Manhattanhenge 2024

Manhattanhenge

Manhattanhenge, joka tunnetaan myös nimellä Manhattan Solstice, on suosittu tähtitieteellinen ilmiö New Yorkissa. Se tapahtuu kahdesti vuodessa, kun aurinko laskee suorassa linjassa Manhattanin ruutukaavan kanssa. Kymmenet tuhannet ihmiset virtaavat kaduille pysäyttäen jopa liikenteen, jotta saavat kuvan harvinaisesta auringonlaskun hetkestä New Yorkissa. Seuraava Manhattanhenge tapahtuu keskiviikkona 28.5.2025.

Milloin Manhattanhenge on?

Manhattanhenge-päivät vaihtelevat, sillä ne riippuvat päivänseisauksen ajankohdasta. Ilmiö tapahtuu kaksi kertaa vuodessa toukokuun 30. päivän tienoilla sekä heinäkuun 12. päivän tienoilla. Seuraava täyden auringon Manhattanhenge on keskiviikkona 28.5.

Täysi aurinko laskee kaupungin ruutukaavan mukaan suunnilleen 21 päivää ennen kesäpäivänseisausta. Silloin ilmiö on parhaimmillaan. Tämän lisäksi on olemassa puoliauringon Manhattanhenge, jolloin auringonkehrästä puolet on horisontin yläpuolella ja toinen puoli alapuolella. Tämä tapahtuu myös kaksi kertaa vuodessa: päivä ennen ensimmäistä täyden auringon Manhattanhengeä ja päivä toisen Manhattanhengen jälkeen.

Vastaavasti kaksi kertaa vuodessa, talvipäivänseisauksen molemmin puolin, aurinko nousee täydellisesti ruutukaavan mukaan. Tämä tapahtuu joulukuussa ja tammikuussa ja tunnetaan myös nimellä auringonnousun Manhattanhenge tai käänteinen Manhattanhenge.

Missä katsoa Manhattanhenge

Voit nähdä Manhattanhengen monesta kohdasta Manhattanin ruutukaavalla itä-länsisuuntaan kulkevilla kaduilla: etelässä peräti 14th Streetille asti ja pohjoisessa Washington Heightsille asti. Paras paikka katsoa Manhattanhenge ovat leveät kadut, joista on esteetön näkymä Hudsonjoen yli New Jerseyyn. New Yorkissa on tietysti myös omat ikoniset rakennuksensa, jotka olisi kiva ikuistaa kuvaan yhdessä kauniin auringonlaskun kanssa. 34th Street Empire State Buildingin lähellä ja 42nd Street Chrysler Buildingin luona sekä Tudor City Overpass ovat erityisen valokuvauksellisia paikkoja. 14th, 34th, 42nd ja 57th Street ovat leveytensä takia yleensä hyviä paikkoja.

Manhattanhenge kerää suuria väkijoukkoja, etenkin kaupungin maamerkkien lähistölle, joten hyvän valokuvaamispaikan löytäminen voi olla vaikeaa. On myös vaara, että pilvet pilaavat täydellisen otoksen. New Yorkin sää voi olla melko oikukas ja jopa mukavana kesäpäivänä pilvet voivat peittää auringon yllättäen.

Jos haluat välttää ihmismassat, valitse valokuvauspaikka, joka ei ole niin suosittu. Käyttäydy kuitenkin kunnioittavasti ja tiedosta, missä voit ottaa valokuvia New Yorkissa. Tai yksinkertaisesti valitse toinen päivä. Vaikka aurinko ei Manhattanhengen tapaan laske täysin suorassa linjassa, voit silti saada erittäin hyviä kuvia sitä edeltävinä ja sen jälkeisinä päivinä.

Ericin vinkki: “En erityisemmin välitä Manhattanhengestä. Mielestäni samanlaisen maiseman voi kokea monina muina päivinä, joten en koe, että kyseessä on niin erityinen tapahtuma. Manhattanhenge on mielenkiintoinen lähinnä niille turisteille, jotka haluavat valokuvata sen. Yleisesti ottaen newyorkilaisia ei kiinnosta Manhattanhenge. Itse ajattelen, että New Yorkista löytyy niin paljon muita upeita näkymiä ja mahdollisuuksia ottaa valokuvia auringonlaskusta vuoden ympäri. Käy auringonlaskun aikaan esimerkiksi Top of the Rockissa katsomassa henkeäsalpaavat ja kuvaukselliset näköalat, jotka sopivat myös Instagramiin.”

Mikä Manhattanhenge on?

Manhattanhenge on tähtitieteellinen ilmiö, jossa aurinko laskee kohtisuorasti Manhattanin itä-länsisuuntaan olevien katujen yllä. Auringon laskiessa keskellä katua pilvenpiirtäjät muuttuvat aurinkoa ympäröiviksi seiniksi. Tämä tapahtuu kaksi kertaa vuodessa: kerran ennen kesäpäivänseisausta ja kerran sen jälkeen. Tämän lisäksi esiintyy kaksi puoliauringon Manhattanhengeä, mikä tarkoittaa, että ilmiö on mahdollista havaita yhteensä neljä päivää vuodessa.

Manhattanhenge on tapahtunut tietysti niin kauan kuin Manhattanilla on ollut ruutukaava. Siitä tuli kuitenkin laajalti tunnettu tapahtuma vasta vuonna 2002, kun astrofyysikko Neil deGrasse Tyson nosti sen ihmisten tietoisuuteen. Tyson johtaa Hayden-planetaariota, joka on osa American Museum of Natural Historya. Hän oli myös yksi käsitteen Manhattanhenge luojista.

Manhattanhenge - Katukuva

Oliko artikkelista hyötyä? Suosittele sitä muille antamalla arvosana:

Jatkamalla tämän sivun käyttöä hyväksyt evästeet ja yksityisyyskäytännöt. Lue lisää tästä.

Tilaa uutiskirje

Hae lippuja