Mikä on tilanne New Yorkissa? – Oma näkemykseni mitä Isolle Omenalle kuuluu

Mikä on tilanne New Yorkissa

“Mikä on tilanne New Yorkissa?” minulta kysytään lähes päivittäin. New Yorkista uutisoidaan paljon, mutta minkälaista kaupungissa on oikeasti? Minkälaista on kävellä sen kaduilla ja kuinka newyorkilaiset kokevat tämän pandemian? Haluan kertoa oman kokemukseni New Yorkista tällä hetkellä ja kuinka kriisillä on myös positiivinen vaikutus kaupunkiin.

New Yorkin kadut

Tunnelma kaduilla vaihtelee kaupunginosasta toiseen. Kaikki naapurustot eivät ole kärsineet samalla tavoin. Brooklynin Williamsburgissa on esimerkiksi vielä melko vilkasta, eikä pandemian aikana oikeastaan huomaa eroa tavalliseen. Muut kaupunginosat, kuten opiskelija-alueena tunnettu East Village sekä toimistopainotteiset naapurustot, ovat nyt lähes autioina. Tämä on vaikuttanut näiden alueiden ravintoloihin ja kauppoihin. Sama on käynyt myös paikoille, jotka ovat pääasiassa riippuvaisia matkailusta. Times Square on varjo entisestä ilman turistilaumoja. Jotkut kaupat, esimerkiksi Disney Store, ovat puolittanut aukioloaikansa. Jotkut kaupat, jotka ovat normaalisti auki yömyöhään, ovat lyhentäneet aukioloaan. Monissa paikoissa on silti vilkkaampaa viikonloppuisin, vaikka arkipäivisin onkin tyhjää. Tämä pätee myös turistikohteisiin ja hotelleihin mutta myös ravintoloihin ja baareihin.

Kasvomaskit New Yorkissa

Kasvomaskit ovat pakollisia joka paikassa ja kaupungilla kävellessä on silmiinpistävää, että noin 99% ihmisistä pitää kasvomaskia kaikkialla; sekä kadulla ja puistossa että pyöräillessä ja juoksulenkillä. Tämä on varmastikin seurausta kasvomaskien käytön jatkuvasta mainostamisesta. Tosin newyorkilaiset ovat yleensä myös tunnollisia, joten he pyrkivät noudattamaan ohjeistuksia.

Mikä on tilanne New Yorkissa - Kasvomaskit Mikä on tilanne New Yorkissa - Tyhjä Top of the Rock

Kuinka newyorkilaiset pärjäävät tässä tilanteessa?

Mielestäni on tärkeää tunnistaa New Yorkin koronatilanteen ja Yhdysvaltojen kokonaistilanteen erot. Kriisin alkuvaiheesta alkaen New Yorkissa on ollut hyvin tiukkoja rajoitustoimia, mikä on johtanut tilanteen nopeaan kohentumiseen ja lopulta Yhdysvaltojen alhaisimpiin tartuntamääriin. Valitettavasti pandemian toinen aalto on saavuttanut myös New Yorkin. Paikalliset kuitenkin tuntien, he tulevat noudattamaan tarvittavia toimenpiteitä parhaansa mukaan ja vähentävät uuden aallon mahdollista seurauksia. Newyorkilaiset ovat (tilapäisesti) muuttaneet elämäänsä. Ravintolassa käynnin sijaan he tilaavat nyt ruokansa, shoppailun sijaan he järjestävät asuinrakennuksessaan vaatteiden kierrätystä ja kirjastossa käynnin sijaan he ovat pistäneet aulaan pystyyn oman ilmaisten kirjojen hyllynsä. Suurin osa ihmisistä myös työskentelee etänä ja käy vähän tai ei lainkaan ystävien ja perheen luona.

Luonnollisesti tämä tilanne on vaikea myös New Yorkissa toimiville yrityksille. Moni yritys on vähentänyt työntekijöitään ja pyörii nyt vain omistajien voimin. Palkatut työntekijät ovat usein tilapäisesti muissa töissä tarkoituksenaan palata takaisin, kun yrityksen tilanne paranee. Työntekijöiden uskollisuus läpi kriisin on inspiroivaa. Moni näkee tilanteessa myös mahdollisuuksia, minkä johdosta on syntynyt myös menestyneitä start-up-yrityksiä.

