Lentomatka New Yorkiin korona-aikana

Lentomatka New Yorkiin korona-aikana

Lentomatka New Yorkiin korona-aikana poikkeaa hieman tavallisesta. Koronatestit, kasvomaskit, rokotukset ja kaikenlaisia muita uusia asioita tulee ottaa huomioon, kun matkustaa nyt New Yorkiin. Selitän vaihe vaiheelta, mitä rajoituksia on New Yorkiin lentäessä ja mitä sinun tulee ottaa huomioon, jos haluat matkustaa New Yorkiin koronapandemian aikana.

Rokotusvaatimukset

Yhdysvaltoihin matkustamiseen tarvitaan todistus siitä, että olet saanut täyden rokotussarjan WHO:n hyväksymää koronarokotetta. Tämä koskee kaikkia yli 18-vuotiaita. Rokotetodistuksen voi esittää joko sähköisenä tai paperisena. Tämän rokotustodistuksen tulee olla myöntänyt virallinen rokotteiden antaja. Täältä löydät vastauksia kysymyksiin muun muassa lasten kanssa matkustamisesta, AstraZenecasta ja tarvittavasta todistuksesta, jos olet sairastanut koronan.

Koronatesti ennen lähtöä

Ennen koneeseen nousua kaikilla yli 2-vuotiaille tulee olla negatiivinen koronatesti, joka tulee olla otettuna enintään 24 tuntia ennen New Yorkiin lähtöä. Se voi olla joko PCR- tai antegeenitesti. Kaikilla yli 18-vuotiailla tulee lisäksi olla rokotustodistus.

Lento ja saapuminen New Yorkiin

Lentoyhtiöillä on tarkat ohjeet lennon aikana. Kasvomaskia on käytettävä koko lennon ajan. Kasvomaskin voi riisua syödessä ja juodessa. Lentokoneet myös siivotaan useammin ja tarkemmin. Saapuminen JFK:n tai Newarkin lentokentälle ei poikkea radikaalisti siitä, mihin olet tottunut. Lentokentillä on käytettävä nenä- ja suusuojusta, jonka voi riisua vain maahantulotarkastuksessa, kun sinua pyydetään tunnistautumaan.

Ei karanteenia saapumisen jälkeen

Yhdysvalloissa ei ole tällä hetkellä karanteenivaatimusta. Koronavirustilanteesta huolimatta suurin osa nähtävyyksistä on auki New Yorkissa.

COVID-19-testi New Yorkissa

Jos sinun tarvitsee tehdä koronatesti New Yorkissa, voit käydä kymmenissä paikoissa ilmaisessa testissä. Joka puolella kadulla näkee testaustelttoja, joihin voit mennä testiin. Niitä löytyy esimerkiksi hotellisi edessä, Times Squarella, Grand Centralin vieressä tai 9/11-muistomerkillä. Joskus testauspaikkoja on samalla kadulla useampikin.

Useimmat koronatestipaikat New Yorkissa tekevät sekä PCR- että antigeenitestejä. Kun saavut teltalle, sinun tulee rekisteröityä skannaamalla QR-koodi. Rekisteröinnin jälkeen suoritetaan testi ja tulos tulee usein 12-24 tunnin kuluessa. Antigeenitestin tulos on valmis noin 15 minuutissa. Jos tarvitset testin paluumatkaa varten ja hotellisi lähellä löytyy testausteltta, käy kysymässä muutama päivä etukäteen, onko mahdollista saada testitulokset sähköpostitse, jotta voit käyttää sitä todistuksena lentokentällä.

Kadulla sijaitsevien testipaikkojen lisäksi voit myös mennä CityMD:n toimipisteeseen. Se on lääkärikeskus, joita löytyy kaikkialta kaupungista. He tekevät sekä PCR- että antigeenitestejä. Antigeenitestin tulos lähetetään sähköpostiin. PCR-testin tulos on haettava paperisena paikan päältä uudelleen.

Lentomatka New Yorkiin korona-aikana - Koronatesti New Yorkissa teltta Lentomatka New Yorkiin korona-aikana - Koronatesti New York

Paluu Suomeen

Suomessa on käytössä rajavalvonta, joten otathan huomioon, että koronaan liittyvien todistusten tarkistamisen takia prosessi lentokentällä voi kestää tavallista kauemmin. Täyden hyväksytyn rokotussarjan saaneilta vaaditaan Yhdysvalloista matkustettaessa sekä rokotustodistus että alle 48 tuntia vanha negatiivinen koronatestitulos (joko PCR tai antigeeni). Vaatimus testituloksesta ei koske Suomen kansalaisia tai Suomeen palaavia Suomessa pysyvästi asuvia, mutta kannattaa tarkistaa lentoyhtiöltäsi, mitä todistuksia he vaativat paluulennolle. Kaikille Suomeen saapuville kuitenkin suositellaan ennakkotestiä 48 tuntia ennen Suomeen saapumista sekä kotitestausta maahantulon jälkeen.

Jatkamalla tämän sivun käyttöä hyväksyt evästeet ja yksityisyyskäytännöt. Lue lisää tästä.

Tilaa uutiskirje

Hae lippuja