyyskäytännöt. Lue lisää tästä.

Tilaa uutiskirje

Hae lippuja