Kodittomuus ja laudoitetut näyteikkunat

Olen aina tuntenut oloni turvalliseksi New Yorkissa. Kaupungissa vallitsevan tilanteen vuoksi kodittomuus on kuitenkin aiempaa näkyvämpää joissakin paikoissa. Joskus tämä luo jokseenkin epämiellyttävän ilmapiirin. Kadulla voi nähdä yleensä mielenterveysongelmista kärsiviä ihmisiä, jotka voivat olla hyvin äänekkäitä. Heitä ei kannata kuitenkaan pelätä, sillä usein huutelu ei ole suunnattu ohikulkijoihin. Kaupunki on luonut lisäpaikkoja kodittomille tyhjiin hotelleihin pyrkien osaltaan puuttumaan ongelmaan.

Lisäksi monilla alueilla kaupat ja ravintolat ovat peittäneet julkisivunsa. Joskus paikat ovat sulkeneet ovensa kokonaan ja joskus ulkoasustaan huolimatta ne saattavat olla auki. Liikkeillä on myös lisää vartijoita Black Lives Matter -protesteihin ja äskettäisiin vaaleihin liittyen. Viime viikkoina olen nähnyt laudoituksia otettavan alas, kun kaupunki pyrkii taas “avaamaan ovensa“.

Nähtävyyksillä käyminen koronan aikana

Koska suurin osa turisteista pysyy tällä hetkellä pois New Yorkista, useimmissa turistikohteissa on hyvin hiljaista. Nähtävyyksillä ei ole juurikaan kävijöitä. Oma kokemukseni on, että vain Edge (joka avattiin keväällä) on hieman vilkkaampi, mutta kaikkiin muihin paikkoihin voi kävellä suoraan sisään. Olen yleensä yksi harvoista kävijöistä, ellen ainoa. Jos sinulla on ainutlaatuinen tilaisuus vierailla New Yorkissa nyt, hanki alennuspassi, jotta sinun ei tarvitse ostaa lippuja erikseen ja säästät aikaa.

Ruokailu ravintoloissa

Ruokailu ravintoloiden sisätiloissa on jälleen kielletty, mutta aiemmat kuukaudet ravintolat saivat tarjoilla hyvin rajoitetusti ruokaa sisätiloissa. Tämän johdosta ravintoloissa oli usein erittäin hiljaista. Itse asiassa Brooklynissa sijaitsevassa Grimaldi’s-pizzeriassa olin ainoa asiakas arkipäivänä. Rajoitetun asiakasmäärän vastapainona ravintolat saavat tarjoilla pöytiin ulkona. Katuja on jopa suljettu liikenteeltä, jotta terasseille olisi tilaa. Nyt kun ensilumi on pudonnut New Yorkiin, ulkona syöminen on yhä vähemmän houkuttelevaa. Ravintolat tekevät parhaansa käyttämällä terassilämmittimiä, mutta monissa paikoissa on silti hyvin hiljaista. Erityisesti kaupunginosissa, joissa tavallisesti monet toimistotyöntekijät ovat töissä, ravintolat ovat nyt melkein tyhjiä.

Mikä on tilanne New Yorkissa - Little Italy Mikä on tilanne New Yorkissa - Auki oleva liike

Matkustaminen New Yorkiin

Kun rajat taas avautuvat ja ensimmäiset turistit matkustavat New Yorkiin, he tulevat kokemaan todennäköisesti kaksi asiaa. Ensimmäiseksi he huomaavat, että kaupunki on kokenut iskun. Etenkin ihmisille, jotka jo tuntevat New Yorkin, tämä on varsin erityinen kokemus. Lisäksi matkailun paluu täyteen vauhtiin tulee epäilemättä kestämään jonkin aikaa ja varsinkin ensimmäisinä kuukausina kaikkialla on paljon hiljaisempaa kuin ennen. Etuna on, että nähtävyyksillä kiertely on hiljaisempaa ja helpompaa kuin ennen pandemiaa.

Lopputulema

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että millaista New Yorkissa “todella” on, riippuu paljon näkökulmasta. Näet mitä haluat nähdä. Itse rakastan New Yorkia ja näen myös tämän uuden tilanteen tuomat positiiviset puolet. Varsinkin vuokrat ovat laskeneet voimakkaasti. Ne ovat jopa 50% pienempiä kuin vuoden 2020 alussa. Tämä tarjoaa ainutlaatuisia tilaisuuksia uusia ideoita pursuaville pienyrittäjille ja uusille tulokkaille, jotka haluavat asua New Yorkissa. New York aloittaa alusta. Kaupungin kokemista kolauksista huolimatta uusi tilanne tarjoaa myös monia mahdollisuuksia. Ennustan ennen kaikkea New Yorkin elpymistä tämän kriisin jälkeen ja uusia mahdollisuuksia monille.

Jatkamalla tämän sivun käyttöä hyväksyt evästeet ja yksityisyyskäytännöt. Lue lisää tästä.

Tilaa uutiskirje


Hae lippuja
alkaen
saakka
Hae lippuja