New Yorkiin matkustaminen: rokotus, lapset ja koronatesti

Matkustaminen New Yorkiin: AstraZeneca-rokotus ja koronatesti

Nyt kun rokotetut ihmiset voivat taas matkustaa New Yorkiin, saan päivittäin kysymyksiä rokotteista, New Yorkiin matkustamisesta lasten kanssa sekä koronatestistä, ja tässä vastaan kaikkiin usein kysyttyihin kysymyksiin.

Päivitetty viimeksi: 18.05.2022

Milloin on “täysin rokotettu”?

Yhdysvaltojen mukaan olet täysin rokotettu kaksi viikkoa sen jälkeen, kun olet saanut Pfizer-, Moderna-, AstraZeneca-, Covishield-, BIBP/Sinopharm-, Novavax- tai Sinovac-rokotteen rokotesarjasta toisen annoksen,  yhden annoksen Johnson & Johnson -rokotetta tai rokoteyhdistelmän edellä mainituista.

Entä jos olen saanut AstraZeneca-rokotteen?

Mikä tahansa WHO:n hyväksymä rokotus – mukaan lukien AstraZeneca – kelpaa New Yorkissa.

Täytyykö lapsilla olla rokotus?

Alle 18-vuotiaiden lasten ei tarvitse olla rokotettuja koronaa vastaan matkustaakseen Yhdysvaltoihin. Kaikkien yli 18-vuotiaiden on oltava rokotettuja.

New Yorkissa rokotustodistus ei ole enää tarpeen.

Täytyykö minun tehdä koronatesti, vaikka olen saanut koronarokotuksen?

Kaikkien yli 2-vuotiaiden matkustajien on tehtävä koronatesti ennen matkaa. COVID-19-testituloksen tulee olla enintään päivän vanha ennen lähtöä.

Mitä jos olen sairastanut koronataudin?

Ensinnäkin minun (Eric) oma kokemukseni – autettuani tuhansia matkustajia viime kuukausien aikana ja oman koronasta toipumisen jälkeen tehdyn matkan jälkeen – on, että jos olet toipunut koronasta yli 10 päivää sitten, mahdollisuus on hyvin pieni, että saisit antigeenitestistä edelleen positiivisen tuloksen. Kokemukseni mukaan testin tekeminen päivää ennen matkaa on paljon helpompaa kuin tarvittavien toipumista koskevien asiakirjojen toimittaminen, mikä on usein hyvin sekavaa ja antaa tilaa erilaisille tulkinnoille.

Virallisesti henkilöt, jotka ovat toipuneet COVID-19:stä viimeisten 90 päivän aikana, saavat matkustaa, jos heillä on todistus toipumisesta. Tämä koostuu positiivisesta testituloksesta sekä terveydenhuollolta saadusta allekirjoitetusta todistuksesta, jonka mukaan saat matkustaa. Positiivista testitulosta ja kirjettä kutsutaan yhdessä nimellä “documentation of recovery” (asiakirja toipumisesta). Ota huomioon, että tarvitset silti täyden rokotussarjan.

Positiivisen testituloksesi on oltava kelpoinen matkustamiseen: siinä on oltava tiedot testityypistä, sen ottajasta, näytteenottopäivästä ja henkilötiedoistasi. Dokumentit on esitettävä ennen Yhdysvaltoihin lähtevää lentoa ja niitä saatetaan pyytää myös saavuttuasi lentokentällä.

Jos olet edelleen epävarma tarvittavasta toipumistodistuksesta etkä halua käydä testissä päivää ennen lentoa, tarkista tarvitsemasi tiedot lentoyhtiöltäsi ennen matkaa.

Tarvitsenko koronatestin paluumatkalle?

Lentomatkailu on muuttunut koronapandemian myötä. On esimerkiksi mahdollista, että sinun täytyy tehdä testi ennen paluulentoa Suomeen. Testin tekeminen on onneksi todella helppoa New Yorkissa. Lue tästä lisää koronatestin tekemisestä New Yorkissa.

Entä jos saan positiivisen testituloksen New Yorkissa?

Jos COVID-19-testisi on positiivinen New Yorkissa, voit ottaa minuun yhteyttä [email protected] ja opastan sinua parhaani mukaan kaikissa vaiheissa.

Minkälainen tilanne New Yorkissa on?

Moni New Yorkin asukkaista on rokotettu. New Yorkin nähtävyydet ovat avoinna, ja voit käydä katsomassa esimerkiksi urheiluottelua tai Broadway-musikaalia. Lue tästä lisää koronaviruksesta New Yorkissa.

Mistä lähtien New Yorkiin voi taas matkustaa?

8. marraskuuta 2021 alkaen täyden rokotesarjan saaneet voivat taas lentää New Yorkiin.

Jatkamalla tämän sivun käyttöä hyväksyt evästeet ja yksityisyyskäytännöt. Lue lisää tästä.

Tilaa uutiskirje

Hae lippuja