YK:n päämaja New Yorkissa

YKn paamaja New Yorkissa

YK eli Yhdistyneet Kansakunnat (UN / United Nations) perustettiin vuonna 1945 viidenkymmenenyhden maan toimesta edistämään ihmisoikeuksia, rauhaa ja turvallisuutta. Vuodesta 2011 YK:ssa on 193 jäsenvaltiota. YK:n päämaja on New Yorkissa First Avenuella, East Riverin puolella ja se on avoinna yleisölle. Tämä on myös paikka, josta löytyy kuuluisat 193 lippua New Yorkissa. YK:n pääkonttori sijaitsee erityisellä kansainvälisellä alueella, joka kuuluu kaikille 193 jäsenvaltiolle. Alueen sisällä YK:lla on omat turvajärjestelyt ja palokunta, mutta myös oma postitoimisto ja hallinto.

Contents

YK:n päämaja

YK:n päämaja koostuu neljästä rakennuksesta: yleiskokous (General Assembly), konferenssi, kokouskeskus (Conference Center), Secreteriat ja Dag Hammarskjöld –kirjasto. Rakennukset suunnitteli amerikkalainen arkkitehti Wallace K. Harrison. Jos mietit, mistä löytyvät 193 lippua New Yorkissa, ne ovat täällä! Rakennuskompleksia ympäröi 193 lippua, joka on sama määrä kuin YK:lla on jäsenvaltioita. Ympyrään tasavälein järjestetyt lipputangot symboloivat YK:n jäsenvaltioiden tasavertaisuutta. Lipputangot seisovat aakkosjärjestyksessä alkaen Afganistanista ja päättyen Zimbabween.

YK:n päämaja New Yorkissa Chrysler Building YK:n päämaja New Yorkissa Trusteeship Council Chamber

Vierailukeskus

Vierailukeskus sijaitsee Dag Hammarkjöld -kirjastorakennuksessa (42nd Street ja 1st Avenue). Vierailijoiden sisääntuloportti sijaitsee 46th Streetin ja First Avenuen kulmassa. Jotkut Hop on Hop off -bussit pysähtyvät lähistöllä. Ennen sisälle pääsemistä tulee hakea kulkulupakortti Check-In Officesta osoitteesta 801 First Avenue (45th Streetin kulmasta). Vierailukeskuksessa ensimmäiseksi huomio kiinnittyy taideteoksiin. Jäsenvaltiot ovat lahjoittaneet kaikki teokset. Vierailukeskuksen aulassa olevat näyttelyt ovat ilmaisia. Näyttelyitä on monta erilaista esimerkiksi valokuva- ja multimedianäyttely ihmisoikeuksista, lapsista sota-alueilla ja ilmastonmuutoksesta. Aulassa on myös kahvila, kirjakauppa ja matkamuistomyymälä. Opastetun kierroksen voi varata vierailukeskuksesta.

Ericin vinkki: YK painaa omat postimerkkinsä, jotka ovat ostettavissa vierailijakeskuksesta. Voit jopa luoda oman postimerkkisi valokuvastasi! Nämä postimerkit voi lähettää ainoastaan YK:n alueelta ja ne on ainutlaatuisia – useat vierailijat lähettävät näillä erityisillä postimerkeillä varustettuja kirjeitä rakkailleen.

Opastetut kierrokset

YK:n päämajassa järjestetään viikolla opastettuja kierroksia, jotka kestävät noin tunnin verran. Turvallisuussyistä alle 5-vuotiaat lapset eivät voi osallistua kierrokselle. Kaikkien yli 16-vuotiaiden pitää todistaa henkilöllisyys. Kaikille kierroksille voi osallistua myös pyörätuolissa. Takeille ja laukuille ei ole narikkaa.

Lue lisää YK:n päämajasta ja osta liput tästä

YK:n päämaja New Yorkissa - Päämaja YK:n päämaja New Yorkissa - Turvallisuusneuvoston istuntosali

Voiko YK:n päämajassa New Yorkissa käydä?

Kyllä, voit vierailla Yhdistyneiden Kansakuntien päämajassa New Yorkissa opastetulla kierroksella. Lue tästä, miten teet varauksen.

Voiko YK:n päämajassa käydä ilman opastettua kierrosta?

Kyllä, voit vierailla YK:n Visitor Centerissä ilman opastettua kierrosta. Yleiskokouksen rakennuksessa ja muissa istuntosaleissa voi kuitenkin käydä vain oppaan johdolla.

Oliko artikkelista hyötyä? Suosittele sitä muille antamalla arvosana:

Jatkamalla tämän sivun käyttöä hyväksyt evästeet ja yksityisyyskäytännöt. Lue lisää tästä.

Tilaa uutiskirje

Hae lippuja