Lentomatka New Yorkiin korona-aikana

Lentomatka New Yorkiin korona-aikana

Lentomatka New Yorkiin korona-aikana poikkeaa hieman tavallisesta. Koronatestit, kasvomaskit ja kaikenlaisia muita uusia asioita tulee ottaa huomioon, kun matkustaa nyt New Yorkiin. Selitän vaihe vaiheelta, mitä rajoituksia on New Yorkiin lentäessä ja mitä sinun tulee ottaa huomioon, jos haluat matkustaa New Yorkiin koronapandemian aikana.

Tällä hetkellä matkustussuositus on, että New Yorkiin tulee välttää tarpeetonta matkustamista. Lisäksi Yhdysvallat on asettanut matkustuskiellon Euroopan maista Yhdysvaltoihin. New Yorkiin matkustaminen on mahdollista vain tietyissä tilanteissa.

Koronatesti ennen lähtöä

Ennen koneeseen nousua sinulla tulee olla negatiivinen koronatesti, joka tulee olla otettuna enintään 72 tuntia ennen New Yorkiin saapumista. Voi olla käytännöllisempää valita pikatesti (jos tällainen testi hyväksytään), jotta saat tuloksen nopeasti. Tarkista aina lentoyhtiöltäsi, voitko käyttää koronaviruksen pikatestiä. Testitulosta ei aina välttämättä pyydetä esittämään, mutta sinulla on silti oltava negatiivinen testi maahan saapuessasi.

Lento ja saapuminen New Yorkiin

Lentoyhtiöillä on tarkat ohjeet lennon aikana. Monilla lennoilla on esimerkiksi jätetty tyhjiä paikkoja ja kasvomaskia on käytettävä koko lennon ajan. Kasvomaskin voi riisua syödessä ja juodessa. Lentokoneet myös siivotaan useammin ja tarkemmin. Saapuminen JFK:n tai Newarkin lentokentälle ei poikkea radikaalisti siitä, mihin olet tottunut. Lentokentillä on käytettävä nenä- ja suusuojusta, jonka voi riisua vain maahantulotarkastuksessa, kun sinua pyydetään tunnistautumaan. Matkustajille tarkoitettua New Yorkin osavaltion terveyslomaketta (New York State Traveler Health Form) ei 25. kesäkuuta alkaen tarvitse enää täyttää ja kaikki muut käytännöt maahantulotarkastuksessa ja tullissa ovat säilyneet samana.

Karanteeni saapumisen jälkeen

10. huhtikuuta 2021 alkaen New Yorkiin saapuvien oireettomien matkustajien ei tarvitse enää asettua karanteeniin. Karanteenia tosin suositellaan edelleen kaikille matkustajille, joita ei ole rokotettu kokonaan tai jotka eivät ole sairastaneet koronaa viimeisen 3 kuukauden sisällä. Toista koronatestiä ei myöskään enää tarvitse tehdä neljäntenä päivänä. Koronavirustilanteesta huolimatta moni nähtävyys on auki New Yorkissa.

COVID-19-testi New Yorkissa

Jos sinun tarvitsee tehdä koronatesti New Yorkissa, voit käydä kymmenissä paikoissa ilmaisessa testissä. Olen itse käynyt koronatestiä varten muutamassa CityMD:n toimipisteessä, joita löytyy kaikkialta kaupungista. Ota huomioon, että monessa testauspaikassa on pitkät jonot aamusta alkaen. Ole paikalla vähintään 30 minuuttia ennen toimipisteen aukeamista, jolloin jonot on yleensä vielä melko lyhyt. Jonossa noudatetaan turvavälejä ja kaikilla on kasvomaskit. Sisällä sinulta kysytään henkilöllisyystodistusta, mutta sen ei tarvitse olla amerikkalainen. Sinulta voidaan kysyä myös vakuutuskorttia, mutta koska testi on ilmainen, ei sillä ole merkitystä. Testaaminen CityMD:ssa oli loppujen lopuksi melko ok kokemus. Testi oli itse asiassa melko laaja: jopa lämpötilani ja verenpaineeni mitattiin. Minun piti vastata muutamaan yksinkertaiseen kysymykseen ja viisi minuuttia myöhemmin olin jo ulkona. Puoli tuntia tämän jälkeen sain pikatestituloksen sähköpostiini.

Paluu Suomeen

Suomessa on edelleen käytössä rajatarkastukset, joten prosessi lentokentällä voi kestää tavallista kauemmin. Suomen kansalaisella on aina oikeus palata Suomeen. Myös suomalaisten perheenjäsenet pääsevät maahan kansallisuudesta riippumatta. Riskimaasta saapuva voidaan kuitenkin ohjata pakolliseen terveystarkastukseen. Terveystarkastukseen kuuluu todistusten tarkastus ja mahdollinen koronatesti, jos et ole saanut täyttä koronarokotussarjaa. THL ja rajavartiolaitos ovat suositelleet kuljetusyhtiöitä edellyttämään tarvittavia todistuksia kaikilta Suomeen saapuville matkustajilta. Kannattaa siis selvittää etukäteen, vaatiiko lentoyhtiösi negatiivisen testituloksen, todistuksen koronarokotuksesta tai sairastetusta covid-19-taudista..

Jos et ole saanut koronarokotuksia lainkaan, etkä ole käynyt koronatestissä, ulkomailta tuleville suositellaan omaehtoista 14 päivän karanteenia. Karanteenia voi lyhentää, jos sinulla on Suomeen saapuessasi alle 72 tuntia vanha todistus negatiivisesta koronatestistä ja saat 72 tuntia maahan saapumisen jälkeen toisesta testistä myös negatiivisen tuloksen. Vaihtoehtoisesti jos sinulta ei ole otettu koronatestiä ennen kuin saavut Suomeen, voit käydä koronatestissä heti lentokentällä ja vielä toisessa testissä aikaisintaan 72 tuntia ensimmäisen testin jälkeen. Kun matkustat lentokentältä kotiin, suosituksena on että käytät omaa autoa tai taksia ja aina kasvomaskia.

Ericin vinkki: Lensin itse edes takaisin ja oma kokemukseni oli, että tarkastukset New Yorkin päässä olivat tiukemmat kuin Suomessa. Lentoyhtiö piti minut hyvin ajan tasalla ja tiedotti molempiin suuntiin matkustettaessa senhetkisistä säännöistä. Tarkista aina ennen lentoa lentoyhtiöltäsi ajantasaisimmat säännöt ja ohjeet, sekä meno- että paluulennon kohdalla.
Jatkamalla tämän sivun käyttöä hyväksyt evästeet ja yksityisyyskäytännöt. Lue lisää tästä.

Tilaa uutiskirje


Hae lippuja
alkaen
saakka
Hae lippuja