New York Public Library

Public Library New Yorkissa

Manhattanilla sijaitseva New York Public Library (NYPL) on klassinen rakennus, jonka päärappusia reunustavat kaksi marmorileijonaa. Tämä New Yorkin kaupunginkirjaston päärakennus, viralliselta nimeltään Stephen A. Schwarzman Building, avasi ovensa vuonna 1911 vuosien rakentamisen jälkeen. Tutkimuskeskus on NYPL:n pääkirjasto ja se sijaitsee Fifth Avenuen ja 42nd Streetin kulmassa Bryant Parkin vieressä. Voit vierailla tässä Beaux-Arts -tyylisessä rakennuksessa ilmaiseksi sekä käyttää nettiä ja työtiloja.

Contents

New York Public Libraryn salit

New York Public Library on Yhdysvaltojen toiseksi suurin kaupunginkirjasto. NYPL:llä on lukuisia kirjastoja ympäri New Yorkia, mutta Bryant Parkin vieressä sijaitseva pääkirjasto on niistä tunnetuin ja upein. Vaikuttava rakennus korkeine kattoineen, suurine portaikkoineen ja salaperäisine saleineen on tutustumisen arvoinen paikka. Sisäänkäynnin edustalla kirjastoa “vartioi” kaksi leijonaa Patience (kärsivällisyys) ja Fortitude.

Astor Hall

Fifth Avenuen pääsisäänkäynnin kautta tullessa Astor Hall on ensimmäinen näkemäsi sali. Siellä kaikki on päällystetty valkoisella marmorilla, kaaret ovat korkeat ja yksityiskohtia on paljon. Pilareihin on kaiverrettu tärkeimpien lahjoittajien nimet. Ensimmäisestä salista pääset tutustumaan tarkemmin kirjaston muihin tiloihin.

Treasures-näyttely

New York Public Library on kerännyt kokoelmiinsa 56 miljoonaa esinettä viimeisten 125 vuoden aikana. Jotkut kokoelman erikoisimmista esineistä ovat esillä Treasures-näyttelyssä, joka sijaitsee heti pääsisäänkäyntiä vastapäätä. Siellä voi nähdä Thomas Jeffersonin itsenäisyysjulistuksen puhtaaksikirjoitusversion, Bill of Rightsin (Yhdysvaltain perustuslain kymmenen ensimmäistä lisäystä) vuodelta 1789, ja kartan vuoden 1811 ruutukaavasuunnitelmasta (Commissioners’ Plan), jossa esiteltiin Manhattanin kehityssuunnitelma. Kokoelmiin kuuluu myös alkuperäinen Nalle Puh ja hänen pehmoleluystävänsä, joiden luona on hauska vierailla lasten kanssa. Näyttelyyn on saatavilla ilmainen audio-opas.

Periodicals & Jewish Division

Pohjakerroksesta löytyy aikakauslehtien osasto ja juutalaisuuden tutkimuksen osasto. DeWitt Wallace Periodical Room sisältää 200 aikakaus- ja sanomalehteä eri puolilta maailmaa. Voit lukea muun muassa The New York Times, Le Monde ja The Yale Review -lehtiä. Salista pääsee tilaan nimeltä Dorot Jewish Division, joka on yksi maailman tärkeimmistä judaistiikalle omistetuista julkisista kokoelmista.

Rose Main Reading Room

Kolmannen kerroksen Rose Main Reading Room on lukusali kirjaston sydän. Lukijat voivat selata teoksia kirjaston kokoelmasta tässä salissa, joka on yhtä pitkä kuin amerikkalaisessa jalkapallossa käytetty kenttä. Useat merkkikirjailijat ovat ammentaneet inspiraatiota sieltä ja kehitelleet ideoitaan salin tammipöytien ääressä. Koska kyseessä on tutkimuskirjasto, kirjoja ei voi lainata vaan niitä voi lukea vain kirjaston sisällä.

New York Public Library - Sisäänkäynti New York Public Library - Lukusali

Vierailu New Yorkin Public Libraryssa

Public Libraryyn pääsee ilmaiseksi sisään. Se sijaitsee lähellä Summit One Vanderbiltia. Jos sinulla on paljon aikaa käytettävissä , voit tutustua kirjaston kaikkiin saleihin. Lyhyempään visiittiin sopii käynti vaikuttavassa Treasures-näyttelyssä ja kolmannen kerroksen Rose Main Reading Room -lukusalissa, joka on rakennuksen kuuluisin huone puisine penkkeineen ja kultaisine pöytälamppuineen. Lukusaliin on rajattu pääsy.

Voit päättää kirjastovisiitin kirjaston omaan kauppaan. New York Public Library Shop myy klassikoita ja nykyajan kirjallisuutta sekä matkamuistoja ja lahjoja. Pohjakerroksessa sijaitseva myymälä löytyy Astor Hallin oikealta puolelta.

Ericin vinkki: Jos sinä tai matkakumppanisi etsii vessaa ja olet lähistöllä, New York Public Library on hyvä vaihtoehto. Vessoihin pääsee helposti, eikä jonoa ole lähes ollenkaan. Lataa Eric’s New York App ja näet, mistä muualla voi löytää yleisövessoja New Yorkissa.

Käytännön tietoa

Jos haluat käydä kaupunginkirjastossa New Yorkin -matkasi aikana, sinun on otettava huomioon useita sääntöjä. Kirjastossa on esimerkiksi puhuttava hiljaa, koska siellä on ihmisiä tekemässä tutkimusta ja lukemassa. Siksi puhelin on myös sammutettava tai laitettava äänettömälle. Rakennuksessa ei saa syödä tai juoda, paitsi siihen tarkoitetuilla alueilla. Voit ottaa valokuvia, mutta älä käytä salamaa tai jalustaa. Muista ottaa mukaan henkilöllisyystodistus. Se voidaan tarkistaa sisäänkäynnin luona. On myös mahdollista, että kassisi tarkistetaan.

  • Aukioloajat:
    • maanantai klo 10.00–18.00
    • tiistai-keskiviikko kello 10.00–20.00
    • torstai-lauantai klo 10.00–18.00
    • sunnuntaisin suljettu
  • Sijainti: 476 Fifth Avenue

Miten New York Public Library on auki?

Katso New York Public Libraryn aukioloajat tästä.

Missä New York Public Library sijaitsee?

New York Public Libraryn pääkirjasto sijaitsee Fifth Avenuen ja 42nd Streetin kulmassa.

Onko New York Public Libraryyn ilmainen sisäänpääsy?

Kyllä, New York Public Libraryyn pääsee ilmaiseksi. Lue lisää.

Voiko New York Public Libraryssa ottaa valokuvia?

Kyllä, New York Public Libraryssa voi ottaa valokuvia. Lue lisää kirjaston säännöistä tästä.

Oliko artikkelista hyötyä? Suosittele sitä muille antamalla arvosana:

Jatkamalla tämän sivun käyttöä hyväksyt evästeet ja yksityisyyskäytännöt. Lue lisää tästä.

Tilaa uutiskirje

Hae lippuja